CHILIOfficiële Naam                    : Republiek Chili

Hoofdstad                           : Santiago (de Chili)

Munteenheid                       : Chileense Peso (CLP)

Taal                                      : Spaans

Inwoneraantal                     : 17.000.000 

Visum nodig                        : Nee


inleiding


Chili is een land in Zuid-Amerika met als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Het ligt ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de Andes.

 

Het zeer langgerekte land heeft een van de vijf mediterrane eco-regio's in de wereld; de gematigde winters en droge, hete zomers bieden ideale omstandigheden voor de landbouw en andere productieve activiteiten.

 

Op 11 september 1973 zette generaal Augusto Pinochet de socialistische president Salvador Allende via een militaire staatsgreep af.

 

De daarop volgende 17 jaar ging het land gebukt onder een militaire dictatuur. In 1990 keerde de democratie terug en Chili is nu een van Zuid Amerikaanse corrupte landen. In de 18e, 19e, 20e eeuw kwamen er geen Spaanse Europese immigranten in Chili aan en in het begin van 1848 vond er een grote en belangrijke Duitse immigratie plaats, die het fundament legde voor een grote Duits-Chileense gemeenschap. 

 

Europese invloed

Aangemoedigd door de Chileense regering om de zuidelijke regio te koloniseren, kregen de Duitsers (waaronder Duitstalige Zwitsers, Silezië en Elzassers) een aanzienlijke invloed op het zuiden van Chili.

 

Ongeveer 52,7% (8,8 miljoen) van de bevolking stamt van Europeanen, 44% is Mesties en 3,2% van de bevolking is Indiaan.

 

Door een gebrek aan plantages heeft er naar Chili weinig gedwongen migratie uit Afrika plaatsgevonden. Er leven daarom vergeleken met de buurlanden relatief weinig mensen van Afrikaanse afkomst. 

 

Een slangenvorm

Chili is een opmerkelijk langwerpig land: van noord naar zuid 4329 kilometer lang (gelijk aan de afstand van Den Bosch naar de Noordpool, of van Den Bosch tot de Perzische Golf). Het is een geografisch geïsoleerd land, veel Chilenen zien hun land als een de-facto eiland.

 

In het westen en zuiden wordt het land begrensd door de Grote Oceaan, aan de noordgrens ligt de Atacama, een van de droogste woestijnen ter wereld, en in het oosten rijst het reusachtige Andesgebergte op. De grootste toeristische trekpleisters van het land zijn het Paaseiland, de gekleurde kerken van eiland Chiloe, de historische wijk van de havenstad Valparaíso, het toeristische plaatsje Pucon met z'n vulkaan en heerlijke heetwaterbronnen en natuurlijk Nationaal park Torres del Paine. 

 

Veel toeristen zigzaggen tussen Argentinië en Chili en maken er een combi-reis van, soms ook met Boliviachili uitgelicht:
film


"No" - (2012; 7,4)

Wanneer de Chileense militaire dictator Augusto Pinochet, onder internationale druk, oproept tot een referendum over zijn presidentschap van 1988, haalt de oppositie de jonge onbezonnen reclameman Rene Saavedra over om als speerpunt te dienen voor hun campagne.