DENEMARKENOfficiële Naam                    : Denemarken

Hoofdstad                           : Kopenhagen

Munteenheid                       : Euro (EUR)

Taal                                      : Deens

Inwoneraantal                    : 5.000.000 

Visum nodig                       : Nee


inleiding


Koninkrijk Denemarken is het meest zuidelijk gelegen land van de Noordse landen en ligt ten zuiden van Noorwegen en ten zuidwesten van Zweden.

 

Ten zuiden van de enige landgrens die het land rijk is, ligt Duitsland. Het land grenst daarnaast aan de Oostzee en Noordzee.

 

De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen. Jutland vormt het grootste deel van het land. Het Scandinavische land heeft daarnaast ongeveer 405 eilanden waaronder het immens grote Groenland.

 

Als deel van de Europese Vlakte bestaat het land bijna volledig uit laagland. Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat.

 

De wind uit de Noord-Atlantische Oceaan (een warme oceaanstroom) verzekert gewoonlijk een vrij mild klimaat, maar soms raakt de Oostzee met ijs bedekt waardoor warmere wateren worden afgesneden en de winter streng is. 

 

Kopenhagen als blikvanger

Grootste bezienswaardigheden in Denemarken zijn natuurlijk de hoofdstad Kopenhagen. Hier kun je het Amalienborg, het Koninklijk Paleis, bewonderen maar ook de kleine Zeemeermin, het symbool van de stad. Maar vergeet Christiana niet wat een soort van “hippie-enclave” is midden in Kopenhagen. Deze is gesticht in 1970 en is een vrijheidshaven van ruim of anders-denkenden. 

 

Hier wonen circa 1000 mensen en er komen zo’n 750.000 bezoekers per jaar. In Roskilde kun je een “viking” dorp bekijken en de Kathedraal van deze stad staat sinds 1995 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Tenslotte is daar “Legoland” in Billund geopend in 1968 en Dyrehavsbakken, het oudste attractiepark ter wereld geopend in 1583. In Ribe kun je een nagebouwd voormalig Viking dorp bekijken. denemarken uitgelicht: