Bezienswaardigheden - Cuba

havana




inleiding


Havana is de levendige, chaotische, vervuilde grote hoofdstad van Cuba en heeft een schat aan historische gebouwen, musea en forten. Havana is eigenlijk onder te verdelen in drie stadswijken; de eerste is de bijna onbeschadigde oudste wijk Havana Vieja – staand op de UNESCO werelderfgoedlijst een must see. Centrum Havana is een wijk met gebouwen in verschillende bouwstijlen en is gebouw tussen 1890 en 1940.

 

Vedado is de derde wijk en betekent letterlijk “verboden” omdat er in de 16e eeuw niet gebouwd mocht worden. Dit was de wijk die tijdens het Batista tijdperk furore maakte – brede lanen, grote huizen en groots opgezet. De wijk ook met de meeste winkels, kantoren en politieke (belangrijke) gebouwen zoals ambassades en ook hier vind je de grote boulevardstraat Malecon. 

 

Het Capitool is het echte centrum van de stad gebouwd in 1929 naar het model van het witte huis in Washington DC. Vreemd om hier de klassieke Amerikaanse auto’s te zien rijden, naast de coco taxi’s in het hol van de leeuw. Een bezoek aan het museum van de Revolutie is een must om iets te begrijpen van het Cuba van nu, maar ook een bezoek aan tenminste een van de koloniale forten van Havana is aan te bevelen.


highlights


Havana Vieja:

Is sinds 1982 een UNESCO site en is tegenwoordig een zeer toeristisch maar prachtig koloniaal centrum vol pleinen, smalle straatjes, restaurants, cafés en galerieën. Hoogtepunten zijn de Plaza de Cathedral, een zeer overzichtelijk romantisch pleintje met een prachtige kathedraal en een groot open terras.

 

Een andere “must see” is de Plaza de Armas; het militaire bolwerk dat 400 jaar hier gevestigd was. Aan de rand van dit plein staat het oudste fort van de stad en hier liggen ook de wortels van Havana.

 

Plaza Vieja is het laatste plein wat je gezien moet hebben – zwaar gerenoveerd en gebouwd in de 16e eeuw. In de kleine straatjes vind je ook het bekendste café van de stad terug – Bodeguita del Medio.


Fort Cabana:

Voluit Fortaleza de San Carlos  de la Cabana is gebouwd tussen 1763 en 1774 en is een van de grootste (koloniale) forten van de Amerika’s. Reden van de bouw was de snelle uitschakeling van het andere Spaanse fort El Morro door de Engelsen – dit keer zou het anders gaan.

 

De dictators Batista en ook Machado gebruikten het als gevangenis en Che Guevara nam het in gebruik direct na de gewonnen Revolutie om hier z’n hoofdkwartier te vestigen.

 

Nu is het een museum en je kunt naast het bezichtigen daarvan genieten van het prachtige uitzicht van de skyline van de stad. 

  

Andere bezienswaardigheden:

  • Begraafplaats, Malecon boulevard, Capitolo, Bodeguita del Medio


geschiedenis - havana


De stad Havana was al twee keer verkast voordat de stad in 1519 op de huidige plek gesticht werd. De rotsachtige baai bood betere bescherming dan de zandigere moerasbodems op de zuidkust.

 

In 1607 werd Havana de hoofdstad van de kolonie Cuba en niet veel later groeide de stad uit tot de belangrijkste havenstad van de Spanjaarden in de nieuwe wereld ondanks het feit dat het nooit de bedoeling is geweest dat het de hoofdstad van Cuba zou worden.

 

In 1538 werd de stad door piraten platgebrand en de stad werd meerdere malen geplunderd voordat de Spanjaarden besloten om wat forten te bouwen tussen 1558 en 1630.  

 

Ondanks het bouwen van een grote stadsmuur werd Havana tijdens de 7 jarige oorlog veroverd door de Engelsen en 11 maanden bezet. Hierdoor kwam de internationale handel van Cuba in een stroomversnelling terecht wat na de ruil voor Florida resulteerde in nog meer welvaart. De stad werd wederom versterkt (ditmaal werd het fort Cabana gebouwd) en Havana werd de zwaarst verdedigende stad van de America’s.

