SLOWAKIJEOfficiële Naam                    : Slowaakse Republiek

Hoofdstad                           : Bratislava

Munteenheid                       : Euro (EUR)

Taal                                      : Slowaaks

Inwoneraantal                    : 5.000.000 

Visum nodig                       : Nee


inleiding


Slowakije is een overwegend bergachtig land, dat gedurende de twintigste eeuw weliswaar één geheel vormde met het taalkundig en cultureel nauw verwante Tsjechië, maar dat in de eeuwen daarvoor een heel andere ontwikkeling had doorgemaakt.

 

Slowakije behoorde eeuwenlang tot Hongarije. De emancipatie van het Slowaakse volk kreeg pas laat gestalte. Gedurende een korte periode was Slowakije na WWI tezamen met het in het westen gelegen Tsjechië een eigen land.

 

Gezamenlijk geregeerd maar door veel meer Tsjechen dan Slowaken greep de fascistische partij in 1939 de koe bij de horens toen Hitler aanbood om zich los te breken van Tsjechië en onafhankelijk te worden van. Toen steeds meer jonge Slowaken stierven in de legers van nazi Duitsland in het verre Rusland groeide onrust – in 1944 rebelleerden de Slowaken tegen het Fascistische regime; twee maanden later zou een Duitse overmacht de opstand de kop in drukken met vele duizenden doden ten spijt.

 

Deze nationale opstand zou uitgroeien tot een Slowaaks symbool van onafhankelijkheid.  

 

Diversiteit van Slowakije: 

De bezienswaardigheden van Slowakije zijn van aller aard en omdat het grote toerisme de kleine staat in Centraal Europa nog niet heb gevonden heb je deze veelal voor jezelf.

 

In het oosten kun je bijvoorbeeld vele prachtige houten kerken bezichtigen – verborgen in kleine dorpjes waar je je waant in de 19e eeuw heb je soms geluk en kan een deur geopend worden.

 

Gepensioneerde scharrelen wat in hun tuin, honden blaffen achter een hoog hek, dronkenmannen lallen op een bankje of een ROMA familie verdoet hun tijd op een oud station. 

 

In het noordoosten van Slowakije kun je, zeker als je geïnteresseerd bent in oorlogsdrama’s de Dukla Pas regio bezoeken. Vele musea zijn aan dit onderwerp besteed in steden die tijdens WWI en/of WWII totaal in de as zijn gelegd.

 

Je kunt een moderne uitkijktoren op de pas bezoeken, een nationale begraafplaats of de zeer indrukwekkende “Vallei van de Dood” waar Russische tanks in het landschap zijn achtergebleven precies op de plek waar de chauffeurs zijn uitgestapt. Een van de hoogtepunten van het land zijn de natuurparken Slovensky Raj en de hoge Tatra’s die de grens vormen met Polen. 

 

Bergachtig, groen, hoge bomen, rivieren, meren maar ook een keur aan wilde dieren die bijna overal in Europa zijn uitgestorven zijn hier “gewoon” aanwezig – uilen, lynxen, wolven en beren. 


Bezienswaardigheden: 

Bratislava is de hoofdstad en is zeker de moeite waard om te bekijken – verwacht geen Praag, Boedapest of Krakau want dan is het een teleurstelling.

 

Een kasteel op een berg, een gezellig plein met Renaissance woningen, een rivier maar ook een zeer dorps gevoel. Andere steden die het bezoeken waard zijn zijn Bojnice met z’n schilderachtige romantische kasteel en/of Levoca.

 

In het totaal ommuurde Middeleeuwse Bardejov is een prachtige kerk op een eveneens schitterend plein inclusief raadhuis te zien terwijl in het kleine Spisska Nova Mes een groot wit kasteel op een bergklif te bezichtigen valt. In het midden van het land ligt de stad die centraal stond tijdens de opstand in 1944 – Banska Bystrica – een leuke stad met een interessant (oorlogs)museum. In het nabijgelegen Zvolen kun je naast het treinstation een nagemaakte “pantsertrein” zien gebruikt tijdens diezelfde opstand. Het nationale park Slovensky Raj is het symbool van het land en er heeft prachtig natuur die je kunt belopen beklimmen met talloze trappetjes waar het park bekend om staat. Tenslotte kun je in de Dukla Pas en vooral in de Vallei van de Dood talloze overblijfselen zien van de Tweede Wereldoorlog. 

 

Ondanks het feit dat Slowakije tegenwoordig de euro voert is het nog steeds goedkoop te noemen. Transport, eten en drinken en museumbezoek staan in geen vergelijk met onze prijzen – alleen overnachtingen kunnen je budget behoorlijk opkrikken. Slowakije is een nog zeer onbekend en vrij van grote toeristendrommen land waar je nog tegen een zeer betaalbaar budget een prachtige reis kunt maken. slowakije uitgelicht:


informatie over slowakije:

de europese levensader - de donau (blog)


"Langs de Donau" (pt I)

Twee prachtige, indrukwekkende maar ook verrassende bestemmingen aan een van de grootste en machtigste rivieren van Europa ........

 

Lees verder >> 

 

Hongarije en Slowakije | Vac en Bratislava | Blog