SENEGALOfficiele Naam          : Republiek Senegal

Hoofdstad                 : Dakar

Munteenheid             : CFA frank (Xof)

Taal                           : Frans

Inwoneraantal           : 10.000.000

Visum nodig              : Nee


inleiding


Senegal ligt aan de westkust van Afrika en is wellicht het meest stabiele land van deze regio. Niet alleen om deze reden is het land een toeristische trekpleister. Als je kijkt naar de grote verschillen in het land qua inwoners, cultuur en natuur is het niet zo verbazingwekkend.

 

Het landschap is veelzijdig – overwegend plat en in het noorden de Sahel met z’n steppes en naar het zuiden toe wordt het savanne terwijl in het zuiden (onder the Gambia) tropisch regenwoud bestaat.

 

Natuurparken: 

In de grote parken van Senegal komen olifanten, luipaarden, leeuwen, apen, nijlpaarden en panters voor. Maar het land staat qua fauna vooral bekend om z’n immense aantal verschillende vogelsoorten die je kunt bekijken in de deltagebieden aan de kust. Tegenwoordig kun je prachtige kanotrips maken in deze parken. Maar vergeet niet een van de brede prachtige zandstranden (zoals Cap Skiring) aan te doen die niets onderdoen aan Spanje of Turkije. 

 

De combinatie van animisme en islam heeft in Senegal geleid tot een zeer eigen wijze van geloven, die in de dagelijkse gang van zaken een grote rol speelt maar in geen opzicht door buitenstaanders als vervelend en dwingend wordt ervaren. 

 

Maar ook andere aspecten van het dagelijkse leven in de steden en op het platteland zijn de moeite van het leren kennen waard, zoals de verschillende etnische groepen en hun gebruiken.

 

Muziek speelt een grote rol in de cultuur van het land en een bezoek aan een live club zou ik daarom ook ten zeerste aanraden. Muziek als vertolker van de geschiedenis is een boeiend en tot de verbeelding sprekend gegeven.

 

Franse invloedsfeer: 

Historisch gezien kun je de Franse invloedsfeer uit koloniale tijden op sommige plaatsen nog voelen en zien. Vooral St. Louis is daar een goed voorbeeld van maar ook in Ziguinchor. Maar ook in het eten (barquettes), taal, gebruiken is het Frans herkenbaar. Ook zijn er nog piepkleine dorpjes met lemen huizen zoals in Affiniam dat alleen met een boot bereikbaar is. 

 

Op het kleine eilandje Goree, voor de kust met Dakar kun je een inktzwarte bladzijde van de slavenhandel inzien. Ook de Nederlanders hebben hier hun stempel gedrukt, op het nu prachtig gerenoveerde eilandje wat overigens ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.

 

Helaas is er nog weleens “tumult” gezien de wens van de mensen in het zuiden (Catamance) om onafhankelijk te worden – dit komt o.a. ten uiting in het verplaatsen van het eindpunt van de jaarlijkse Parijs- Dakar race die dus niet meer in laatstgenoemde stopt – maar dit heeft weinig beperkingen voor het toerisme. 

 

De poorten van Afrika staan hier voor je open. Je hoeft alleen nog maar op de deur te kloppen. senegal uitgelicht:


informatie over senegal: