(NOORD) IERLANDOfficiële naam    : Ierland

Hoofdstad           : Dublin

Munteenheid       : Euro

Taal                      : Iers, Engels

Inwoneraantal     : 5.000.000

Visum nodig        : Nee


inleiding


Het eiland Ierland bevat twee landen. De republiek Ierland en Noord-Ierland wat nog steeds bij Engeland hoort. De een kun je betitelen als Katholiek terwijl de ander overwegend Protestant is.

 

Daarnaast kun je een deling maken naar het traditionele Ierland wat zich vooral op het platteland afspeelt terwijl het moderne of nieuwe Ierland vooral in de steden tot uiting komt.  

 

Net na de laatste ijstijd is er al sprak van menselijke bewoning. Zo’n 600 jaar voor Christus komen de eerste Kelten naar Ierland om daar hun cultuur, religie en gebruiken te verspreiden.

 

De Ieren zien de Kelten nog steeds als hun verre voorvaderen en zijn erg trots op hun Keltische afkomst. Zon 400 jaar na Christus komt de eerste bisschop naar Ierland om het christendom te verspreiden. Tot op de dag van vandaag is dit ook de belangrijkste patroonheilige van Ierland namelijk St. Patrick. De Republiek Ierland is nog steeds voornamelijk erg katholiek. Indien geïnteresseerd in zowel de geschiedenis van (Noord) Ierland en/of religie is de archeologische site van Bru de Boinne aan te raden. Ook de antieke plaatsen Glendaough of Cashel. 

 

Oorlogen en conflicten

Ierland is door de geschiedenis heen een grote opeenstapeling van allerlei gevechten en oorlogen. 

 

De Vikingen, Normandische koningen, Engelse, protestanten en katholieken. Alle strubbelingen over de jaren hebben hun sporen achter gelaten op het eiland en over heel het eiland heen zijn overal oude ruïnes van kerken, kastelen en andere gedenktekens van oorlogen te vinden.

 

In de 19e eeuw werd Ierland bij het koninkrijk Engeland gevoegd en starten de onafhankelijkheidsstrijd van Ierland. Na verschillende bloederige opstanden en protesten werd Ierland uiteindelijke in 1921 zelfstandig. In de jaren voor het millennium barste letterlijk de bom in de vorm van The Troubles tussen protestanten en katholieken. (Londen)Derry is de plek waar "Bloody Sunday" plaatsvond en het stadje is volgetekend met graffiti over de strijd. Maar ook in Belfast kun je nog talloze dingen zien die je wenkbrauwen doen fronsen.  

 

Ierland is vooral erg geliefd bij toeristen vanwege de prachtig mooie natuur. Groene heuvels, prachtige ruige kusten en schilderachtige lieflijk dorpjes maken een onrealistisch decor waarin het prachtig rondtoeren, fietsen en wandelen is. Giants Causeway in Noord-Ierland is een van de grote publiektrekkers met z'n mooie kust en vreemdsoortige stenen. De vriendelijke bevolking is erg gastvrij en humoristisch, vol met zwarte humor en zorgt voor veel gezelligheid. Ierland kent een lange historie van folkmuziek en optredens van dit soort bandjes in de plaatselijke pub, zowel in dorpjes als steden als Dublin. Ierland is een prima bestemming voor ieder die van landelijke gezelligheid en natuur houdt.

 

Een prachtig land met wonder mooie vergezichten en landschappen.


blog over de vredesmuren van belfast


De immer verdeelde stad Belfast

Belfast was tijdens de Troubles in Noord-Ierland steevast het doelwit met bomaanslagen door de IRA. Tijdens m'n reis werd ik nog steeds geconfronteerd met een inmens wantrouwen tussen Katholieken en Protestanten.                                         Lees verder >> 

 

Noord-Ierland | Belfast | BlogKeltische tijger:

Lange tijd was Ierland het armste land van West-Europa, waarvan de emigratie, waar Ierland om bekendstond, een symbool was. 

 

In de jaren 90 van de twintigste eeuw maakte Ierland echter een periode van hoge economische groei door waardoor Ierland anno 2006 het op één na rijkste land van de EU is (na Luxemburg) en het op drie na rijkste land ter wereld (na Luxemburg, Noorwegen en de Verenigde Staten).

 

Ierland stond in de jaren 90 bekend als de Keltische Tijger, een term die verwijst naar de Aziatische Tijgers, die eerder een soortgelijke spectaculaire groei meemaakten. 

 

Het nationale symbool van Ierland is een Keltische harp, die ook op de Ierse euromunten afgebeeld staat. Maar ook wordt vaak de klaver (shamrock) gebruikt als nationaal symbool, onder meer door het nationale rugbyteam.

 

Een van de laatste schokkende ontwikkelingen in Ierland van de afgelopen jaren waren de vooral door de kerk ontluisterende uitkomsten van een onderzoek m.b.t. kindermishandeling.(noord) ierland uitgelicht:


informatie over (noord) ierland: