MALIOfficiële naam        : Republiek Mali

Hoofdstad               : Bamako

Munteenheid           : CFA Frank (XOF)

Taal                          : Frans, Bambara e.a.

Inwoneraantal         : 18.000.000

Visum nodig            : JA


INLEIDING


In het westen van Afrika ligt omringd door andere landen Mali. Het land heeft over z’n algemeenheid drie soorten landschappen; in het noorden ligt de Sahara met z’n woestijnen, die steeds meer oprukt naar het zuiden.

 

De enige vegetatie in dit gebied is te vinden op de zogenoemde wadi's, opgedroogde rivierbeddingen. De Sahel met z’n steppes vormt het midden van het land terwijl de savanne in het zuiden van het land ligt. Daar ligt zelfs een groot moerasgebied en zijn de drie grote rivieren te vinden; de Niger, de Senegal en de Bani.

 

Ook liggen hier wat wouden. In het westen ligt de hoofdstad Bamako en de twee belangrijkste nationale parken; Baoule en het Manding hoogland. Dit hoogland bestaat uit terrasvormige ravijnen. Deze ravijnen zijn vroeger ontstaan door rivieren. Het land is overwegend plat te noemen. 

 

Mali heeft een zeer rijk verleden en cultuur; drie opeenvolgende koninkrijken, waarbij het Ghana koninkrijk (heeft geen banden met het nabijgelegen land Ghana) de eerste was. Basis van deze machtige koninkrijken was de handel van goud, slaven en zout van Zuidelijk West Afrika via de Sahara naar het noorden. Vooral Timboektoe lag strategisch goed voor ruilwaar en groeide uit tot een zeer belangrijk handelscentrum alsmede een religieus Islamitisch bolwerk. Frankrijk zou het gebied koloniseren en inlijven in z’n grote West Afrikaanse rijk. 

 

Katoen gebied

Mali zou nooit uitgroeien tot een belangrijk gebied; het werd vooral gebruikt om katoen en rijst te verbouwen en te exporteren. De stammen die al ten tijden van de koninkrijken al hier leefden zouden toen het land onafhankelijk werd in 1960 weer aan de macht komen.

 

Het land heeft tot nu toe vele militaire coups meegemaakt maar ook tijden van rust, vrede en een toekomst.

 

Momenteel is Mali weer zeer onstabiel door gijzelingen van vooral Westerse toeristen en gevechten tussen het regeringsleger en opstandige extremistische moslimrebellen die in het noorden huishouden. Ook voor muziekliefhebbers is Mali zeer interessant; Bamako staat bekend om zijn muziek en in de stad Segou wordt jaarlijks een groot muziekfestival georganiseerd.

 

Voor toerisme is Mali wellicht het meest interessante land in deze regio. Als een van de armste landen heeft Mali heel veel te bieden op cultureel, historisch en natuurgebied. In het verre zuidoosten van het land ligt Dogon land – een stam die woont tegen de steile wanden van de Falaise de Bandiagara aan. Zij leven in kleine rieten hutjes en je kunt hier een dagenlange hike maken en overnachten op daken van eenvoudige hostels.

 

Mali negatief in het nieuws: 

In Mopti, het Venetië van West Afrika, staat het grootste lemen gebouw ter wereld – de Grande Mosque. Een absolute must. Vanuit deze stad is het mogelijk om met een lokale boot over de rivier de Bani noordwaarts te varen naar Timboektoe. Hier begint de machtige Sahara.

 

En juist in het noorden van Mali zijn er sinds een paar jaar grote problemen. Rebellenleiders bestrijden hier elkaar en Moslimextremisten doen er alles aan om hier de sharia in te voeren. Eerst greep Frankrijk in (als ex-kolonie) met op de voet gevolgd door de VN. Deze zou een internationale troepenmacht activeren die sinds 2014 al een groot gebied heeft heroverd. 

 

Ook Nederland is actief in Noord Mali en zal tot zeker in 2017 een bijdrage leveren aan de stabiliteit van het land die ook belangrijk is voor de groeiende immigratiestroom uit West-Afrika.mali uitgelicht:informatie over mali: