GUATEMALAOfficiële naam        : Republiek Guatemala 

Hoofdstad               : Guatemala-stad 

Munteenheid           : Quetzal (GTQ) 

Taal                          : Spaans 

Inwoneraantal         : 15.000.000 

Visum nodig           : NEE


INLEIDING


De roemruchte mythes van de Maya’s, reusachtige vulkanen, tropisch regenwoud en kleurrijke stadjes zijn slechts enkele hoogtepunten die Guatemala te bieden heeft. Dit Latijns Amerikaanse land ten zuiden van Mexico heeft een keur aan bezienswaardigheden en activiteiten. Guatemala heeft een uitermate gevarieerd landschap. In het centrum en noordwesten van het land bevindt zich een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte. Hier vind je o.a. het meer van Atitlan terug wat omringd wordt door vulkanen. Het heldere water, de kleine dorpjes gelegen aan de oevers, koffieplantages en mogelijkheden tot massages en yoga lessen in een heerlijke relaxte sfeer. Natuurlijk kun je ook prachtige hikes maken in de bergen en heuvels in dit deel van Guatemala. Panajachel mag het toeristische centrum zijn van deze regio, een bezoek aan de marktdagen in het nabijgelegen Chichicastengo mogen niet ontbreken op je verlanglijstje. Verschillende leden van inheemsen komen hier om hun goederen te verkopen op een van de grootste traditionele markten in Latijns Amerika. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt. De hoofdstad van het land is Guatemala-Stad, dat gelegen is in het departement Guatemala. Koloniaal hoogtepunt van het land is Antigua wat ooit de hoofdstad was van de Spaanse bezetters van het land. Prachtige oude panden in kleine steegjes en een keur aan fel gekleurde kerken en kloosters.  

 

Veel toeristen maken van de mogelijkheid gebruik om Honduras te bezoeken voor een dag. De zeer interessante archeologische site van Maya “Copan” ligt maar net over de grens en is een hoogtepunt van je bezoek aan deze regio. “Lago de Izabal”, het grote meer in het noordoosten van Guatemala geeft je een heel ander beeld van het land – palmbomen, natuurparken, waterwegen en Garifuna indianenstammen. Dit is Caribisch Guatemala waar je o.a. een oud anti-piraten kasteel kan bezoeken ende heerlijke relaxte stad “Livingstone”. Tenslotte bevinden zich in het departement Petén de beroemde magische ruïnes van Tikal; een van de grootste Maya indianen sites in Latijns Amerika te midden van hoge oerwoudreuzen. De bevolking van Guatemala mag relaxt en uitermate vriendelijk en behulpzaam genoemd worden ondanks de vele problemen die het land kenmerken. Een hele rits aan ex leiders wordt aangeklaagd voor corruptie en wandaden tegen de vooral inheems bevolking. Grote natuurrampen als droogte, orkanen en uitbarstingen van vulkanen verergeren het al gehele gevoel van malaise in het land. 


ACTUALITEIT: 

Archeologen hebben met behulp van de Lidar-laser meer dan 60.000 Maya-gebouwen in de jungle van Guatemala ontdekt. Volgens de ontdekkers is het de grootste archeologische vondst van Maya cultuur tot nu toe. De Lidar-laser kan onder de bebossing kijken die over de gebouwen heen is gegroeid. Dat scheelt de archeologen tientallen jaren aan veldwerk en dan was het nog niet eens zeker geweest of dit allemaal was gevonden, volgens de archeologen. Er is ongeveer 2.100 vierkante kilometer gescand met de laser. Door de vondst krijgen archeologen een nieuw inzicht in de cultuur van de Maya's. De gebouwen en wegen die zijn gevonden zijn veel geavanceerder dan wat tot nu werd gedacht. In een bestaande Maya-stad is een dertig meter hoge piramide gevonden waarvan werd gedacht dat het een berg was. In de piek van de Maya-tijd 1.500 jaar geleden zouden er ongeveer 5 miljoen mensen in de regio, die zich uitstrekte van Zuid-Amerika tot Mexico, hebben gewoond. Volgens de archeologen wijst deze nieuwe vondst erop dat er zeker 10 tot 15 miljoen mensen in het gebied hebben gewoond in die periode. 

Bron: www.nu.nl (April 2018)Guatemala uitgelicht:

informatie over guatemala: