BULGARIJE


Vidin-Ruse-Bulgarije-Donau-rivier-ridders-kasteel

Officiële Naam                    : Republiek Bulgarije

Hoofdstad                           : Sofia

Munteenheid                      : Lev (BGN)

Taal                                      : Bulgaars

Inwoneraantal                    : 7.000.000

Visum nodig                       : NEE


inleiding


Bulgarije ligt in het oosten van de Balkan ten zuiden van de rivier de Donau. Traditioneel is Bulgarije een landbouwland maar na WW2 werd deze door de communisten echter aanzienlijk geïndustrialiseerd. 

 

Op dit moment vertegenwoordigt ongeveer een vijfde van het BNP en stelt hetzelfde percentage van het aantal arbeidskrachten te werk.

 

Melnik-Bulgarije-wijn-Ottomaanse-huizen-grensstad

Meer dan 80 procent van de handel van Bulgarije vindt plaats met de vroegere landen van de Sovjet-Unie. Tot 1989 had het land een economie in de Sovjetstijl waarin bijna alle landbouw en industriële ondernemingen door de staat beheerd werden.

 

Een economie in verval 

Een stagnerende economie, tekort aan voedsel, energie, en consumptiegoederen, een enorme buitenlandse schuld, en verouderde en inefficiënte industriële complexen spoorden pogingen aan tot marktgerichte hervorming in de jaren 90.

 

De economie van Bulgarije zakte na 1989 door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie aanvankelijk sterk in. De levensstandaard daalde tot 40 procent. Bulgarije is een land dat zich de laatste jaren ontpopt tot vakantiebestemming. Dit komt o.a. door de gunstige ligging aan de zwarte zee, aangename temperaturen, moderne faciliteiten en lage prijzen. Toeristische trekpleisters zijn o.a. de hoofdstad van Sofia, stad der Tsaren Veliko Tarnovo, strandbestemming Nesebar, het fort in de rotsen (Belogradchik), het prachtige klooster van Rila en de Romeinse stad Plovdiv met o.a. het verlaten communistische propaganda-gebouw op rij-afstand. 

 

De natuur van Bulgarije kenmerkt zich in het binnenland door vele berggebieden zoals het Balkangebergte en o.a. het Rila- en het Rodopegebergte. Aan de kust vindt men vele zandstranden. De aanwezigheid van een rijke natuur en meer dan 5000 gemarkeerde wandelroutes, maakt Bulgarije ideaal geschikt voor wandelaars en fietsers.

 

Daarnaast kan men in Bulgarije zowel watersporten als wintersporten uitoefenen en is het nog redelijk betaalbaar.  

 

Vidin-Ruse-Bulgarije-Donau-rivier

NAVO en EU

Bulgarije werd in 2004 officieel lid van de NAVO en op 1 januari 2007 trad het ook toe tot de Europese Unie, nadat het eerst in 2004 de boot van de uitbreiding van de EU had gemist.

 

In de jaren hier opvolgend wordt Bulgarije aangesproken op het gebrek aan vooruitgang in de strijd tegen de corruptie. In januari 2014 mogen Bulgaren zich vrij vestigen binnen de EU, ook in de landen van de EU die dat oorspronkelijk blokkeerden zoals o.a. Duitsland en Nederland. 

 

De laatste Jaren komt Bulgarije vaak in het nieuws m.b.t. corruptie, lage lonen, hoge werkeloosheid, hoge criminaliteit en een toename van Bulgaren die in het “rijke” Westen komen werken.

 

Ook heeft Bulgarije hekken gebouwd om de toename van het aantal migranten uit het zuiden tegen te houden die het land gebruiken als springplank naar Noordwest-Europa. 


Varna-nesebar-Bulgarije-strand-club-zwarte-zee

bulgarije uitgelicht:

Veliko-tarnovo-Bulgarije Plovdiv

informatie over bulgarije:

film


"I'm David" - (2003; 7,1)

Film gaat over het jongetje David dat uit een communistisch concentratiekamp ontsnapt uit Bulgarije met behulp van een stuk brood en een kompas.

 

Na de ontsnapping gaat hij op weg naar zijn thuisland Denemarken. Onderweg moet David vele gevaren trotseren.