 

Eind negentiende eeuw werd Cuba onafhankelijk, toen de Spanjaarden het eiland verlieten mede dankzij de inspanningen van de Amerikanen (Spaans-Amerikaanse Oorlog). De invloed van Amerika bleef bestaan tot aan de Cubaanse Revolutie in 1959, toen de door de VS gesteunde dictator Batista de wijk nam en Fidel Castro de macht overnam.

 

Hij sloot of nationaliseerde de meeste Amerikaanse bedrijven in Cuba, die er vooral sinds de drooglegging in de jaren 1920 gouden zaken deden. Havana was toen een veelbezocht vakantieoord voor Amerikanen.


>> Lees hier de gehele Cubaanse GESCHIEDENIS



havana - tips & advies


Naar het vliegveld: je kunt de lokale bus nemen (P12) vanaf het Parque El Curita.

 

TIP:

Maar neem deze bus a.u.b. niet ’s avonds of ’s nachts want er schijnen nogal wat mensen die kwaad hebben in de zin mee te gaan.


  • Naam : Museo de la Revolucion

Adres : Refugio

Prijs : 7 CUC

Tel.nr. : 862 4093

 

Inhoud:

Gelegen in een prachtig koloniaal pand wat aan het begin van de 20ste eeuw diende als Presidentieel Paleis zijn hier drie verdiepingen vol met foto’s, informatie, attributen en alles wat je wilt weten over de Revolutie(s) in Cuba. Ook is het een en ander geschreven over de tijd na de Revolutie waarin het hele systeem op de schop ging.

 

Ik mag zelfs zeggen dat ik het teveel informatie vond en dat het op een nogal ouderwetse manier is uitgelegd, maar van enige propaganda is geen sprake. Op de begane grond kun je de kamers bekijken waar de toenmalige leider Batista en z’n ministers het land bestuurde.

 

Er is zelfs een ingang van een geheime tunnel te zien. Aan de overzijde van het gebouw is in een groot glazen gebouw de beroemde “Revolutieboot” de Granma neergezet maar je kunt het huis niet in. Ook staan er wat tanks en andere voertuigen opgesteld waaronder een stuk vliegtuig wat van een Amerikaanse vliegenier is geweest; Amerika heeft 19 jaar ontkend iets met de invasie te maken te hebben gehad en op deze manier kon het lichaam ook niet worden “teruggegeven” aan de USA.



Paladar Amistad de Lanzarote – misschien een beetje prijzig voor een paladares maar soms je wil jezelf gewoon even kietelen. Hier kun je dat laten doen. Voor 10 CUC heb je een fantastische maaltijd (goed en veel) in een kwalitatief goed restaurant in een zijstraat in de wijk “Vedado”.

 

Het nabijgelegen paladar Bellamar rekent zo’n 13 CUC per maaltijd gemiddeld.


  • Naam : hostal Vladimir & Yammi

Adres : Avenida 20 de Mayo # 428 apt 25

Prijs : 9 CUC (ontbijt = 4 CUC)

 

Inhoud:

Het is een kamer in een appartement op de 9e verdieping van een hoog flatgebouw. Er staan drie gammele stapelbedden in en naast de kamer is een ruime badkamer met wc. Op het ruime balkon wordt ontbijt geserveerd. De “hosts” zijn vriendelijk. Nadeel is dat het hostel een behoorlijk stuk uit het centrum ligt.

 

  • Naam : hostal Juan Carlos

Adres : Crespo 107, 1e verdieping

Prijs : 15 CUC (excl wc en douche)

Tel.nr. : 53 7 863 6301

Email : juancarlospena98@yahoo.es

 

Inhoud:

Een perfect gesitueerd hostel tussen de wijk Vedado en de oude stad in en zeer dichtbij “museum van de Revolutie”. Het is op de eerste verdieping en er zijn drie kamers. Nadeel is dat je wel de wc en douche moet delen met de andere twee kamers.

 

Daarnaast is de ene kamer gelegen naast de ontbijtkamer en zijn de andere alleen gedeeld door een deur; dus wat gehorig. Aan de voorkant van het pand is een prachtige koloniale voorkamer met een klein balkon. Het ontbijt is een must (en goedkoop – 3 CUC) en er wordt ook avondeten aangeboden.



zie ook:





meer links:


Manila

FILIPPIJNEN

Net zoals Havana heeft ook Manila, hoofdstad van de Filippijnen een historisch centrum. 

Mexico-stad

MEXICO

Het gigantische plein, Zocala genaamd, is het hart van de stad maar ook het centrum van het land.