JORDANIË



Officiële Naam                    : Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië

Hoofdstad                           : Amman

Munteenheid                      : Jordaanse Dinar (JOD)

Taal                                     : Arabisch

Inwoneraantal                    : 5.300.000 

Visum nodig                       : NEE


inleiding


Jordanië is een beetje een vreemde eend in de bijt in het Midden Oosten. Het is een Arabisch land met Islam als staatsgodsdienst zoals z’n buren (op Israël na) maar is veel democratischer en open dan z’n religieuze buren. Het is ook het enige Koninkrijk naast alle Republieken om zich heen.

 

Jordanië onderhoudt goede betrekkingen met de landen van de Arabische Liga, maar ook met het Westen en met Israël. Jordanië en Israël tekenden in 1994 een vredesverdrag.

 

De Verenigde Staten steunen mede hierom de Jordaniërs en het land is een van grootste ontvangers van Amerikaanse hulp in het Midden-Oosten.

 

De Jordaanse koning probeert zo veel mogelijk te bemiddelen in het regionale vredesoverleg. Jordanië beschikt, in tegenstelling tot haar buurlanden Irak en Saoedi-Arabië, niet over olie- en gasvoorraden. Het land moet deze producten importeren en wellicht vereist deze situatie wel een andere insteek.

 

Rustpunt in Midden Oosten

Jordanië ligt tussen verschillende politieke brandhaarden in en is als vanouds een land met grote aantallen politieke en economische vluchtelingen. Resultaat is dat het voormalige zo goed als lege “Bedoeïenen” land is veranderd in een groeinatie met een progressieve jonge bevolking in voor veranderingen.

 

Het land heeft zoals zoveel andere buurlanden een hoge werkeloosheidsgraad. Ook heeft het last van de klimaatverandering (lees; de woestijn rukt op), armoede, vluchtelingenproblematiek en een uitermate hoge buitenlandse schuld.

 

Het land betaalt nu 30% van z’n inkomsten rente om hun schuld te bekostigen. Ook gaat er veel geld naar defensie en naar nieuwe infrastructuur en oplossingen voor de groeiende bevolking. Tijdens de Golfoorlog was Jordanië een bondgenoot van het Westen wat bij buurland Irak niet in goede aarde viel. 



JORDANIË uitgelicht:






informatie over JORDANIË: