OOSTENRIJKOfficiële Naam                   : Republiek Oostenrijk

Hoofdstad                          : Wenen

Munteenheid                      : Euro (EUR)

Taal                                     : Duits

Inwoneraantal                    : 8.500.000 

Visum nodig                      : Nee


inleiding


Kijkend naar de grootte van het land is het bijna niet te geloven wat een stempel Oostenrijk op de Europese geschiedenis heeft gedrukt. Eeuwenlang waren keizers en keizerinnen van het land verantwoordelijk voor miljoenen onderdanen in Centraal Europa en ver daarbuiten.

 

De geschiedenis van Oostenrijk gaat terug tot de Romeinse tijd, maar het huidige Oostenrijk is een overblijfsel van het Keizerrijk Oostenrijk, dat in de 19e eeuw tot de Europese grote mogendheden behoorde.

 

Het land was van 1867 tot 1918 onderdeel van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije en na de kortstondige Republiek Duits-Oostenrijk ontstond in 1919 de Eerste Oostenrijkse Republiek.

 

Na de Duitse annexatie en de bezetting door de geallieerden in de periode daarna, werd in 1955 Oostenrijk middels het Oostenrijks Staatsverdrag weer zelfstandig en werd de Tweede Oostenrijkse Republiek gevestigd.

 

Een bewogen historie:

Oostenrijk heeft in z’n geschiedenis alles meegemaakt wat het mee kon maken en de huidige veranderingen kunnen alles behalve saai genoemd worden. 

 

Een aantal jaar geleden werd het heilige huisje van de Katholieke kerk omgegooid in Oostenrijk. Door een aantal schandalen van priesters bij de kerk liep het bezoekersaantal vreselijk terug. De kerk is de klap nog niet te boven en de vraag is of dat gaat gebeuren. 

 

Sinds 1945 bood Oostenrijk onderdak aan bijna twee miljoen vluchtelingen van elders uit Europa, hoewel veel van deze vluchtelingen op doortocht naar andere streken zijn gegaan.

 

In 1996 waren ongeveer driehonderdduizend arbeidskrachten van buitenlandse oorsprong werkzaam in Oostenrijk dat immigratie nodig heeft als bron van arbeid – de vergrijzing in Oostenrijk is schrikbarend.

 

Het huidige Oostenrijk

Desalniettemin werd de toenmalige verandering in zorgkosten en pensioen beantwoord met stakingen die niet meer waren voorgekomen na WWII. Later bleek het een gouden greep. Oostenrijk worstelt met de grote vluchtelingenstroom uit Oost Europa en nu ook Azië en Afrika.

 

De gemiddelde Oostenrijker vreest voor de toekomst gezien de aanwezigheid van de extreem rechtse “FPO” dat met charismatische leiders (zoals toen met Jorg Haider) soms hoge ogen gooit in het Alpenland. Een belangrijke bron van inkomsten is het wintertoerisme in de vele skigebieden.

 

In de zomer wordt er in het Alpengebied veel gewandeld en wordt aldaar veelvuldig de klimsport beoefend.oostenrijk uitgelicht: