BLOG: "Unieke dinerplekken"

romantisch, uniek en/of filmlocatie plaatsen om te eten

Oktober 2023


Het geluid van de vleugel maakt het geheel nog romantischer in "Rick's Cafe"
Het geluid van de vleugel maakt het geheel nog romantischer in "Rick's Cafe"

inleiding


Over smaak valt niet te twisten. Desalniettemin zijn er duizenden stukjes geschreven over de kwaliteit van eten. Dit artikel gaat niet over het eten zelf maar over de plek van het diner. Ook daarover zullen er verschillende meningen zijn. Een vind eten op het strand fantastisch waar de ander liever iets avontuurlijk is ingesteld.

 

In deze blog komen drie dinerplekken aan bod die voor de meeste mensen geen dagelijkse kost zijn. Eten in een restaurant waar een kaskraker is opgenomen, worstje grillen in het gras met uitzicht op de Atlantische Oceaan met je tent als stilzwijgende metgezel of een haardvuur in een setting die niet zou misstaan in een John-Wayne western. 


casablanca


De Marokkaanse Fez
De Marokkaanse Fez

Ooit gedineerd op of beter gezegd in een van de belangrijkste plekken van een klassieke film? Rick’s Café speelt de hoofdrol in de, uit 1943 stammende, blockbuster “Casablanca", Marokko. De film die zich afspeelt in de toen tegenwoordige tijd, tijdens de Tweede Wereldoorlog, gaat over een café-nachtclub-casino eigenaar in de door Vichy Frankrijk gecontroleerde stad in Marokko.

 

De stad was een overgangsplek waar Europeanen het continent probeerde te ontvluchten om uit Duitse handen te blijven. De film met Humprey Bogart en Ingrid Bergman in de hoofdrol kreeg uiteindelijk van de 8 Oscarnominaties 3 beeldjes mee naar huis waaronder beste film.

 

Het middag matinee

Ondanks het feit dat het inmiddels wereldberoemde café in z’n totaliteit in de VS is nagebouwd voor de opnames ben je toch verplicht een bezoek te brengen. Overdag kun je je alvast in de jaren 40 wanen door de film op TV te kijken op de eerste verdieping met een kop koffie om je daarna om te kleden en terug te keren als de schemer daar is.

 

’s Avonds wordt het restaurant namelijk omgetoverd tot een zeer romantisch geheel met een atmosfeer die je doet denken alsof je in een sprookje van 1001 nacht zit. Bediening uitgedost in een keurig pak inclusief traditionele Marokkaanse fez, kaarslicht, palmbomen, een mijnheer achter de vleugel en natuurlijk de Marokkaanse menukaart. Met een goed glas rode wijn, de juiste partner en een beetje inlevingsvermogen zou dit etentje weleens het hoogtepunt kunnen zijn van een culinair hoogstandje. 


>>> Lees ook over Marokko


De wilde koeien van de Hooglanden
De wilde koeien van de Hooglanden

point of stoer


Je moet wel een beetje avontuurlijk zijn ingesteld om hiervan te kunnen genieten maar als je dat bent is dit wel een unieke plek om te genieten van je avondmaaltijd.

 

De auto lieten we achter op een kleine parkeerplaats een paar kilometer verderop. Vervolgens pakten we onze grote rugtassen uit de kofferbak en wandelden richting de prachtig gelegen vuurtoren van Point of Stoer in de Hooglanden van Schotland. De wit gestucte baken werd gebouwd in 1870 en steekt vanwege z’n ligging boven de rotsen meer dan 50 meter boven de zeespiegel uit. 

Prachtige vergezichten over de Atlantische Oceaan
Prachtige vergezichten over de Atlantische Oceaan

De befaamde vuurtoren 

Bomen groeien hier niet en we zien de vuurtoren al van mijlenver af liggen. Over een gravel pad wandelen we dichterbij de zeer steile rotswand om een perfect beeld te krijgen van het gebouw. Het is al laat in de middag en toeristen maken rechtsomkeert om huiswaarts te gaan. Wij lopen juist de andere richting op. Stemmen vervagen en het geluid van het gekwetter van vogels en het ruizen van de wind nemen toe.

 

Op een open grasveldplateau houden we stil. Een perfecte plek om vannacht te gaan kamperen. Nadat we onze tent opgezet hebben pakken we ons gasstelletje en even later openen we een glas wijn en eten onze eigen gemaakte worstjes met het vers gekochte witte brood.

 

Smokkelaars en strandjutters

Een klodder mayonaise vervolmaakt het culinaire plaatje. Achter ons het kronkelweggetje wat we hebben afgelegd naar hier en wat bergen. Voor ons een ondergaande zon, de glinstering hiervan op de inktzwarte Atlantische Oceaan en een grasveld dat loopt tot de rand waarna een diepe klif begint die eindigt in een rotspartij waar de golven zich op kapot beuken. Een fantasieplek waar strandjutters of nog beter smokkelaars hun waar aan land brengen.

 

We horen de meeuwen krijsen terwijl een groep schapen ons nauwlettend in de gaten houdt en kijken alsof we op hun plekkie staan wat op zich ook heel goed zou kunnen. Het duurt niet lang of we onze plek verruilen voor een plaats in de slaapzak met de tentflappen open om zolang te kunnen genieten van dit unieke uitzicht. 


>>> Lees ook m'n blog over "hoe wild te kamperen"


Valley of Fire Statepark nabij Las Vegas - een unieke plek
Valley of Fire Statepark nabij Las Vegas - een unieke plek

de barbeque in het wilde westen


De beroemde rode rotsen van de VS
De beroemde rode rotsen van de VS

Mocht je hier verblijven dan heb je niet eens in de gaten dat je op een camping bivakkeert. Gelegen in het Valley of Fire state park (in de Verenigde Staten)is dit een fascinerend landschap met rotsformaties, bogen, bergvalleien en versteend hout. Indien je hier verblijft hoef je geen entree te betalen voor het nationale park.

 

Het ligt op zo’n 90 km ten noordoosten van Las Vegas. Kenmerkend is het rode zandsteen, die schitterend door de op- en ondergaande zon wordt belicht.

 

Overdag schijnt de zon fel op het rode gesteente en kun je beter onder je “vaste overkapping” blijven zitten. Als de avond valt en de schaduwen lang worden verkleuren de rotsen constant en wordt het heerlijk om met je slippers door het rode zand te kuieren. Wij stonden op een plek met wat rotsen in onze “rug”.

 

Een filmset met ondergaande zon

Op een soort verhoging verscholen tussen de grote keien lag een ruim plateau. Hierop hebben we onze vuurpot aangestoken alsmede onze barbecue klaargezet. Heerlijk onderuit gezeten in onze campingstoeltjes, een glas koud bier uit de koelkast en kijkend naar een ondergaande zon met om de zoveel tijd een heerlijk stuk vlees.

 

Wegdromend kun je goed begrijpen dat hier talloze blockbusters zijn gefilmd; Star Trek, Transformers en Total Recall. Maar vergis je niet want uit gevonden rotstekeningen is af te leiden dat dit gebied al 2000 jaar geleden werd bewoond. Er zijn wandelroutes die naar versteende boomresten en bijzondere rotsformaties leiden maar onze barbecue plek zal voor altijd een gebrandmerkte plek in onze herinnering blijven. 


>>> Lees ook m'n blog over onze camper-reis dwars door het Westen van de VS heen


Op de bovenetage van "Rick's Cafe" kun je "Casablanca" op de TV bekijken.
Op de bovenetage van "Rick's Cafe" kun je "Casablanca" op de TV bekijken.

zie ook:


MAROKKO

> Casablanca

SCHOTLAND

> Point of Stoer

VERENIGDE STATEN

> Valley of Fire State Park