MYANMAR



Officiële naam           : Republiek der Unie van Myanmar

Hoofdstad                 : Nay Pyi Taw

Munteenheid             : Kyat (K)

Taal                           : Birmaans 

Inwoneraantal           : 56.000.000

Visum nodig              : Ja (van tevoren aanvragen) 


inleiding


Myanmar is de onbekende parel van Zuid-Oost-Azië; terwijl Thailand, Laos en Cambodja overlopen worden door is Myanmar zoekende nog naar zichzelf. Nog maar net is het land open voor toerisme en buitenlanders die vanuit het niets en masse op de stoep staan.

 

Mensen glimlachen, drijven hun ossen voort op hun bok en mannen staan rustig te lurken aan hun “cheroot” sigaar. Mensen roepen dat Myanmar het Azie is van 75 jaar geleden en daar zit een kern van waarheid

 

in. Vrouwen smeren een gelige wortelpap op hun wangen tegen de zon, mannen dragen Indiase “longhi’s” en het land moet ’s werelds meeste pagoda’s bezitten.

 

Grote bezienswaardigheden zijn de in Yangon staande heilige tempel “Shwedagon” en de duizenden tempels op de vlakte van “Bagan”. Andere toeristische attracties zijn o.a de stad “Mandalay” met het oude Koninklijke Paleis, de langste houten brug ter wereld en het “Inle” meer  met z’n een voetige peddelvissers. 


De missende schakel

Het land is de missende schakel tussen het Indiase continent en het echte “Zuid-Oost-Azie” en heeft van beiden wat en ook weer niets. Nog steeds onder de militaire junta zuchtende bevolking is een mix van vele bergvolkeren waarvan de “Bamar” de grootste zijn.

 

De andere grote vechten hier en daar nog voor autonomie c.q. onafhankelijkheid en grote delen zijn om die reden afgesloten voor elke vorm van toerisme.

 

Een grote zonde aangezien daar het juist te doen is; de grootste tijgerreserve van de wereld, afgelegen bergvolkeren en dorpjes, hoge Himalayabergpieken met sneeuw, prachtige zandstranden in het zuiden en dichte jungle. 

 

Desalniettemin blijft er genoeg over voor de toerist om te zien – het toerisme staat nog in de kinderschoenen al wordt de achterstand snel weggewerkt. Nieuwe hostels, touroperators, nachtbussen, internetverbindingen, banken met pinautomaten en Engels sprekend personeel.

 

De vooruitgang gaat af en toe veel te snel voor de straathonden die nietsvermoedend de straat proberen over te steken om bijna te worden overreden door de nu veel aanwezige scooters en ander gemotoriseerd verkeer.

 

Tien jaar geleden waren paard-en-wagen, fietsen en koetsen nog het straatbeeld. 

 

Nu nog glimlacht het meisje op de hoek aarzelend en nieuwsgierig naar mij met m’n grote camera maar hoe lang zal dit duren? Verlegen “Shan” meisjes rennen weg als een tourgroep het dorp in komt lopen en mannen lachen als ik een “betelnootpakketje” in m’n holle kies duw. 


Geschiedenis 

Het land kent een bewogen en lange historie met verschillende Koninkrijken. Na drie oorlogen met de Britten in het naastgelegen “Brits Indië” nam deze laatste het land grotendeels over.

 

In WWII kozen de meeste bergvolkeren de kant van de Engelsen in de hoop op meer zeggenschap – de grootste groep “Bamar” koos juist tegen de kolonisators te vechten tezamen met de Japanners. Het werd de langste strijd in het Oosten (van 1942 tot 1945) en werd pas beëindigd met het werpen van de atoombommen op Hiroshima en de capitulatie van de Japanners.

 

In 1948 werd d.m.v. het nationale Birmese leger het land onafhankelijk en na grote onenigheid nam de militaire junta het heft in 1961 in handen om het daarna tot de dag van vandaag uit handen te geven. 


Birma en z’n spiritualiteit

De Birmese mensen zijn trots (ondanks alle corruptie, armoede en problemen) en zeer (bij)gelovig. Bijna allen zijn Boeddhistisch (op de bergvolkeren na) maar ook geloven zij in de 37 nats (geesten) die je overal kunt aanbidden in glazen kasten.

 

Naast spiritualiteit spelen familie en voetbal een grote rol in het Birmese leven. Raak niet oververhit als de lokale restauranteigenaar meer spelers van jouw favoriete elftal weet op te noemen dan jij. 

 

Natuurlijk kun je een veelvoud aan argumenten opnoemen om het land niet te bezoeken maar ik kan altijd meer redenen opnoemen om juist wel te gaan. Het klinkt haast vanzelfsprekend dat de tijd om het land te bezoeken nu is en/of wanneer het gehele land zich opent. 



myanmar uitgelicht:







informatie over myanmar: