LITOUWENOfficiële naam        : Republiek Litouwen

Hoofdstad               : Vilnius

Munteenheid           : Euro (EUR)

Taal                          : Litouws

Inwoneraantal        : 3.000.000 

Visum nodig           : NEE


inleiding


Litouwen is het grootste land van de drie Baltische Staten en bezocht ik in de zomer van 2012 als onderdeel van mijn vierde wereldreis. In tegenstelling tot de andere twee “broertjes” heeft het land een zeer lang en rijk verleden en was het zelfs het grootste rijk tussen de 14e en 16e eeuw in Europa!

 

Een ander verschil is dat Litouwen overwegend Rooms-katholiek is.

 

Vanwege dit “andere” verleden kun je zeggen dat de Litouwers een andere kijk op de wereld hebben dan hun buren terwijl maar vaak genoeg Litouwen als een van de drie beschouwd gezien de gezamenlijke Sovjet overheersing van na WWII.

 

Daarnaast posteren de drie Baltische Staten zich als een toeristische trekpleister. Een kijk naar het Westen en een zwaar Russisch verleden wat ze maar al te graag zo snel mogelijk van zich af willen afschudden. Litouwen was het eerste land van de drie wat zich ontdeed van het Sovjetbewind in 1990.  

 

Kust, natuur en historie

Het land heeft voor iedereen wat te bieden; Litouwen heeft een lange kustlijn met de Baltische Zee waar je naast relaxen op het strand ook kunt wandelen in een van de talloze naaldbossen of duinen. Een van de bekendste nationale parken is het Curonian Spit. 

 

In de grootste barokstad die Vilnius, de hoofdstad is, kun je “stappen” tot in de late uurtjes of de gruwelen bekijken in de oude KGB of Gestapo gevangenis. Een ander WW2 overblijfsel is Fort IX concentratiekamp nabij Kaunas. Paneriai is ook een voormalig concentratiekamp wat je op je gemak kunt bezoeken. 

 

Ongeveer een derde van het land bestaat uit bossen en meren en het aantal “wilde” dieren wat bij ons allang is uitgestorven zou je in principe tegen kunnen komen. Er zijn dan ook voldoende nationale parken die je kunt bezoeken.

 

Een spa-dorp of je laten informeren in een oud geheim ondergronds nucleair Sovjet raketcomplex verscholen diep in de bossen (Zemaitija) horen ook tot de verrassende mogelijkheden. Trakai heeft een prachtig indrukwekkend kasteel gelegen op een eiland wat je niet mag missen. 

 

Tenslotte is daar een van de hoogtepunten van het land in de vorm van een kruisheuvel (Siauliai) – religieus, mysterieus met een rijk interessant verleden. Litouwen ligt op zo’n 1000 kilometer van Nederland en is dus goed met de auto bereikbaar. litouwen uitgelicht:


informatie over litouwen: