BOSNIË-HERZEGOVINA



Officiële Naam                   : Federatieve Republiek BiH

Hoofdstad                          : Sarajevo

Munteenheid                      : Bosnisch convertibele mark (BAM)

Taal                                     : Bosnisch, Kroatisch en Servisch

Inwoneraantal                    : 3.600.000 

Visum nodig                       : Nee


inleiding


Het land dankt zijn naam aan de twee regio's Bosnië en Herzegovina, die een zeer vaag omschreven grens hebben. Bosnië omvat de noordelijke gebieden, ongeveer vier vijfde van het gehele land, terwijl Herzegovina het zuidelijke deel van het land vormt.

 

Je kunt ook zeggen dat het land uit drie gedeelten bestaat; het Servische gedeelte (republiek Srpksa), een enclave in het noorden (Brcko) en het centrale en westelijke gedeelte van het land dat gezien als het Kroatische/ moslim gedeelte.

 

Etnische verdeling

Het mooie, interessante maar ook het moeilijke van het etnische zeer verdeelde Bosnië-Herzegovina is het feit dat het eigenlijk een klein Joegoslavië is. Het land was bekend stond als het meest religieuze tolerante van de ex-Joegoslavië landen werd in 1992 wreed geraakt door massamoorden die Europa sinds WW2 niet meer had gezien met Srebrenica als dieptepunt.

 

Het land likt z’n wonden, mensen keren terug naar hun woonplaats maar deze oorlog ligt nog erg gevoelig en is nog lang niet vergeten. 

 

Divers landschap

Ongeveer de helft van het “hart” gevormde land bestaat uit bos en bergen. Het zuidelijke deel van Bosnië heeft een mediterraan klimaat en wordt grotendeels gebruikt voor landbouw.

 

Midden-Bosnië is het meest bergachtige deel. Noord-Bosnië bevat zeer vruchtbare landbouwgrond langs de rivier Sava. BiH wil zichzelf nog weleens het “raft” land van Europa noemen.

 

Het land is divers – naast de natuur heeft het vele kastelen en burchten op hoge pieken in steden en dorpen die vaak tegen heuvels aanliggen met een kronkelende rivier eromheen. Reizen gaat langzaam en veel toeristen trekt het land (nog) niet.

 

Een religieuze smeltkroes

Naast de religieuze smeltkroes die je in veel plekken terugvind heeft het land een uitermate bewogen geschiedenis. Na jarenlang onder Ottomaans bewind te hebben geleefd namen de Oostenrijkse Habsburgers de touwtjes in handen. Na WWI werd het onderdeel van een Koninkrijk tezamen met hun Slavische buren. 

 

De Duitsers vielen in April 1941 Joegoslavie binnen en deelden BiH in stukjes – het grootste gedeelte kwam aan de nieuw gevormde fascistische Kroatische republiek toe.

 

Het landschap was uitermate geschikt voor guerilla-oorlog en het is daarom niet zo vreemd dat Tito hier juist veel succes met z’n partizanenoorlog had. Het was in de Bosnische stad “Jajce” dat de grondbeginselen van de nieuwe staat “Joegoslavië” werden gesmeed. 

 

Economische groei

In de afgelopen jaren liet de economie van Bosnië-Herzegovina gunstige groeicijfers zien. De groei werd vooral gedreven door een stevige toename van de particuliere consumptie. De stijging van de consumptieve bestedingen die relatief op een laag niveau liggen, werd gedreven door een toename van de reële lonen en een flinke groei van het consumentenkrediet. 

 

Ook overheidsprojecten op het gebied van de infrastructuur en de export stimuleerden de economische groei. Bedreigingen voor de economische groei zijn de politieke instabiliteit (er wordt nog steeds naar etnische lijnen en zeer nationalistisch gestemd) en een vertraging bij het doorvoeren van institutionele en structurele hervormingen.

 

Het land wil dolgraag toetreden tot de EU net als z’n bovenburen en ex-Joegoslavië landen Kroatië en Slovenië. 



BOSNIË-herzegovina uitgelicht:






informatie over BOSNIË-herzegovina: