COSTA RICAOfficiële Naam                    : Republiek Costa Rica

Hoofdstad                           : San Jose

Munteenheid                       : Costa Ricaanse Colon (CRC)

Taal                                      : Spaans

Inwoneraantal                    : 4.500.000 

Visum nodig                       : Nee


inleiding


De Republiek Costa Rica (“rijke kust”) is een land in Centraal-Amerika dat in het noorden door Nicaragua en in het zuiden door Panama wordt begrensd.

 

In het westen en het oosten wordt het respectievelijk begrensd door de Grote Oceaan en de Caraïbische Zee. Hoofdstad is San Jose.

 

Costa Rica werd in de 16e eeuw door de Spanjaarden onderworpen.

 

Op 15 september 1821 werd het een deel van het onafhankelijke Mexicaanse Rijk, waarvan het zich 2 jaar later met andere Centraal-Amerikaanse landen afscheidde om de Verenigde Staten van Centraal-Amerika te vormen. 

 

In 1840 viel deze federatie uit elkaar. In 1899 vonden de eerste werkelijk democratische verkiezingen plaats. Sindsdien is het land twee keer door politiek geweld geplaagd, wat naar de maatstaven van de regio weinig is.

 

De achtertuin van de VS

Het is een van de welvarendste landen van Latijns-Amerika geworden en staat daarom ook wel bekend als "het Zwitserland van Centraal-Amerika". 

 

Het land is overwegend vlak, maar in het midden loopt een bergketen, die deel uitmaakt van de Centraal-Amerikaanse cordilleras. Het hoogste punt is de Cerro Chirripó (3810 meter) in de Cordillera de Talamanca. In het land bevinden zich uitgestrekte nationale parken  (zoals het cloud forest van Monteverde) en reservaten (25% van het land is beschermd). Veel daarvan bestaan uit tropisch regenwoud. Daarnaast komen ook andere typen natuur voor in Costa Rica. 

 

Tot het dierenrijk in het land behoren o.a. de wasbeer en de prairiewolf. De meeste landdiersoorten leven in de regenwouden, terwijl koraalriffen de grootste soortenrijkdom hebben van de mariene biotopen. Deze wouden zijn ook direct de grootste bezienswaardigheid van het land. costa rica uitgelicht: