MEXICO



Officiële naam        : Verenigde Mexicaanse Staten

Hoofdstad               : Mexico-stad

Munteenheid           : Mexicaanse Peso (MXN)

Taal                          : Spaans

Inwoneraantal        : 110.000.000 

Visum nodig           : NEE


INLEIDING


Geografisch hoort Mexico bij het continent Noord-Amerika, cultuurhistorisch maakt het deel uit van Latijns-Amerika (Midden- en Zuid-Amerika). Mexico was oorspronkelijk de naam van de centrale deelstaat van het Azteekse Rijk.

 

De meest gesproken taal is het Spaans, waarmee Mexico het grootste Spaanssprekende land ter wereld is; indiaanse talen worden door zo'n 10% van de bevolking gesproken. 

 

Sinds de jaren 90 is in Mexico op mensenrechtengebied enige vooruitgang geboekt. Hoewel de mensenrechtensituatie in het verleden niet bijzonder goed was, was het voor Latijns-Amerikaanse maatstaven toch nog redelijk te noemen.

 

De laatste jaren lijkt echter een achteruitgang te zijn opgetreden, met name door de intensivering van de strijd tegen de drugskartel. Buitensporig gebruik van geweld van politie en leger en oneerlijke afhandeling van rechtszaken behoren tot de grootste problemen.

 

Andere punten van zorg zijn momenteel geweld tegen vrouwen, straffeloosheid qua mensenrechtenschendingen in het verleden, arbitraire gevangennamen, marteling en de positie van de indianen.


Drugs:

Sinds president Calderón in december 2006 de oorlog verklaarde aan de drugskartels is de strijd van deze kartels onderling en tegen de overheid geëscaleerd.

 

Sinds het aantreden van Calderón heeft de drugsoorlog meer dan 40.000 levens geëist.

 

Waarnemers vrezen voor de effecten van de drugsoorlog op de politieke stabiliteit van het land; het beeld van een 'tweede Colombia' ligt op de loer. Aangezien de meeste kartels over elitetroepen beschikken die gedeserteerd zijn uit politie of leger hoeven de kartels qua slagkracht vaak niet onder te doen voor de overheidstroepen.

 

Als factoren die bijdragen tot de hevigheid van het geweld worden onder andere genoemd het wegvallen van de eenpartijstaat waardoor criminelen het machtsvacuüm opvullen, de grote verschillen tussen arm en rijk in het land en de nabijheid van de Verenigde Staten zowel als afzetmarkt voor drugs als als leverancier van vuurwapens.

 

Opstanden: 

Verder zijn er in verschillende Mexicaanse staten conflicten met een lage intensiteit. Het bekendst de opstand van het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) in Chiapas. Deze opstand krijgt internationaal veel aandacht maar sinds het uitbreken van de opstand in 1994 heeft er maar weinig geweld plaatsgevonden. Wel zijn er berichten over mensenrechtenschendingen begaan door overheidstroepen.

 

Uit Guerrero is het minder bekende Revolutionaire Volksleger (EPR) afkomstig. Verder bestaan in Mexico nog zeker een dozijn gewapende bewegingen. De meeste daarvan zijn echter alleen op papier actief, en hun activiteiten bestaan uit weinig meer dan het publiceren van pamfletten en het sturen van bedreigingen.  

 

Ondanks alle ellende en drama in Mexico blijft de economie licht groeien en nemen het aantal toeristen alleen maar toe. Het land blijkt een magneet te hebben die zelfs de sterkste stormen doet verstommen en dat is maar goed ook. 



mexico uitgelicht:






informatie over mexico:





film


"Sicario" - (2015; 7,6)

Kate Macy is een jonge FBI-agente die deelneemt aan een geheime CIA-operatie om de baas van een Mexicaans drugskartel uit te schakelen. Samen met twee huurlingen steekt ze in Tucson, Arizona de grens over naar Mexico om de drugsbaas te elimineren.

 

Maar eenmaal over de grens treffen ze een heel gevaarlijke en verdorven wereld aan.