Bezienswaardigheden - Cuba

"Santiago de Cuba"
inleiding


Santiago de Cuba is de tweede stad van het land en vooral op het gebied van muziek, literatuur en politiek een geduchte tegenstander van de hoofdstad Havana. Begonnen als hoofdstad van het eiland heeft het i.t.t. Havana een meer Caribische sfeer, gezien het feit dat hier de Fransen, Haitianen en Jamaicanen gevestigd zijn.  

 

Ook is het de hoofdstad van de Revolutie; het was hier dat de eerste grote aanval van de rebellen van Fidel Castro een poging deden om de militaire barakken van dictator Batista aan te vallen. Het museum vertelt het verhaal. De haven is en was een zeer belangrijke commerciële plek (al voor zo’n vijf eeuwen) waar koffie, suiker en bijvoorbeeld rum wordt verhandeld en vervoerd. Nadelig aan de stad is het grote aantal touts wat hier ronddoolt om toeristen te ritselen voor taxiritjes, tours en een wandeling naar hun hotel of casa particulare. Vooral als je van rustigere steden zoals Bayamo of Holguin kan dit een vervelend kantje van de stad zijn. Ook het bedelen voor cadeautjes, eten, drinken of kusjes kan op een gegeven moment genoeg zijn.


highlights


De binnenstad:

De historische binnenstad heeft eigenlijk drie belangrijke pleinen met daaromheen een scala van kleine smalle straatjes. Het belangrijkst plein of park is “Parque Cespedes” met z’n oude club (waar vroeger de rijke Amerikanen bijeen kwamen), het beroemde balkon waar Fidel Castro in 1959 zijn speech deed en het oudste gebouw van de stad. “Plaza Dolores” is een gezellig pleintje met wat bankjes in de schaduw van wat bomen en omringd door restaurants en cafeetjes. En tenslotte is er het “Plaza de Marte” waar vroeger (in koloniale tijden) de Spanjaarden parades hielden en er executies plaatsvonden. Nu vind je er wat monumenten met oude kanonnen. Achter de pleinen kun je je vermaken in de drukke en gezellige straat “Jose A Saco” waar veel winkels te vinden zijn. Nadeel van de binnenstad zijn de vele trucks motoren, auto’s die een veelvoud aan uitlaatgassen de smalle straatjes inspugen. 

 

“Moncada” barakken: zie museum

 

Andere bezienswaardigheden:

Tivoli, “El Morro” (kasteel/fort)tips & advies (2013)


De busstations (Astro, Viazul) liggen op loopafstand (zo’n 2 a 3 kilometer) buiten het centrum langs een drukke weg (je kunt deze niet missen). Even dichterbij ligt het truckstation waar mensen je opvangen en vragen waar je heen wilt.

 

S de C - Bayamo: Aangezien in het busstation van “Astro” werd aangemerkt dat er geen bussen (voor mij) naar Bayamo gingen en de eerste bus naar Bayamo van Viazul pas om 15:00 ging was ik genoodzaakt met de truck te gaan. Deze kost 20 CP en de tocht duurt zo’n 2 a 3 uur.


  • Naam : “Moncada” barakken (Cuartel Moncada)

Adres : Gral Portuondo

Prijs : 2 CUC (camera 5 extra, video 10 extra)

Tijd : 09:00 – 17:00 (ma tm zat) zondag tm 13:00

 

Inhoud:

Gelegen in de oude “Moncada” barakken is dit museum wat in 1953 het toneel was van de eerste grote aanval van de rebellen van Fidel Castro die deze tweede grootste militaire kazerne van dictator Batista aanviel. Dmv vitrines gevuld met uniformen, informatie, foto’s, wapens en andere dingen wordt uitgelegd van de gang van zaken was van deze 26st juli morgen. Tevergeefs overigens en vele werden gevangen genomen en gefolterd. De kazerne is overigens nu een school (zoals vele militaire kazernes) en buiten kun je nog vele kogel – en mitraiileurgaten in de voorgevel zien. Op zich is het museum niet heel bijzonder (alles is in het Spaans) maar het is een historische plek en een must see voor Cuba gangers. Een camera en/of film is overbodig.


Er zijn voldoende cantina’s te vinden rond de grote “bekende” pleinen maar natuurlijk zijn dit toeristenplekken waar je de prijs betaald. Wil je gaan voor Cubaanse peso plekken zul je toch richting de kruising van de barakken (zie boven) moeten lopen. Hier kun je bier en pizza halen tegen een zeer betaalbare prijs.


Naam : “Dra. Maria de la Cruz Figueroa

Adres : Rey Pelayo No 83

Prijs : 20 CUC (incl. ontbijt)

Tel.nr. : 053-22- 622152

Email : hospedajemaria@yahoo.com

 

Inhoud:

Zeer centraal gelegen maar toch in een rustige buurt ligt dit leuke en eenvoudige casa particulare. De casa wordt gerund door drie zusters (en hun moeder) en heeft verschillende kamers op twee verdiepingen. Ze zijn uitgerust met verschillend aantal bedden, met airco, fan en eigen wc en douche (met heet en koud water). Boven is een leuk buiten terrasje waar je je ontbijt krijgt geserveerd. Nadeel is dat het behoorlijk gehorig is. Naast het feit dat er af en toe een truck door de straat rijdt die het hele gebouw laat schudden, zijn de muren dun (ramen ontbreken af en toe) en leven er een aantal families die gewoon weg op verschillende tijden “op” zijn. Daarnaast kan de hond die blijkbaar op het dak leeft af en toe blaffen. De dames zijn wel vriendelijk en behulpzaam en het ontbijt is goed te noemen.


Santiago de Cuba is een stad waar heel veel “touts” (jejiniros) rondlopen en je wordt constant benaderd voor sigaren of rum. Ook taxichauffeurs en personen die een “casa” voor je kunnen regelen (voor een hoge commissie) zijn er volop aanwezig. De dames kunnen zeer triomfantelijk en charmant overkomen maar zijn 9 op de 10 keer uit op je geld.zie ook: