MONTENEGROOfficiële naam       : Republiek Montenegro

Hoofdstad              : Podgorica

Munteenheid          : Euro

Taal                         : Montenegrijns

Inwoneraantal        : 650.000 

Visum nodig           : NEE


inleiding


Montenegro is een van de kleinste Balkan landjes samengeperst tussen haar voormalige Joegoslavië staten Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië en Kosovo.

 

In het zuiden ligt Albanië. Het land wat dramatisch genoeg “zwarte berg” betekent is naarstig op zoek naar z’n eigen identiteit in de Westelijke Balkan.

 

Ondanks z’n grootte heeft Montenegro genoeg te bieden voor bezoekers; het heeft ten eerste een zeer lange en bewogen geschiedenis; ooit woonden hier de Illyriers gevolgd door de Griekse kolonisten die zich alleen langs de kusten vestigden.

 

Illyrisch koningin Teut’ wist zich lang te wapenen tegen de onoverkomelijke nederlaag tegen de Romeinen. Men zegt dat zij liever van de rotsen van haar fort in Risan (gelegen in de baai van Kotor) sprong dan in handen van haar vijand te vallen – een legende die zwaar weegt in het “ruige” Montenegro en niet onderschat mag worden. 

 

Bezetting en onderdrukking

De Slaven zouden jaren lang het land regeren tot de Ottomanen arriveerden aan het einde van de Middeleeuwen. Het was hier dat Montenegro als land werd gesticht en de nationale gevoelens gevoed werden – een reep land langs de kust wist tot drie maal aan toe de Turken op afstand te houden met hulp van Venetië en het binnenland.

 

Een ander gegeven dat de bevolking geen katje is dat je zonder handschoenen je wil op kan leggen. De Montenegrijnen waren groots vertegenwoordigd in de partizanen elite troepen van Tito tijdens WWII en het land wist autonomie te verkrijgen in het Joegoslavië na de oorlog.

 

Niet vreemd (een derde van de bevolking is Servisch) was dat Montenegro als laatste afstand nam van z’n grote buur en bondgenoot Servië en het was pas in 2006 dat de landen echt afscheid van elkaar namen. Montenegro heeft sinds z’n erkenning van buurland Kosovo, tot woede van Servië, z’n toekomst bestempeld. Naast de euro zouden zij heel graag toetreden tot de Europese Unie. 

 

Een mix van alles: 

Montenegro heeft een beetje van alles; oude Griekse dorpen, nationale parken met pieken boven de 2500 meter (bijvoorbeeld Durmitor) inclusief een keur aan wilde dieren (beren, wolven en arenden) en prachtige Middellandse Zee kusten met als hoogtepunt Sveti Stefan waar o.a. James Bond is opgenomen. Maar "vergeet" niet het prachtige klooster van Ostrog te bezoeken waar je ook kunt overnachten met een beetje geluk en doorzettingsvermogen. Een andere grote toeristische trekpleisters in Montenegro is de Baai van Kotor waar kleine dorpjes aan liggen met smalle straatjes, gezellige pleintjes en heerlijke haventjes. Niet verwonderlijk dat het land het vooral moet nemen van het toerisme; in de zomermaanden zwelt de mensenmassa op tot 2/3 deel van de lokale bevolking. 

 

Montenegro, grotendeels nog onbekend in Nederland en West Europa is een juweeltje van een land dat heel snel bezocht dient te worden.montenegro uitgelicht:


informatie over montenegro: