VIETNAMOfficiële naam : Socialistische Republiek Vietnam

Hoofdstad        : Hanoi

Munteenheid    : Dong (VND)

Taal                   : Vietnamees

Inwoneraantal  : 86.000.000

Visum nodig     : Ja (van tevoren aanvragen)


INLEIDING


Het land Vietnam heeft altijd een naamkaartje om z’n hals gehad voordat de grote schare toeristen hier heen kwam en niet altijd positief. Er was de oorlog met de Fransen, toen de Amerikanen en tenslotte de bootvluchtelingen.

 

Jarenlang werd het niet alleen door de Verenigde Staten geboycot maar ook door veel Europese landen en was het land gesloten. De laatste jaren is het land “booming” alhoewel nog steeds communistisch, socialistisch zoals je wilt.

 

Vietnam is jong, wild en zeer gedreven; op straat word handel gedreven en terwijl de regering marxistisch is, de economie is dat allang niet meer.

 

Vietnam exporteert meer koffie als Brazilië, meer rijst als Thailand en staat de laatste jaren steevast in de top 10 van de meest snel groeiende economieën wereldwijd. Naast een zeer bewogen en interessante geschiedenis heeft het land een zeer divers landschap met hoge bergen, kolkende rivieren, zandstranden, rijstterrassen en een zeer grote delta.

 

Ho Chi Minh City en Hanoi zijn miljoenensteden terwijl Halong Bay een van de grootste toeristische bezienswaardigheden in de regio is. Een smalle strook land aan het einde van het continent Azië maar zeer de moeite waard om te bezoeken.


sporen van de vietnamoorlog (blog)


Sporen van de Vietnamoorlog

De Vietminh en Vietcong waren tijdens de Vietnamoorlog die woedde in Zuidoost-Azië meesters in het misleiden van de vijand. Ik ging op zoek naar sporen die leidden naar overblijfselen van de communisten die hun aanwezigheid toch verraden ....          Lees verder >> 

 

Vietnam | Oorlogssporen | BlogGeschiedenis:

Iedereen kent de Vietnamoorlog films maar hoe kwamen de Amerikanen eigenlijk in Vietnam terecht en waarom lieten ze de bevolking in de steek? De geschiedenis van Vietnam is vanzelfsprekend veel langer en word gedomineerd door de 1000 jarige Chinese overheersing.

 

Vietnam werd een en er werd een Keizer op de troon gezet die daar zou officieel tot 1945. De Mongoolse horde werd verslagen in Noord Vietnam maar in de 16de eeuw kwamen de Portugezen aan wal – ironisch gezien precies op dezelfde plek waar eeuwen later de Fransen en later de Amerikanen aan wal gingen.   

 

De Fransen zouden in de 19e eeuw Vietnam koloniseren en het tezamen met Cambodja en Laos IndoChina noemen. In WWII werd het land bezet door de Japanners maar strijd werd er niet geleverd.

 

De Fransen waren er als de kippen bij na de oorlog om hun Vietnam weer in te nemen. Maar de Vietnamezen hadden geroken aan vrijheid en er ontstond een bloederige oorlog om onafhankelijkheid die leek behaald te worden in 1954 in DBP.

 

Communistisch

Het land werd derhalve in tweeën gehakt en terwijl het Communistische Noorden gesteund werd door China en de Sovjet Unie werd het zuiden bevoorraad door de Verenigde Staten die een domino effect vreesde van Aziatische landen. Resultaat was de Vietnamoorlog. 

 

Nadat de Amerikanen waren vertrokken namen de Communisten al snel het hele land over en stichtte de Socialistische Staat Vietnam.VIETNAM uitgelicht:informatie over Vietnam: