BURKINA FASO


Bobo-Dioulasso-markt-market-verkoop-afrikaanse-vrouwen-kleurig-burkina-Faso

Officiële Naam                    : Republiek Burkina Faso

Hoofdstad                           : Ouagadougou

Munteenheid                      : CFA Frank (XOF)

Taal                                     : Frans

Inwoneraantal                    : 17.000.000 

Visum nodig                      : NEE


inleiding


Burkina Faso, voorheen Opper Volta, wat letterlijk land van de integere mensen betekent ligt in het midden van West Afrika. Het is een van de armste landen ter wereld maar dat schijnt de mensen niet te deren; vriendelijk en behulpzaam zal je deel zijn in dit land.

 

Burkina-Faso-kinderen-autoband-tollen

Zo’n 80% van de bevolking is afhankelijk van de landbouw die gesubsidieerd wordt door de VN. Droogte en slechte bodem (vooral in de noordelijke Sahel-regio's) en slechte infrastructuur, opleiding en gezondheidszorg (in het gehele land) zijn de voornaamste problemen.

 

Het land is sterk afhankelijk van steun van westerse landen, waarbij Nederland een belangrijke donateur is. Ondanks deze problemen kan het land echter zichzelf van voldoende voedsel voorzien, mede door de economische impuls die gegeven is door de vorige president, Thomas Sankara.

 

Zijn slogan Consommons Burkinabé (Consumeer Burkinabees) zette de Burkinabezen aan om in eerste instantie producten uit eigen land te kopen, waardoor geld binnen het land blijft en niet naar buiten wegvloeit. 

 

Bobo-Dioulasso-markt-inheemse-bevolking-Afrika-burkina-faso

Burkina Faso is wat betreft geweldsuitbarstingen een positieve uitzondering op veel omringende landen, waar machtswisselingen soms met extreem veel geweld gepaard gingen zoals nu in Mali.

 

Veel mensen belijden nog een geloof dat bestaat uit geesten uit de natuur en aan de voorouders al is een kwart nu moslim en zo’n 10% Christen.

 

Toeristische trekpleisters

Het land heeft niet echt grote toeristische trekpleisters – velen beweren dat de mensen zelf het hoogtepunt van een bezoek aan Burkina is en dat kan ik beamen. Vooral de regio rond de stad Banfora is een bezoek waard; je kunt nijlpaarden zien in een meer vanuit de boot, prachtige rotsformaties bekijken en genieten van lokale markten.

 

Heerlijk relaxen op een terrasje kijkend naar langslopende mensen is een must in Bobo Dioulasso al staan hier ook vele Franse koloniale gebouwen. 

 

Vaak wordt Burkina als transit land gebruikt voor toeristen die van Mali naar Ghana of andersom reizen. Ik zou adviseren om toch een week of twee in dit zeer vriendelijke land te blijven en wat sites te bezoeken. 


Burkina-Faso-lezen-schrijven-moslim-hoofddeksel-kleed

burkina faso uitgelicht:
Banfora-markt-Burkina-Faso-kalebas-pot-pan

informatie over burkina faso: