MALIOfficiële naam        : Republiek Mali

Hoofdstad               : Bamako

Munteenheid           : CFA Frank (XOF)

Taal                          : Frans, Bambara e.a.

Inwoneraantal         : 18.000.000

Visum nodig            : JA


BLOG: "Hoe is de situatie nu in Mali"?

In 2012 reisde ik door het Afrikaanse Mali en was nog maar net de grens over of de situatie liep daar volledig uit de hand. Rebellen uit het noorden hadden de hoofdstad “Bamako” veroverd en buitenlanders werden gegijzeld. Zo nu en dan horen wij iets op TV over het sturen van Nederlandse soldaten naar Mali die daar rebellen bevechten. Maar wat is daar nu eigenlijk aan de hand – kun je er reizen en is er een kans dat de situatie daar snel veilig wordt?


meer lezen 9 Berichten

INLEIDING


In het westen van Afrika ligt omringd door andere landen Mali. Het land heeft over z’n algemeenheid drie soorten landschappen; in het noorden ligt de Sahara met z’n woestijnen, die steeds meer oprukt naar het zuiden. De enige vegetatie in dit gebied is te vinden op de zogenoemde wadi's, opgedroogde rivierbeddingen. De Sahel met z’n steppes vormt het midden van het land terwijl de savanne in het zuiden van het land ligt. Daar ligt zelfs een groot moerasgebied en zijn de drie grote rivieren te vinden; de Niger, de Senegal en de Bani. Ook liggen hier wat wouden. In het westen ligt de hoofdstad Bamako en de twee belangrijkste nationale parken; Baoule en het Manding hoogland. Dit hoogland bestaat uit terrasvormige ravijnen. Deze ravijnen zijn vroeger ontstaan door rivieren. Het land is overwegend plat te noemen. 

 

Mali heeft een zeer rijk verleden en cultuur; drie opeenvolgende koninkrijken, waarbij het Ghana koninkrijk (heeft geen banden met het nabijgelegen land Ghana) de eerste was. Basis van deze machtige koninkrijken was de handel van goud, slaven en zout van Zuidelijk West Afrika via de Sahara naar het noorden. Vooral Timboectoe lag strategisch goed voor ruilwaar en groeide uit tot een zeer belangrijk handelscentrum alsmede een religieus Islamitisch bolwerk. Frankrijk zou het gebied koloniseren en inlijven in z’n grote West Afrikaanse rijk. Mali zou nooit uitgroeien tot een belangrijk gebied; het werd vooral gebruikt om katoen en rijst te verbouwen en te exporteren. De stammen die al ten tijden van de koninkrijken al hier leefden zouden toen het land onafhankelijk werd in 1960 weer aan de macht komen. Het land heeft tot nu toe vele militaire coups meegemaakt maar ook tijden van rust, vrede en een toekomst. Momenteel is Mali weer zeer onstabiel door gijzelingen van vooral Westerse toeristen en gevechten tussen het regeringsleger en opstandige extremistische moslimrebellen die in het noorden huishouden. Ook voor muziekliefhebbers is Mali zeer interessant; Bamako staat bekend om zijn muziek en in de stad Segou wordt jaarlijks een groot muziekfestival georganiseerd. Voor toerisme is Mali wellicht het meest interessante land in deze regio. Als een van de armste landen heeft Mali heel veel te bieden op cultureel, historisch en natuurgebied. In het verre zuidoosten van het land ligt Dogon land – een stam die woont tegen de steile wanden van de “Falaise de Bandiagara” aan. Zij leven in kleine rieten hutjes en je kunt hier een dagenlange hike maken en overnachten op daken van eenvoudige hostels. In Mopti, het Venetië van West Afrika, staat het grootste lemen gebouw ter wereld – de Grande Mosque. Een absolute must. Vanuit deze stad is het mogelijk om met een lokale boot over de rivier de Bani noordwaarts te varen naar Timboektoe. Hier begint de machtige Sahara.

 

En juist in het noorden van Mali zijn er sinds een paar jaar grote problemen. Rebellenleiders bestrijden hier elkaar en Moslimextremisten doen er alles aan om hier de sharia in te voeren. Eerst greep Frankrijk in (als ex-kolonie) met op de voet gevolgd door de VN. Deze zou een internationale troepenmacht activeren die sinds 2014 al een groot gebied heeft heroverd. Ook Nederland is actief in Noord Mali en zal tot zeker in 2017 een bijdrage leveren aan de stabiliteit van het land die ook belangrijk is voor de groeiende immigratiestroom uit West-Afrika.


ACTUALITEIT: 

De regering van Mali heeft bijna een maand na het bloedbad in een Malinees dorp haar ontslag ingediend. President Ibrahim Boubacar Keïta heeft het ontslag van de regering van premier Soumeylou Boubeye Maiga geaccepteerd. Er is geen officiële reden voor het ontslag gegeven, maar het leek erop dat er een motie van wantrouwen tegen de regering zou worden ingediend. Tegenstanders verwijten de regering niet krachtdadig te hebben opgetreden voor en na de aanslag. Bij de aanval op het dorp Ogossagou vielen 160 doden. Het was een van de bloedigste aanslagen in een gebied dat in toenemende mate te lijden heeft onder etnisch en jihadistisch geweld. Het dorp werd omsingeld en aangevallen door gewapende mannen. Zij waren gekleed als de traditionele Donzo-krijgers. Het dorp werd volledig verwoest. De slachtoffers zijn lid van de Fulani, een islamitisch nomadenvolk. Een bewoner van het dorp zei dat de aanval het antwoord was op een aanslag van een week eerder, waarbij 23 soldaten omkwamen. Die aanslag werd opgeëist door Al Qaeda. Het bloedbad in Ogossagou vond juist op het moment plaats dat Mali werd bezocht door een delegatie van de VN-veiligheidsraad om een oplossing te vinden voor de vele burgerdoden in het land.

Bron: www.nu.nl (April 2019)mali uitgelicht:informatie over mali: