EGYPTEOfficiële naam          : Arabische Republiek Egypte 

Hoofdstad                 : Cairo 

Munteenheid            : Egyptische Pond (EGP) 

Taal                           : Arabisch 

Inwoneraantal          : 70.000.000 

Visum nodig             : JA


inleiding


Egypte is een populaire vakantiebestemming, vaak gekozen als alternatief voor het relatief prijzige Griekenland en Spanje. Het land ligt aan de Middellandse Zee, de Rode Zee en heeft dwars door het land twee belangrijke waterwegen liggen.

 

Toeristische attractie: 

Egypte is een populair reisdoel van toeristen, die vooral af komen op de rijke geschiedenis en de daaruit voortvloeiende bezienswaardigheden zoals de piramides van Giza, de Egyptische tempels van Luxor en natuurlijk de Vallei van de Koningen met z'n Farao-graven en mummies. Een andere schat waar veel toeristen op af komen is de Rode Zee, waar koraal en prachtige vissen ervoor zorgen dat de badplaatsen aan de Rode Zee zeer populair zijn onder duikers en snorkelaars. Goede voorbeelden zijn Nuweiba en DahabHet warme en zonnige klimaat heeft ervoor gezorgd dat ook zonaanbidders die niet zozeer de onderwaterwereld hoeven te bekijken inmiddels massaal de luxe hotels en resorts in Egypte weten te vinden. 

 

Maar Egypte heeft meer te bieden; de prachtige oasestad Siwa met z'n lemen centrum, of een van werelds bekendste kloosters (Katherine) met de Mozesberg of de immens grote beelden van Abu Simbel in het zuiden van Egypte. In het Egyptisch Museum in de hoofdstad ligt het wereldberoemde Toetanchamon collectie. 

 

De Egyptische cultuur heeft zes duizend jaar geschreven geschiedenis. Talloze plaatsen worden in de Bijbel genoemd. Het Oude Egypte was een van de vroegste beschavingen en gedurende duizenden jaren had Egypte een opvallend complexe en stabiele cultuur die later culturen van Europa, het Midden-Oosten en andere Afrikaanse landen heeft beïnvloed. Egypte zou tijdens de Tweede Wereldoorlog een cruciale rol spelen in de vernietiging van het Duitse Afrika korps maar ook tijdens de Suez-crisis in 1956. 

 

Een mix van invloeden:  

Na de tijd van de farao's kwam Egypte zelf onder invloed van het hellenisme, het christendom en de islamitische cultuur. Vandaag de dag bestaan vele aspecten van de antieke cultuur van Egypte nog steeds in interactie met nieuwere elementen, waaronder de invloed van de moderne westerse cultuur die zelf weer zijn wortels heeft in het oude Egypte. 

 

De Egyptische hoofdstad Caïro is de grootste stad van Afrika en is eeuwenlang bekend als centrum van onderwijs, cultuur en commercie. Egypte heeft het hoogste aantal Nobelprijswinnaars in Afrika en de Arabische wereld.

 

Sommige in Egypte geboren politici waren of zijn aan het roer van grote internationale organisaties zoals Boutros Boutros-Ghali van de Verenigde Naties en Mohamed El-Baradei van het IAEA.

 

Culturele trendsetter: 

Egypte is een erkende culturele trendsetter in de Arabisch sprekende wereld en de hedendaagse Arabische cultuur is sterk beïnvloed door de Egyptische literatuur, muziek, film en televisie. Egypte kreeg een regionale leidende rol tijdens de jaren 1950 en 1960, die een verdere duurzame impuls gaf aan de positie van de Egyptische cultuur in de Arabische wereld. 

 

Door de onrustige politieke situatie van de afgelopen jaren verergert door de Arabische Lente zijn de bezoekersaantallen drastische gedaald. Generaal Sisi pleegde een militaire coup en zette president Mursi en z’n Islamitische Broederschap af. Het land is beland in een chaotische situatie waar niemand z’n leven zeker is en duizenden politieke tegenstanders opgesloten worden, gemarteld en vermoord. 

 

Het leger heeft niet alleen grote invloed op de wapenindustrie, maar is ook actief in civiele zaken. Het leger heeft zo belangen in sectoren als het water, bouw, hotels en in de brandstofvoorziening. Het ministerie van Defensie heeft verregaande bevoegdheden om civiele commerciële activiteiten onder verwijzing van de staatsveiligheid te blokkeren. Sisi heeft aangegeven op korte termijn verkiezingen te houden.Egypte  uitgelicht:informatie over egypte: