TURKIJEOfficiële naam          : Republiek Turkije 

Hoofdstad                 : Ankara 

Munteenheid            : Turkse Lira (TL) 

Taal                           : Turks 

Inwoneraantal          : 75.000.000 

Visum nodig             : JA


inleiding


Turkije is de scharnier tussen de continenten Europa en Azië; niet alleen geologisch maar ook cultureel, qua temperatuur, geschiedenis en architectonisch. Maar ook in het land, dat ook wel aangeduid wordt als Klein Azië, kunnen de verschillen zeer groot zijn.

 

Zo bezit het oosten van het land een uitgesproken landklimaat met hete zomers en ijskoude winters met veel sneeuw terwijl het zuiden, langs de gebieden van de Middellandse Zee een Mediterraan klimaat hebben.

 

Praktische feiten

Het noorden aan de Zwarte Zee heeft een gematigd zeeklimaat en het extreme zuidoosten is overwegend droog en plaatselijk zelfs woestijnachtig.

 

Omdat het land zo groot is, de temperatuur verschillend heeft het ook een zeer gevarieerd landschap – je hebt bergen om te hiken, stranden om op te zonnen, een prachtige witte kalksteen waterval met heetwaterbronnen en natuurparken vol wild (men zegt dat je hier zelfs de panter, lynx, bruine beer of wolf nog kan zien).  

 

Zo’n 95% van de Turken is moslim maar je kunt overal een biertje bestellen en het is verboden gesluierd in een openbaar gebouw te komen. Religie en staat zijn volkomen apart zoals in elke Europese grondwet. De Turken zijn Oosters gastvrij (je wordt minstens een paar keer uitgenodigd om thee te komen drinken) maar hebben een vrije markteconomie en zijn vooral zeer geïnteresseerd in nieuwsgierig in alles wat uit het Westen komt. 

 

Safranbolu - Ottomaanse huizen
Safranbolu - Ottomaanse huizen

Geschiedenis: 

De geschiedenis van Turkije is indrukwekkend en zeer belangrijk geweest voor grote delen van Europa maar ook het Midden Oosten en Azië.

 

De oudste steden zijn in het land te vinden, de Griekse nalatenschap is hier groter dan in Griekenland en wat dacht je van de ruïnes van Efeze – een Romeinse nederzetting die kan tippen aan de grote sites in Italië zelf. Ook het voormalige Romeinse bad van Hierapolis is een must. Ook kun je in het land vele Bijbelse plaatsen terugvinden. Het prachtige theater van Pergamum is daar eentje van. 

 

De kruisvaarders waanden zich door het land, Mongoolse horde raasde door Turkije en natuurlijk was het land het moederland van het Ottomaanse Rijk wat grote delen in Europa (Balkan), Noord-Afrika, Midden Oosten en zelfs Azië (Kaukasus, Krim) veroverde. In de Turkse stad Safranbolu kun je nog prachtige Ottomaanse architectuur terugvinden. 

 

Er werd gigantisch gevochten in het Oosten van het land tijdens WWI tussen de Koerden en Turken enerzijds en de Armeniërs en Russen anderzijds maar ook tijdens de Gallipoli -actie ondernomen door de Geallieerden (o.a. het ANZAC-leger) zouden honderdduizenden vallen.

 

Het nieuwe Turkije

Mustafa Kemal zou daar z’n eerste triomfen vieren om later als gezegend leider van de nieuwe Turkse republiek de “bezetters” uit z’n land gooien.   

 

Wist je dat de Turkse keuken als derde keuken van de wereld wordt aanschouwd na de Franse en Italiaanse? Laat je eens verwennen in een echt Turks restaurant en bestel naast je “raki” een heerlijk bord verschillende “mezes” om tenslotte een van de vele zoete desserts te bestellen. 


Turkije is een zeer divers land als het gaat om toeristische hoogtepunten. Hierboven zijn al talloze bezienswaardigheden genoemd. Ik wil er nog een paar noemen om je lijst aan te vullen; natuurlijk is daar wereldstad Istanbul, gelegen op twee continenten met z'n indrukwekkende bazaar maar ook de prachtige Ayia Sofia.

 

En wat dacht je van de "Koningshoofden" van Mount Nemrut of de natuurlijke schoorstenen van Cappadocië. Tenslotte wil ik de witte krijtrotsen van Pamukkale aanstippen als "must see and do" en de voormalige hoofdstad Ani, nu in ruïnes, die tegen de Armeense grens aan ligt. 


Het maanlandschap van Cappadocia
Het maanlandschap van Cappadocia

Turkije uitgelicht:

De wereldberoemde bibliotheek van Efese
De wereldberoemde bibliotheek van Efese

informatie over turkije: