JAPANOfficiële naam       : Keizerrijk Japan

Hoofdstad              : Tokyo

Munteenheid          : Yen (JPY)

Taal                         : Japans

Inwoneraantal        : 130.000.000

Visum nodig           : NEE


inleiding


Japan is en blijft een mysterieus land – we ontmoeten (of beter gezegd zien) duizenden Japanners die Europese hoofdsteden bezoeken maar hebben vaak geen idee hoe het hun in hun eigen land vergaat. Het land en z’n bewoners zijn anders, vreemd, eigenzinnig, verlegen maar ook intelligent en zeer beleefd.

 

En een veel gehoorde reden is dat het ver ligt, afgelegen en duur is. Het land van de rijzende zon is inderdaad ver maar niet verder dan Australië, Indonesië en/of Nieuw Zeeland en niet duurder dan West Europa of de Verenigde Staten.

 

En dat veel (Westerse) mensen dat denken is een groot voordeel – het land is zeker niet vol met toeristen en de Japanners vinden het fantastisch om (Westerse) toeristen in hun land te zien.

 

Een schat aan diversiteit

Het eiland Japan is een schat aan diversiteit – je kunt hier futuristische “Blade Runner” woontorens zien, neonlichten en Japanse jeugd in Gothic of andere “vreemdsoortige” outfits. Osaka is de perfecte plek voor dit alles. Maar ook geisha’s, heiligdommen, tempels en vrouwen in kimono’s. Alles begint al met een bezoek aan de grootste metropool van de wereld – Tokyo – platgegooid tijdens WWII is dit een stad zoals je nog nooit hebt gezien.

 

Ondergrondse steden waar je makkelijk in kunt verdwalen, slapen in een capsule hotel en een kijkje nemen op “love hotel hill”. Je kunt een bezoek brengen aan een hotelbibliotheek vol manga boekjes, een van de duizenden karaoke cafés of aan de beroemde vismarkt waar honderden bevroren tonijnen worden verhandeld. Om iets te begrijpen wat de Japanse cultuur en geschiedenis is een bezoek aan het indrukwekkende Edo museum een must.

 

Je krijgt een beeld van de Middeleeuwse Japanse krijgers – de samoerai – en de leiders van het land (de Shoguns) en natuurlijk de keizers. Ook kun je voor de zwarte bladzijden (van de grootse geschiedenis) van Japanse aanvalsdrift t.t.v. WWII naar het Japanse oorlogsmuseum. Hier kun je ook meer lezen m.b.t de enige atoombommen die ooit echt op een vijandig doel zijn gegooid. 


Japan is “ZEN”

Ooit een summo worstelwedstrijd bijgewoond? Meegelopen in een optocht van duizenden in uniform gestoken kinderen naar een tempel?

 

Een paar uur buiten de hoofdstad Tokyo ligt de stad Nikko met een tempelcomplex in de stijl die je van Japan verwacht; stenen lantaarns, grind, houten huizen met papieren muren en schitterende indrukwekkende Boeddha beelden gelegen in een bos vol cederbomen.

 

Een ander hoogtepunt is een bezoek aan een onsen complex – een Japans badhuis met verschillende temperatuur heetwaterbronnen waar je in Japanse stijl (naakt met alleen een klein wit handdoekje op je hoofd) uren kunt badderen en je zorgen kunt vergeten. Sommige zijn gelegen in prachtige natuurgebieden waar je met een beetje geluk je je midden in het bos begeeft in een zee van heet water met een glaasje sake. Kusatsu onsen is een van de meest toegankelijke en bekende onsen. 

 

Natuur en bezienswaardigheden

Japan is niet alleen steen, asfalt en beton – het heeft een prachtige natuur met hoge bergen en dichte (naald)bossen. Je kunt hiken in een van de natuurparken van het land en in kleine lieve Japanse dorpjes in een traditionele Ryokan overnachten.

 

Vaak zijn deze gelegen in een Japanse tuin met veel stenen een vijver vol karpers en natuurlijk de onvergetelijke Bonzai bomen en struiken. Ook in Japan staan kastelen – hele elegante, grote met flair zoals in de film – zonder een bezoek aan een van deze indrukwekkende gebouwen is een reis aan het eiland niet compleet.

 

In Japan kwamen de eerste en enige atoombommen neer wereldwijd – je kunt de stad Hiroshima bezoeken waar de A-Dome waar Little Boy boven uiteenspatte als eerbetoon aan de slachtoffers is laten staan. In het vredespark is een bezoek aan het museum zeker de moeite waard.

 

Kyoto is de ster van de show

Kyoto is de culture schatkamer van het land – honderden tempels en shrines (heiligdommen) de een nog mooier dan de andere – het Japan wat je ziet als je je ogen sluit met gifgroen gras, gekleurde bloemen en een perfect aangeharkte ZEN tuin. Hier zijn nog straten en stegen met traditionele Japanse houten huisjes waar je een toer door kunt maken met een Japanse loopkar. Japan is een zeer overbevolkt land en het is gemakkelijk (overal zijn informatiebureaus) om rond te reizen – maar een bezoek aan het platteland zoals in Hatoji waar je tussen Boeddhistische monniken het ochtendgebed afneemt, je wast in een traditionele Japanse ton en kijkt naar mensen die op het land aan het werk zijn hoort er eigenlijk ook bij. Reserveer van tevoren want Japanners houden niet van verrassingen! 

 

Andere bezienswaardigheden van Japan zijn de zwemmende semi-wilde apen in de heetwaterbron van Yudanaka en het prachtige witte kasteel van Matsumoto. Tenslotte zijn daar de authentieke Japanse huizen in Takayama, waar je je terug waant in vervlogen tijden. 

 

Als je ooit de kans krijgt om dit unieke land te bezoeken, aarzel dan niet en boek een vlucht. japan uitgelicht:


informatie over japan:

film


"The Last Samurai" - (2003; 7,7)

Een veteraan arriveert in Japan in 1876, om de soldaten van Keizer Meiji te trainen voor een gevecht tegen samoerai die in opstand zijn gekomen.

 

Als de gewonde Algren na een veldslag door de samoerai wordt meegenomen, ziet hij waarom ze hun leven wagen voor hun land, en moet hij kiezen voor wie hij wil vechten.