BOTSWANAOfficiële Naam                    : Republiek Botswana

Hoofdstad                           : Gaborone

Munteenheid                       : Pula (BWP)

Taal                                      : o.a. Engels en Tswana

Inwoneraantal                    : 2.300.000 

Visum nodig                       : Nee


inleiding


Botswana stond altijd bekend als een arm land, maar dat is veranderd door de vondst van drie diamantmijnen in 1967. Diamanten zijn nu verreweg het belangrijkste exportproduct van het land.

 

Toch leven nog veel mensen in armoede. Het heeft een van de minst grote populaties van het hele continent maar ook een van de meest stabiele regeringen.

 

Nationale prioriteiten van de regering zijn economische diversificatie, bevordering van buitenlandse investeringen, bevorderingen van export, bestrijding van de HIV/AIDS pandemie, de noodlijdende landbouw en toerisme en natuurbeheer.

 

Ook het creëren van nieuwe banen en hervorming van het overheidsapparaat zijn belangrijke aandachtspunten. Hoewel de minerale rijkdom van Botswana het land tot een van de rijkste naties van zuidelijk Afrika heeft gemaakt, blijft de hoge werkloosheid een probleem.

 

Grote afhankelijkheid

Botswana blijft zwaar afhankelijk van Zuid-Afrika vanwege zijn geheel door land omgeven positie. Veel Botswanen werken in de mijnen van Zuid-Afrika, hoewel hun aandeel de afgelopen tijd is gedaald.  

 

Om de diversiteit te vergroten probeert Botswana nu ook meer (internationale) toeristen te lokken ook al blijft het een “prijzig” land. Botswana staat bekend om de mooie natuur en de vele dieren die er in het wild leven, zoals: olifanten, zebra’s, giraffen, nijlpaarden en luipaarden.

 

Het land staat ook bekend om de vele verschillende vogels. Botswana heeft een afwisselend landschap, hoewel het grootste gedeelte van het land bestaat uit de Kalahari-woestijn.

 

Toeristische attracties

De safarimogelijkheden in Botswana zijn legio en de wilddichtheid van het land is zeer groot. De Okavango Delta, de grootste inlandse rivierdelta ter wereld, bestaat uit een labyrint van duizenden grote en kleine rivieren, kreken en eilanden, en is daardoor vooral te bezoeken met een traditionele 'mokoro', een houten kano. 

 

De Tsodilo Hills in de Kalahari woestijn zijn een van de heiligste plaatsen van de Bosjesmannen, waar ca. 4000 oeroude rotstekeningen met dansen, dieren en jachtscènes opgenomen zijn in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De Central Kalahari Game Reserve is het op één na grootste wildpark ter wereld. Chobe Nationaal park is daarentegen een relatief beperkt park maar wel prachtig gelegen langs de Chove rivier waar talloze wilde dieren te spotten zijn. 

 

De enorme Makgadikgadi-zoutpannen, de grootste ter wereld, zijn zowel in de droge als de natte periode een paradijs voor dierenliefhebbers, waar de op één na grootste zebratrek in Afrika plaatsvindt. Vergeet niet naar Kubu eiland te gaan, een klein stukje land temidden van een grote zoutvlakte. Tenslotte kun je enigszins gemakkelijk de grens in Botswana overgaan om de ultieme watervallen van de wereld te spotten in Zimbabwe; de Victoria watervallen. botswana uitgelicht:

informatie over botswana: