ECUADOROfficiële naam         : Republiek Ecuador

Hoofdstad                : Quito

Munteenheid           : Amerikaanse dollar (USD)

Taal                           : Spaans

Inwoneraantal        : 16.000.000 

Visum nodig           : NEE


inleiding


Ecuador is een van de kleinste landjes in Zuid Amerika al is het nog steeds zeven keer groter dan Nederland. Het is ook een van de gemakkelijkste en goedkoopste landen om in te reizen.

 

Genoemd naar de evenaar, die midden door het land heenloopt is, is het mogelijk om in een dag van het oerwoud naar de kust te reizen en of naar 5000 meter hoogte in de Andes. De wegen zijn prima, het openbaar vervoer redelijk goed verzorgd en alles is redelijk te volgen. 

 

Stukje geschiedenis

Het land was al bewoond door indianenstammen toen de Inca’s hier een halve eeuw voordat de Spanjaarden arriveerden mixten, nadat het mislukt was de plaatselijke stammen te vernietigen, met de toenmalige bewoners. De Spanjaarden hebben hier, nadat ze de inca’s eigenlijk gemakkelijk hadden verslagen, zo’n 300 jaar de dienst uitgemaakt zonder noemenswaardige opstanden of andere problemen. In Ingapirca kun je de machtige ruïnes nog zien en in Otovalo en Quilotoa kun je interessante "inheemse" markten bezoeken. 

 

Nadat het land “bevrijd” was door Simon Bolivar werd ook hier een slag geleverd tussen de conservatieven en liberalen waardoor de militairen kans zagen enige dictatoriale regeringen te leiden. Er volgde t.t.v. WWII een korte oorlog met buurland Peru en veel Amazone gebied is verloren gegaan aan Peru maar ook aan Brazilië. Ook Ecuador werd gekenmerkt door corruptie en regeringsleiders die liever hun eigen zakken vulde.

 

Ondanks de ingevoerde dollarisatie in 2000 vanwege een van de zwaarste economische crisissen van de 20ste eeuw gaat het tegenwoordig heel redelijk met het Zuid Amerikaanse land. 


De bewoners zijn over het algemeen “rooms katholiek” ook al belijden de inheemse volkeren veelal een mix van hun “natuurlijke” religie en het Christendom.

 

Als je nog nooit een marmot geroosterd heeft gegeten is dit je kans; een van de lekkernijen van Ecuador is de “cuy” en je zult zeker een “empanada” (een gefrituurde snack met kip, vlees of groenten) eten of een jugos (een heerlijke vruchtensap) drinken in dit zeer gevarieerde land.

 

In de grote steden kun je eigenlijk alles krijgen wat je “thuis” ook gewend te kopen en hier zijn grote supermarkten en internationale restaurants aanwezig. 


galapagos - het natuurlijke wonder (blog)


Nationaal Park Galapagos

Een van werelds meest opzienbarende en meest interessante nationaal park moet Ecuador's Galapagos zijn. Hoe kom je daar en wat is de beste manier om deze vulkanische eilanden te bezoeken? 

Lees verder >> 

 

Ecuador | Galapagos | BlogAls je uit bent op een zeer uitgeruste zon- en strandvakantie is Ecuador wellicht niet het meest geschikte land maar voor (bijna) alle andere soort vakanties en reizen is het land uitermate geschikt.

 

Markten, mensen en het prachtige landschap 

Hoogtepunten zijn de inheemse markten waar menig indiaan z’n spullen probeert te verkopen of kopen – ongeveer een kwart van de bevolking is inheems en de “panamahoed” is echt Ecuadoriaans ook al doet de naam anders beweren.

 

Er is een rijke geschiedenis, thermische baden (Banos), koloniale centra (o.a. de stad Cuenca), natuurparken en de Oriënt (de Ecuadoriaanse Amazone), brede kolkende rivieren, en de Pacifische kust.

 

Ook kun je vulkanen beklimmen in de laan der vulkanen (oa de Cotopaxi), hike’s maken in de machtige Andes, natuurparken bezoeken en “last but not least” is er de unieke flora en fauna van de Galapagos. In dit meest bezochte park van Ecuador is de kans aanwezig orka’s en walvissen te zien en kun je met zee schildpadden, zeeleeuwen, pinguïns, water leguanen en haaien zwemmen indien je gelukkig bent. Engelsman Darwin deed grondig onderzoek op de eilanden.  

 

Concluderend kan gezegd worden dat een bezoek aan Ecuador een mix is van alles en nog wat en dat ook nog ‘ns betaalbaar en op korte afstanden van elkaar. Het enige nadeel is wellicht de kosten naar Galapagos en de vlucht vanuit Europa. ecuador uitgelicht:informatie over ecuador: