ZWEDENOfficiële Naam                    : Koninkrijk Zweden

Hoofdstad                           : Stockholm

Munteenheid                      : Zweedse Kroon (SEK)

Taal                                      : Zweeds

Inwoneraantal                    : 10.000.000 

Visum nodig                       : Nee


inleiding


Koninkrijk Zweden, wordt omringd door Noorwegen in het westen en noorden, Finland in het noordoosten, de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten en het zuiden en het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. In de Oostzee liggen de eilanden Öland en Gotland die ook tot Zweden behoren.

 

De hoofdstad en tevens grootste stad is Stockholm. Het huidige Zweden is een constitutionele monarchie en een van de rijkste, welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld. Zweden is sinds 1 januari 1995 lid van de Europese Unie.

 

Het valt wel buiten de eurozone, het betaalmiddel is de Zweedse kroon. De staat Zweden is ontstaan in de middeleeuwen en groeide in de vroegmoderne tijd uit tot grootmacht, die onder meer delen van de tegenwoordige Baltische staten, Finland en het Heilige Roomse Rijk omvatte. In de achttiende, negentiende en aan het begin van de twintigste eeuw werd echter veel gebied verloren. Sinds 1814, toen het land Noorwegen annexeerde en hiermee bijna een eeuw lang een personele unie vormde, is Zweden niet meer in oorlog geweest.

 

Op populair cultureel gebied is Zweden in het buitenland vooral bekend om de kinderboeken, zoals Pippi Langkous en Nils Holgersson, popgroepen als ABBA, Roxette, Europe, The Cardigans en Ace of Base, maar ook house-artiesten als Eric Prydz, Avicii en Swedish House Mafia. 

 

Zweden is het grootste land van Scandinavië; het is 11 keer zo groot als Nederland. Het land is voor het grootste deel bedekt met uitgestrekte naaldbossen, met name in het noordelijk deel van het land.

 

Flora & Fauna: 

Het zuidelijk en oostelijk deel is vlak tot glooiend, waarbij de binnenlanden die aan Noorwegen grenzen, steeds meer reliëf vertonen en in het Scandinavisch Hoogland overgaan. Het land is bezaaid met meren, circa 96.000. Zweden kent nog relatief grote oppervlakten aan ongerept natuurgebied.

 

Deze liggen met name in het noorden van het land en in het berggebied aan de grens met Noorwegen. Bossen bedekken een groot deel van het land, maar het merendeel hiervan is productiebos dat relatief soortenarm is. In de Zweedse natuur komen nog gezonde populaties van grote zoogdieren voor zoals elanden, beren en lynxen. In sommige streken zijn er ook nog wolven en veelvraten, maar die zijn veel zeldzamer.

 

Het noordwesten van Zweden maakt deel uit van Lapland of Sápmi, het uitgestrekte woongebied van de Saami, die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië zijn en die traditioneel rendierhoeders waren. In Noord-Zweden zijn natuurverschijnselen als de middernachtzon en het noorderlicht waarneembaar.  

 

Zweden heeft talloze bezienswaardigheden; natuurparken, Lapland, Vikingnederzettingen maar misschien de belangrijkste is wel de hoofdstad Stockholm met z’n Kungliga slot, het Koninklijke paleis met de Koninklijke vertrekken, de Rijksmunt, het wisselen van de wacht dit alles is terug te vinden in Gamla Stan – maar “vergeet” niet door het labyrint van kleine straatjes en steegjes te lopen die de wijk rijk is. zweden uitgelicht: