GHANAOfficiële naam        : Republiek Ghana 

Hoofdstad               : Accra

Munteenheid           : Cedi (GHS)

Taal                          : Engels

Inwoneraantal         : 25.000.000

Visum nodig           : NEE


inleiding


Ghana staat bekend als een van de makkelijkste landen om in te reizen in West Afrika en om de vriendelijke bevolking. Cultuur staat in een hoog vaandel en er zijn vaak festivals en traditionele feesten die zeker de moeite waard zijn. De Ashanti rond de stad Kumasi zijn wellicht de bekendste “stam” van het land. Ghana heeft een rijk verleden wat gestalte kreeg met het verhandelen van eerst slaven van Ghana naar de Noord Afrikaanse landen door de Sahel en Sahara. Het land wat toen de goudkust heette was in de 18e eeuw het centrum van de West-Afrikaanse slavenhandel. De Nederlanders brachten slaven onder andere via Curaçao naar Suriname. De bekendste slavenforten, die inmiddels op de UNESCO lijst staan liggen in Cape Coast en Elmina maar er zijn er vele aan de kust en vaak nog met “Nederlandse benamingen”. Ghana werd in 1957 onafhankelijk nadat het jaren van Engeland gold. De zwarte ster in de vlag staat voor de Afrikaanse vrijheid.  

 

Het land heeft een lange kustlijn. Helaas is een deel ervan ernstig vervuild maar de meeste stukken zijn als een paradijs zoals in Axim: wit zand, palmbomen en helderblauw water. Het land heeft ook veel te bieden op het gebied van flora en fauna. Er zijn stukken regenwoud, Nationale parken zoals Mole en Kakum, watervallen en veel grote wilde diersoorten zoals: olifanten, krokodillen, nijlpaarden en apen. Maar verwacht geen safari’s zoals in het oosten van Afrika. Vier van de vijf Ghanezen moet rondkomen van minder dan twee dollar per dag. Het noorden is droger en armer dan het zuiden. Zo'n 35% van de mensen in Ghana heeft tekort aan voedsel. Door dit probleem wordt het land overspoeld door vooral jonge vrijwilligers uit Westerse landen.


ACTUALITEIT: 

In aanwezigheid van talrijke gasten (o.a. prinses Beatrix) uit heel de wereld heeft Ghana in een uitvaartdienst afscheid genomen van voormalig VN-chef Kofi Annan. Annan stierf 18 augustus na een kort ziekbed op tachtigjarige leeftijd in Zwitserland, waar hij woonde. Hij was van 1997 tot eind 2006 secretaris-generaal van de VN. Ook daarna deed Annan nog belangrijk diplomatiek werk, onder meer als leider van de VN-commissie die in 2016 onderzoek deed naar de Rohingya-crisis in Myanmar. Annan legde die functie neer uit frustratie over het gebrek aan medewerking door de Myanmarese regering.

Bron: www.nu.nl (September 2018)Ghana uitgelicht:


informatie over ghana: