SPANJE



Officiële naam         : Koninkrijk Spanje

Hoofdstad                : Madrid

Munteenheid            : Euro (EUR)

Taal                           : Spaans

Inwoneraantal         : 47.000.000 

Visum nodig            : Nee


inleiding


Spanje is lid van de Europese Unie maar is wel een buitenbeentje. Zowel geografisch als cultureel als de inwoners als zoveel andere dingen. Sommige beweren zelfs dat de machtige Pyreneeën de grens vormen van Europa.

 

Spanjaarden nemen een siësta, schijnen meer dan Noord Europeanen te genieten van het leven, hebben een uitbundig strand- en nachtleven en zien het leven gewoonweg anders dan elders in Europa.

 

Ook het culinaire is zeer verschillend – iedereen kent de tapas, de sangria, de paella maar dit is nog maar een begin. Ook het landschap op het Iberisch schiereiland is anders dan elders in Europa – wat te denken aan het plateau waar hoofdstad Madrid op gebouwd is of het groene landschap in Galicië aan de Atlantische Oceaan. De droge vlaktes van het zuiden en de bergketens die kriskras door het land lopen.

 

Flora en Fauna

Er zijn in Spanje nog wat bruine beren maar ook wolven, lynxen en wilde zwijnen. Dolfijnen en walvissen kunnen aan de kusten gespot worden. Niet alleen verschillend qua bijvoorbeeld geschiedenis maar ook immens divers. Het land werd voordat de Spanjaarden de halve wereld koloniseerden bezet door de Moren – een zeer begaafd volk wat vele “rijkdommen” naar Spanje heeft gebracht. 

 

Denk maar ‘ns aan de sinaasappelen en de dadels. Maar ook prachtige architectuur die je vooral in Andalusië tegenkomt al is het noorden en midden van het land totaal anders.

 

Iedereen kent Spanje als het land van de stierengevechten, het voetbal, de perfecte tennissers en wielrenners maar te denken van de prachtige paleizen, “plaza’s” (pleinen), kerken en de laatste rustplaats voor “Jacobus” (Santiago).

 

En natuurlijk de 80 jarige oorlog tussen de Republiek Holland en de Spanjaarden of de grote Armada die rond Groot-Brittannië voer en verloren ging. 

 

De inhaalslag:

Maar Spanje heeft ook een verschrikkelijke grote inhaalslag gemaakt. Vergeet niet dat het land pas sinds 1975 een democratie is. Men spreekt over abortus, euthanasie en homohuwelijken in wat voor die tijd een diep gelovig en conservatief land was. Nu er een einde lijkt gekomen te zijn aan de onafhankelijkheidsstrijd van de Basken laait de strijd om autonomie in Catalonië weer op. 

 

Ondanks het grote aantal stierengevechten in Spanje, waar behalve Spanjaarden ook veel buitenlandse toeristen naar gaan kijken, zijn er in het land zelf ook tegenstanders te vinden. Op 6 april 2004 verbood de gemeenteraad van Barcelona als eerste stad het stierenvechten, overigens zonder dat dit gevolgen had: tot in 2011 zijn in de arena van Barcelona stierengevechten gehouden.

 

In 2009 verbood Catalonië (waar Barcelona de hoofdstad van is), als eerste autonome regio op het vasteland, het stierenvechten.


Opmars:

Begin jaren 70 had ongeveer de helft van de Spaanse bevolking geen douche of bad en kon een vijfde niet lezen noch schrijven. Ook op het economische vlak is Spanje veranderd; vrouwen verdienen nog minder dan mannen maar zijn aan een snelle opmars bezig.

 

Er wordt gescheiden en vrouwen krijgen minder kinderen. Het land kreeg ook te maken met een grote terroristische aanslag (in 2004 in de metro te Madrid). De Economie nam een vlucht tot daar in 2008 een abrupt einde aan kwam.

 

De economische crisis sloeg keihard toe in Spanje en het land kampt met grote economische problemen zoals een huizenhoge werkeloosheid. Spanje keek niet om naar de massale immigratie tot de crisis. Nu probeert de regering tevergeefs werkeloze immigranten terug over de Middellandse Zee te sturen die, zo wordt voorspeld, straks meer dan 10% van de bevolking uitmaken.

 

Pensionado:

Omdat de kosten zo gestegen zijn in Spanje neemt zelfs het toerisme af die naar andere landen rond de Middellandse zee reizen waar het goedkoper is. Ook het aantal gepensioneerden kan gerekend worden tot het hoogste in Europa – de zorgkosten stijgen de pan uit. 

 

Mensen met (deels) Spaans bloed vind je overal ter wereld en daarom kun je zeggen; de halve wereld komt van Spanje en de halve wereld kun je vinden in Spanje! Spanjaarden trots op hun land ondanks grote (economische) problemen. 



spanje uitgelicht:






informatie over spanje: