TANZANIA



Officiële Naam                    : Tanzania

Hoofdstad                           : Dodoma

Munteenheid                      : Tanzaniaanse shilling (TZS)

Taal                                      : Swahili en Engels

Inwoneraantal                    : 35.000.000 

Visum nodig                       : NEE


INLEIDING


Tanzania grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda en Burundi in het oosten; Oeganda en Kenia in het noorden; en Mozambique, Malawi en Zambia in het zuiden. De hoofdstad is Dodoma, maar de grootste stad is Dar es Salaam waar nog talloze regeringsinstellingen en ambassades gehuisvest zijn.

 

Tanzania werd al circa 2 miljoen jaar geleden bewoond door mensachtige wezens. In de Olduvaikloof werden fossielen van menselijke voorouders gevonden. De Portugezen waren de eerste Europeanen die een monopolie hadden op de handel in Tanzania.

 

Zij werden verslagen door de Arabieren uit Oman die Zanzibar omtoverde als residentie en vanuit hier slaven verhandelde. Aan het einde van de 19e eeuw werd Tanzania een Duitse kolonie en dit zou zo blijven tot het einde van WW1 toen de Engelsen het over namen. In 1961 werd Tanzania onafhankelijk. 

 

Toerisme

We kennen Tanzania voornamelijk als toeristische bestemming en dan met name voor safari’s net als de meeste landen in Oost-Afrika. De bekendste is wellicht het Serengeti nationaal park dat samen met Masai Mara in Kenia een van wereld’s grootste is. Dit park is befaamd vanwege de grote dieren-migratie die hier jaarlijks plaats vind.

 

Niet ver daarvandaan ligt de Ngorongoro krater waar o.a. nog neushoorns voorkomen. Andere bezienswaardigheden in Tanzania zijn de Selous” en Tarangire nationale parken, Manyara meer bekend om z’n vele flamingo’s en natuurlijk de Kilmanjaro, de hoogste berg van Afrika. 



tanzania uitgelicht:



films


"Out of Africa" - (1985; 7,0)

Gebaseerd op het leven van de Deense schrijfster Karen Blixen, die een plantage opricht in Oost-Afrika.

 

Haar gecompliceerde leven wordt beheerst door haar overspelige echtgenoot, haar ware liefde Denys, problemen op de plantage en het onderwijzen van de lokale bevolking.