LETLANDOfficiële naam        : Republiek Letland 

Hoofdstad               : Riga 

Munteenheid           : Euro (EUR)

Taal                          : Lets

Inwoneraantal         : 1.900.000

Visum nodig            : NEE 


INLEIDING


Letland, een van de minst en dunbevolkte landen van de Europese Unie en een van de Baltische Staten. De naam Letland komt van de oude “Letgallen”, een van de vier stammen die de etnische basis vormen van de tegenwoordige Letten. Het land heb ik als onderdeel van mijn vierde wereldreis bezocht in de zomer van 2012. I.t.t. zijn Baltische onderbuur “Litouwen”  is Letland overwegend protestants en heeft een rijk verleden met Estland wat ten noorden van Letland ligt. Er woont ook nog een aanzienlijk aantal Russen wat door de jaren heen hiernaartoe is verhuisd (gedwongen en vrijwillig) om hier een beter leven op te bouwen. Tenslotte is Letland nooit een Europese grootmacht geweest in het verleden zoals Litouwen. Naast de verschillen met vooral Litouwen zijn er ook veel overeenkomsten; beiden zijn in 1991 onafhankelijk geworden nadat ze voor en na WWII door de Sovjet-Unie bezet waren. Tijdens WWII hebben hier zoals ook in de andere Baltische Staten de nazi’s verschrikkelijk huisgehouden in de vorm van massa-executies. Ook in Letland is er na WWII een guerrilla oorlog gestart om de Russen het land uit te drijven – tevergeefs. Tegenwoordig posteren de drie kleine landjes in Noord-Oost Europa zich vaak samen als toeristische trekpleister.  

 

Naast de hoofdstad Riga, stelt Letland qua steden niet zo heel veel voor. Het land is zeer dicht bebost, heeft veel meren en rivieren en er zijn wat heuvels maar daar houdt het qua hoogte mee op.  Ook zijn er veel moerassen en is er een lange kuststrook. Qua architectuur heeft het kleine land voldoende te bieden; Riga is de wereldhoofdstad van “Art Nouveau” maar heeft ook een prachtige oude stad. In de kuststad “Liepaja” is wel een hele vreemde mix van bouwstijlen;  van tsaristische bolwerken tot Russische naoorlogse foeilelijke appartementcomplexen. Een ander verbazingwekkend gebouw is het “Rundale” Paleis – een klein Versailles. Tenslotte kun je in het toeristische Koerland je terug wanen in de tijd tussen honderden houten huisjes. Je kunt tussen de rijke Oost-Europeanen baden in luxe in “Jurmala” of sidderen van de gruwelen die zich in “Salaspils” hebben plaatsgevonden tijdens WWII. Een van de meest opmerkelijke sites die ik bezocht heb in Letland is toch wel de geheime ondergrondse bunker die het “hotel” heette waar de top van communistisch Letland tijdens de Koude Oorlog in nood terecht kon. Zo’n klein divers landje niet zo ver van Nederland moet je eigenlijk gewoon een keer bezoeken! 


ACTUALITEIT: 

Bij de Letse parlementsverkiezingen is de centrumrechtse coalitie haar meerderheid kwijtgeraakt. De partij van de Letse premier Maris Kucinskis kreeg nog geen 10 procent van de stemmen.  Unie van Boeren en Groenen, de partij van premier Kucinskis, hield slechts elf zetels over van de in totaal honderd in het parlement, heeft de kiesraad in Riga zondag bekendgemaakt. Ook de regeringspartners hebben zetels verloren. De nationaalconservatieve Nationale Alliantie en liberaal-conservatieve Nieuwe Eenheid kwamen uit op respectievelijk 11,03 en 6,67 procent. De pro-Russische oppositiepartij Harmonie, gesteund door etnische Russen die een kwart van de bevolking uitmaken, is met bijna 20 procent van de stemmen (24 zetels) opnieuw de grootste geworden. De kans is klein dat president Raimonds Vejonis de leider van Harmonie opdracht geeft een nieuw kabinet te vormen. Waarschijnlijk komt hij uit bij de echte winnaars, de partijen waarnaar veel ontevreden Letse kiezers zijn overgelopen. Het gaat om drie nieuwe partijen: de populistische KPV LV (14,1 procent), de Nieuw Conservatieve Partij (13,6 procent) en de liberale Partij voor Ontwikkeling/Ervoor (12,04 procent).

Bron: www.nu.nl (Oktober 2018)Letland uitgelicht:


informatie over letland: