NIEUW-ZEELAND



Officiële naam         : Nieuw-Zeeland

Hoofdstad                : Wellington

Munteenheid           : Nieuw-Zeelandse dollar (NZD)

Taal                          : Engels en Maori

Inwoneraantal         : 4.500.000 

Visum nodig           : NEE


inleiding


Als je de film trilogie van Lord of the Rings heb gezien heb je een glimp opgevangen wat Nieuw-Zeeland te bieden heeft. Bergketens, rivieren, meren, prachtige valleien en zoveel meer.

 

Abel Tasman, die als een van de eerste Europeanen Nieuw-Zeeland aanschouwde, noemde het 'Stateland', in de veronderstelling dat het verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika.

 

Nova Zeelandia: 

Nadat Hendrik Brouwer in 1643 bewees dat dit niet het geval was, werd de naam door Hollandse cartografen veranderd in Nova Zeelandia, naar de Nederlandse provincie Zeeland. De Britse luitenant James Cook vertaalde dit op zijn beurt naar New Zealand. Vandaag de dag is het land een moderne geïndustrialiseerde natie met een vrijemarkteconomie en leunt sterk op im- en export.

 

Sterk in opkomst zijn de markten wijnbouw, filmindustrie en toerisme.  De laatste jaren weten filmproducers de weg naar Nieuw-Zeeland te vinden. De schitterende natuur en het afwisselende landschap is zeer geschikt om er avonturenfilms en dergelijke te schieten waar veel buitenopnamen bij nodig zijn. Veel opnamen voor King Kong (2005), The Chronicles of Narnia en Brideflight zijn gemaakt in Nieuw-Zeeland en ook de televisieseries Xena en Hercules zijn er opgenomen.

 

De films Black Sheep, de Lord of the Rings- en The Hobbit-trilogie zijn er zelfs volledig opgenomen. 

 

Nieuw Zeeland mag dan op zich een klein onbevolkt land lijken maar het herbergt op z’n twee eilanden een bulk aan bezienswaardigheden.

 

De eilanden hebben een eigen karakter zo waar het noordelijke bekend staat om iets warmere klimaat en z’n heetwaterbronnen. Ook vind je hier de beste stranden terug en heeft het de grootste Maori invloed.

 

Het Zuidelijke eiland: 

Het zuidelijke eiland is groener, iets relaxter en heeft de prachtige bergketen en fjorden tot zijn beschikking. I.t.t. Nieuw Zeeland’s buurman is de relatie tussen de oorspronkelijke Maori bevolking en de Europese kolonisten redelijk goed te noemen. Je kunt o.a. naar de top van de berg Arthur lopen met adembenemende vergezichten. 

 

De Nieuw-Zeelandse cultuur is een samensmelting van Maori en Europese cultuur. Dit komt onder andere duidelijk tot uiting bij rugbywedstrijden, waarbij de spelers vooraf een Haka uitvoeren. Maori cultuur kun je het beste opsnuiven in Rotorua, bekend om z'n heetwaterbronnen en geisers. 

 

De natuur in Nieuw-Zeeland heeft ook te lijden onder een aantal bedreigingen. De komst van mens is hier veelal de oorzaak van. De invoer van uitheemse dieren zoals ratten, honden, katten en voskoesoe's heeft ervoor gezorgd dat veel unieke vogelsoorten nu met uitsterven bedreigd worden of, zoals de moa's en de huia, al zijn uitgestorven. Er zijn naar schatting zo'n 120 uitheemse dieren 328 uitheemse planten die als ongewenst worden gezien door de Nieuw-Zeelandse overheid. 

 

Vooral de uit Australië ingevoerde voskoesoe's waarvan er anno 2005 zo'n 60 miljoen rondlopen richten enorme schade aan. Waar de voskoesoe in Australië natuurlijke vijanden heeft (en ironisch genoeg met uitsterven bedreigd wordt), kan deze soort zich in Nieuw-Zeeland ongehinderd voortplanten. De enige vijand is de auto; de platgereden voskoesoe is dan ook een veelvoorkomend verschijnsel op de Nieuw-Zeelandse wegen. Door middel van afschieten en vergiftigen van voskoesoe's probeert de Nieuw-Zeelandse regering het aantal terug te dringen.

 

Flora en Fauna kun je naast bovenstaande ook aanschouwen in het prachtige nationale kustpark Abel Tasman maar ook in Dunedin (een tour naar de kust waar je o.a. zeeleeuwen en Jan van Genten kunt spotten) en Kaikoura waar je bijvoorbeeld walvissen kunt spotten en/of met dolfijnen kunt zwemmen. Tenslotte kun je in Frans Josef een stoere gletsjer beklimmen o.l.v. een gids. 



nieuw-zeeland uitgelicht:






informatie over nieuw-zeeland: