CUBAOfficiële naam        : Republiek Cuba 

Hoofdstad               : Havana 

Munteenheid           : Cubaanse peso (CUP) 

Taal                          : Spaans 

Inwoneraantal         : 11.000.000 

Visum nodig            : JA


inleiding


Iedereen kent het land Cuba als communistisch, rebels waar leiders zoals de broers Fidel en Raul de scepter zwaaien en het de Verenigde Staten zo lastig heeft gemaakt tijdens de Cuba crisis dat het al zo’n 50 jaar onder een zwaar embargo moet leven. Ook kent een ieder Guantanamo Bay waar talloze "vermeende terroristen" hun leven in gevangenschap leven zonder proces. 

 

Misschien ken je het als een toeristische trekpleister waar witte stranden met een azuurblauwe zee, wuivende palmbomen rond resorts te vinden zijn in steden zoals Varadero.

 

Tenslotte zijn producten zoals de sigaar, de rum, de klassieke Amerikaanse auto’s uit de jaren 50 en de Cubaanse vrouwen en dans wereldberoemd. Maar wat mij vooral aansprak was dat de lokale mensen totaal afgescheiden zouden leven als de toeristen. Dit land zou weleens kunnen veranderen als Fidel Castro het leven zou laten. Nu is MacDonalds, Coca Cola en Mars nog ver weg wat het allemaal een stuk interessanter maakt.   

 

Sigaren en rum

Cuba is een eiland van uitersten; geld is het probleem en iedereen heeft zeeën van tijd. Dingen die voor ons heel normaal zijn, zijn hier een welvaartsproduct.

 

Er staan rijen voor winkels en banken en mensen zijn dolblij als ze op sommige plaatsen achter in een truck kunnen plaatsnemen om van A naar B te kunnen. Melk, yoghurt, chocolade, koeienvlees, (olijf)olie en bijvoorbeeld koffie zijn duur en zeer moeilijk te krijgen. IJs, pizza en overheerlijke vers geperste sappen de normale lunch. 

 

Sigaren uit Havana zijn inderdaad wereldberoemd maar er zijn er maar enkele die een sigaar opsteken. De salarissen van mensen zijn hier zo laag dat ze allemaal er iets naast moeten doen om aan hun maandelijkse inkomen te komen die volstaat voor een normaal leven.

 

Zwervers, drugsgebruikers, bergen afval, mensen met enge ziektes, corruptie en criminaliteit zijn door het communistische systeem uitgebannen en zo goed als de hele bevolking kan lezen en schrijven.


De inwoners en bezienswaardigheden:

De bevolking is een mix van Spaanse kolonisten en zwarte slaven die door de jaren heen gemixt zijn. Iedereen spreekt Spaans en Engels is alleen weggelegd door de betere geletterden. 

 

Je kunt inderdaad totaal apart van de lokale bevolking je reis door Cuba maken; maar het is veel eerlijker, leuker, leerzamer en interessanter om te reizen in de lokale truck, te betalen in Cubaanse peso (i.p.v. de dure CUC) en te slapen in casa particulares.

 

Ook is het mogelijk om in een lokale bar rum of bier te bestellen en te eten in lokale restaurantjes (paladares), als je maar je best doet. De mensen zullen het zeker waarderen. Op straat kun je altijd een gesprek beginnen over het embargo van de Verenigde Staten en je hoeft nooit bang te zijn gerold te worden.

 

De mensen zijn vriendelijk, behulpzaam ook al moet je altijd even opletten dat ze na hun “hulp” geen geld vragen. Niet zo vreemd als je weet dat het geld dat jij uitgeeft aan een aantal biertjes voor hun een maandloon is.  

 

Bezienswaardigheden

Naast de mensen is Cuba een land waar van alles te doen en zien is; prachtige koloniale gebouwen uit de Spaanse tijd, gezellige grote pleinen en parken waar je uren mensen kunt kijken op een bankje, drukke straten waar je door kleine luiken, poorten en ramen zo bij mensen naar binnen kunt kijken en interessante musea over de invasie in de Varkensbaai in Playa Giron, de Revoluties, de befaamde Cuba crisis, de slavenhandel en natuurlijk over de Argentijnse Revolutionaire held Ernesto Che Guevara.

 

Je kunt hiken in de bergen waar Fidel Castro en z’n rebellen ooit hun hoofdkwartier bouwden (Sierra Maestra NP) en verblijven op een afgelegen “campismo” waar je als je gelukt hebt wordt uitgenodigd door lokale bezoekers om tesamen met hun een glas rum te drinken en te dansen. Afgebladderde prachtige koloniale gebouwen bekijken in Santiago de Cuba, genieten van het prachtige zandstrand in Playa Santa Lucia, het graf van Che bezoeken in Santa Clara of genieten van het architectonische hoogtepunt van Cuba; Trinidad

 

Als je het echte Cuba wilt bezoeken, wat voelt alsof je tientallen jaren terug in de tijd stapt, doe het dan NU!Cuba uitgelicht:


informatie over cuba: