LAOSOfficiële Naam                    : Democratische Volksrepubliek Laos

Hoofdstad                           : Vientaine

Munteenheid                      : Kip (LAK)

Taal                                      : Laotiaans

Inwoneraantal                    : 6.000.000 

Visum nodig                       : JA


inleiding


Als je vraagt aan mensen wat ze weten of vinden van en/of over Laos zijn de eerste woorden meestal; bergachtig, groen, Mekong-rivier en relaxed. Jarenlang was Laos een landje tussen grootmachten China, Vietnam en Thailand in. Vaak bezet, geïntimideerd, onder druk gezet en gebruikt als buffer.

 

Pas de laatste jaren komt de oude Franse kolonie wat uit de schaduw al heeft het nog steeds veel steun nodig van het buitenland.

 

Door alle hulp van buitenaf, momenteel is China de grootste donor, heeft de regering ook te maken met grote invloed van dat land – vrij uit spreken of meerdere politieke partijen zijn om die reden nog altijd taboe. 


Laos in z’n zuiverste vorm:  

Natuurlijk ligt het landje perfect daar tussen al die andere grote toeristische oorden in Zuidoost-Azië. Handig tussen Vietnam, Cambodja, China en Thailand in – allen zeer aanwezig op elke verlanglijst van een beetje reiziger.

 

Het is goedkoop, klein, overzichtelijk en de mensen schijnen ook nog ‘ns zeer vriendelijk te zijn. Maar is dit niet alleen de oppervlakte van het land en z’n bevolking? Ten eerste heeft Laos een zeer ingewikkelde maar interessante geschiedenis.

 

Ooit waren het de Laotianen die een groot rijk stichtten en delen van de buurlanden bezetten. Vaker was het zo dat Laos ingenomen werd door z’n veel agressievere buren en werd het als buffer gebruikt. Het meest in het oog springende was dit natuurlijk toen Frankrijk het land annexeerden in z’n Koloniale rijk en het inlijfden in Frans Indochina.

 

Uiteengescheurd: 

Opmerkelijk maar ook veelzeggend was het dat het land eigenlijk uit Hanoi werd bestuurd. Frankrijk deed weinig met Laos en liet het beetje hun lot over. Toen de Fransen vertrokken in 1953 was er al een communistische beweging in het land al werd deze (wederom veelzeggend) uit Vietnam aangestuurd. Het communistische Pathet Lao zou bestaan uit veelal bergvolkeren die het nooit eens werden met de monarchie uit Luang Prabang of de regering uit Vientiane.

 

Het land kraakte toen de V.S. de rechtse regering het bergvolk Hmong begon te voorzien van wapens en voorraden terwijl de Sovjet Unie de communistische bewegingen. Laos was officieel neutraal maar zou het meest gebombardeerde land ter wereld worden. In 1975 namen de communisten het land over en eigenlijk is dit nog het geval. China heeft zich ontfermd over z’n kleine buurman met alle gevolgen van dien. 


De diversiteit van Laos:  

Laos heeft zoveel te bieden op verschillende terreinen; je kunt een tochtje maken met een platte boot over de Mekong en je laten meevoeren op de rivier waar de meerval en de Irrawaddy dolfijn ooit veelvuldig voorkwamen.

 

Het hoofdkwartier van Pathet Lao  kun je nog grotendeels bezoeken (Vang Xai) maar ook delen van de befaamde Ho Chi Minh Trail zijn nog goed zichtbaar. Heerlijke vers gemalen koffie kun je drinken op het Bolaven plateau terwijl etnische minderheden vroeg in de morgen naar de lokale markt gaan om hun waar aan te prijzen.

 

Unieke bezienswaardigheden

Ooit in een 7 km lange grot gevaren (Ban Kang Lo) waar het aardedonker is en je vaak genoeg de boot uit moet omdat deze is vastgelopen. Luang Prabang is de kroon op Laos – prachtige tempels, kronkelende rivier met een oude Koloniale stad.

 

’s Morgens kun je rijen Boeddhistische monniken langs de straten zien gaan op weg om hun maaltje te krijgen. Natuurlijk is daar de vlakte der Kruiken – een plateau vol oude grote kruiken waarvan de historici niet zeker zijn wie of wat of waarom ze daar liggen.

 

Je kunt hier ook een tour maken over het slagveld van deze vlakte die tijdens de Vietnamoorlog zeer zwaar geraakt is. In Vientiane, de hoofdstad staat het Koninklijk paleis, een heuse Lao “Arc de Triomphe” maar ook een aantal unieke Boeddhistische tempels. 

 

Maar wat dacht je van de lange houten hangbrug in Vang Vieng met prachtige Karst bergen op de achtergrond. Je kunt nog werkolifanten spotten maar een wandeltocht door de jungle maken. Een massage of tuben. Bijna alles is mogelijk in dit kleine en zeer diverse Laos. laos uitgelicht:


informatie over laos: