SCHOTLANDOfficiële Naam                    : Schotland (United Kingdom)

Hoofdstad                           : Edinburgh

Munteenheid                       : Pond Sterling (GBP)

Taal                                      : Engels

Inwoneraantal                    : 5.300.000 

Visum nodig                       : NEE


inleiding


Als je aan Schotland denkt wat komt er dan als eerste in je op? de doedelzak, het regenachtige weer met de constante mist of het monster van Loch Ness misschien? Schotland is een land van uitersten en zal je keer op keer doen verbazen. 

 

Schotland kent een eigen rechtstelsel, vlag, geld en binnenlands bestuur maar is een deel van het Verenigd Koninkrijk. De naam Schotland is afgeleid van de Latijnse naam Scoti die door de Romeinen gebruikt werd om de bevolking mee aan te duiden.

 

Voor de Romeinen was het land overigens al bevolkt – de Kelten, de Picten en andere stammen zouden de Romeinen zoveel hoofdpijn bezorgen dat er zelfs een hele muur werd gebouwd om de barbaren in dat woeste land op afstand te houden. Onafhankelijkheidsoorlogen met Engeland zouden de geschiedenis van Schotland beheersen maar ook de onderlinge strijd die veelal in clans (families) werd uitgevochten. 

 

Typisch Schots

Willam Wallace, Rob Roy, Robert the Bruce zijn namen die op menig jeugdig brein verbonden is met Schotland. Maar ook kastelen, burchten en andere fortificaties zijn overal in Schotland te bewonderen – en wel op de meest prachtige plekken.

 

Die drang naar onafhankelijkheid is op de dag van vandaag reden tot referenda en discussies.

 

Het hoge noorden waar zoveel sages, mythen en legendes over zijn heeft niets ingeboet – er zijn nu asfaltwegen en dorpjes maar de waterrijke mythische glens, de meren (lochs) en de mistige groene rollende heuvels zijn nog altijd daar.

 

Ook de verschijning van de mannen in kilt – al is het een uitzondering – kun je tegenkomen. De kliffen zijn indrukwekkend en spectaculair – steil, hoog en sommige zelfs met waterval. In het hoge noorden zijn vaak een baan wegen aangelegd en vaak worden de stukken land nog afgescheiden door een typische Britse kei-muurtjes. 

 

Ook in de dorpen die tegenwoordig helaas alleen door ouderen wordt bevolkt lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Losse witgewassen huisjes met keitjes in de straat en een boulevard met zicht op het met eb drooggevallen haventje waar bootjes liggen te dobberen wachtend op een nieuw toertje. Schapen, zeevogels, Highland ponies, de harige koeien en veel konijnen en hazen. Ook zijn er langs de kust veel zeehonden, soms dolfijnen en zelfs walvissen. 


Bezienswaardigheden en de Schotse keuken

Maar Schotland heeft ook een prachtige hoofdstad – Edinburgh – een must see voor elke bewonderaar van prachtige, historische Europese steden. Kastelen komen in de vorm van het witte kasteel van Blair, of Glamis kasteel. Vlakbij laatstgenoemde kasteel zijn ook de donkere catacomben van het grootste geheim van het Verenigd Koninkrijk te vinden. Die van de Koude Oorlog bunker nabij St. AndrewsWild kamperen is grotendeels toegestaan en een van de mooiste plekken om dat te doen is op de kust nabij Point of Stoer met z'n bekende vuurtoren. Een andere is in de befaamde vallei van Glenn Shiel, 

 

Dit is bijvoorbeeld mogelijk aan de Atlantische Zeekusten – een ervaring die je nooit meer vergeet. Je kunt ook een bezoek brengen aan de ruïnes aan de kust van oude “Croft” vestigingen, een ondergrondse schuilbunker uit de Koude oorlog of een whisky toer in een eeuwenoude brouwerij.

 

En vergeet niet in een oer oude pub een portie traditionele “haggis” te proberen of mee te neuriën met een doedelzak wijsje. Schotten hebben de naam afstandelijk en “hard” te zijn maar het tegendeel is waar – in de pub of gewoonweg op een bankje in een park of bos wordt je aangesproken en kun je kennis maken met de Schotse vriendelijkheid en behulpzaamheid. 

 

Ik had de mogelijkheid om met een vriend van mij met z’n auto door heel Schotland te scheuren maar het zou ook mogelijk moeten zijn dit unieke stukje Europa te doorkruisen met een lokale bus, liftend of zelfs lopend. Laat je vooral niet tegenhouden door het (natte) weer en de dunbevolkte gebieden.

 

Dat zijn juist de gebieden waar je heen zou moeten gaan. Schotland is zoals je het hebt voorgesteld en je krijgt meer van alles en da’s een belofte. schotland uitgelicht:


informatie over schotland: