MALTAOfficiële naam        : Republiek Malta

Hoofdstad               : Valletta

Munteenheid           : Euro

Taal                          : Maltees en Engels

Inwoneraantal        : 400.000 

Visum nodig           : NEE


INLEIDING


Malta, is een Zuid-Europese dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee die bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, het kleinere Manoel Island en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul's Islands.

 

Malta heeft een mediterraan klimaat met een droge lange zomer van april tot en met oktober.

 

Zeer dichtbevolkt

Het winterseizoen, van november tot en met maart, is erg mild met een gemiddelde temperatuur van 12 °C. Malta telt ongeveer 400.000 inwoners, waarmee het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld is.

 

De grondwet van Malta voorziet in godsdienstvrijheid en het katholicisme is er staatsgodsdienst. Malta exporteert industriële producten en heeft daarnaast scheepsbouw en toerisme als voornaamste bestaansmiddelen.

 

Malta werd op 1 januari 2008 het vijftiende land van de Europese Unie dat de euro als betaalmiddel invoerde (een uur later dan Cyprus). Malta is vrij kaal en rotsachtig met relatief weinig natuurlijke begroeiing. 

 

Het landschap 

Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt het eiland schuin af, het is als het ware gekanteld. Kenmerkend zijn ook de tientallen baaien en inhammen. De stranden zijn zonder uitzondering klein en vaak rotsachtig; alleen in het noordwesten zijn er enkele zandstranden.

 

Over de lengte van het eiland loopt een diepe vallei met op de bodem een weg, die in tijden van zware regenval in een kolkende rivier verandert.

 

Het eiland Gozo (Għawdex in het Maltees) is een kleine versie van Malta, inclusief de baaien en de diepe vallei over de lengte. Het landschap is echter wat ruiger en groener, vooral in de winter. Malta staat ook wel bekend als het Europese Hollywood vanwege het grote aantal speelfilms wat hier opgenomen wordt.  

 

Toerisme is groots

Toerisme is zoals gezegd zeer belangrijk voor Malta voor inkomsten. Er komen ruim 1 miljoen toeristen naar de eilanden waarbij het hoofdeiland Malta het leeuwendeel aantrekt. Valletta, de hoofdstad, is daarbij de grootste toeristische trekpleister met z’n op de UNESCO lijst gezette oude stad en z’n relaxte sfeer.

 

Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de Megalithische tempels, de Blue Lagoon, de forten,  het Ħal Saflieni Hypogeum en het fotogenieke Marsaxlokk. malta uitgelicht: