KROATIË



Officiële Naam                    : Republiek Kroatië

Hoofdstad                           : Zagreb

Munteenheid                      : Kuna (HRK)

Taal                                      : Kroatisch en Italiaans

Inwoneraantal                    : 4.200.000 

Visum nodig                       : NEE


inleiding


Kroatië ligt en staat letterlijk en figuurlijk op de kruising van Europa aan de ene kant en de Balkan aan de andere.

 

Kroatië werd een soevereine staat nadat het op 25 juni 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. Vóór de onafhankelijkheidsverklaring maakte Kroatië deel uit van het voormalige Joegoslavië als Socialistische Republiek Kroatië

 

Het werd na de “onafhankelijkheidsoorlog” begin jaren 90 in 2004 een kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Een dag voor het begin van de onderhandelingen in 2005 stelde de Europese Raad de onderhandelingen echter voor onbepaalde tijd uit, omdat Kroatië niet goed genoeg zou meewerken met het Joegoslavië-tribunaal. 

 

Kroatie en de EU

Het feit dat de voormalige generaal “Ante Gotovina” nog steeds niet was opgespoord was de EU een doorn in het oog. Een gevoelige kwestie voor vooral de Kroaten in het oosten van het land die direct met de etnische zuiveringen van de Serven te maken hadden en de verwoestingen van Kroatische huizen.

 

De publieke opinie in Kroatië is sterk verdeeld over de toekomstige toetreding van Kroatië tot de EU. Slechts een krappe 40% van de bevolking is voorstander van de toetreding tot de EU.

 

Veel tegenstanders van de toetreding zijn bang dat wanneer Kroatië werkelijk tot de EU zal toetreden Kroatië veel regels opgelegd zal krijgen vanuit Brussel. Een ander argument dat de tegenstanders vaak naar voren halen is dat de Kroatische kust verkocht zal worden aan de (rijke) West-Europeanen en hierdoor volgebouwd zal worden. 

 

Toen ook daadwerkelijk wettelijke veranderingen t.a.v. corruptie en het opzetten van private ondernemingen werd verbeterd (lees; makkelijker gemaakt) stond de deur open tot Europa en trad Kroatië toe tot de Europese Unie op 1 Juli 2013. 


Tegenwoordig

Kroatië modelleert zich momenteel als een betrouwbare handelspartner met z’n EU partners al worstelt het nog met z’n positie t.o.v. z’n Servische minderheid. De Kroaten vormen met 89,6% de grootste bevolkingsgroep, de Serviërs de belangrijkste minderheid met 4,5% en dan vooral in het oostelijke gedeelte van het land.

 

Vooral mensen op het platteland hebben het zwaar. Corruptie schandalen worden aan de kaak gesteld, schuldigen gestraft en buitenlandse investeringen gestimuleerd.

 

Ondanks de nog steeds behoorlijke problemen met het oog op de lage salarissen, veel te lage pensioenen, de nog steeds relatief (te) hoge werkeloosheid en de onvoldoende economische hervormingen kan er recentelijk toch worden gesproken over een doorzettende economische groei. 



KROATIË uitgelicht:






informatie over KROATIË: