FINLANDOfficiële naam       : Republiek Finland

Hoofdstad              : Helsinki

Munteenheid          : Euro (EUR)

Taal                         : Fins en Zweeds

Inwoneraantal        : 5.500.000 

Visum nodig           : NEE


inleiding


Finland is een van de Scandinavische landen en een van de dunbevolkte landen van Europa. Suomi of Finland betekenen beiden hetzelfde en refereren naar de talrijke hoogvenen die het land rijk is; veenland.

 

Ooit aangekondigd als een achterland van Rusland en exporteer van voornamelijk hout – nu een supermodern land met merknamen als Nokia als hun voornaamste exportproduct.

 

Ondanks alle grote vooruitgang van de afgelopen eeuw heeft het nog steeds een grote hoeveelheid ongerepte natuur. Er zijn duizenden en duizenden meren, eilandjes en grote gebieden bos waar je kunt wandelen en niemand tegen komt. Een goed voorbeeld is het prachtige Koli natuurpark of het Linnansaari park. Je mag ook overal (gratis) kamperen.

 

Dingen waarvan wij de Finnen kennen zijn de vakantiehuizen – (bijna) iedereen in Finland heeft een tweede huisje ergens in het bos, aan het meer of aan de kust waar ze barbecueën, vissen, wandelen en natuurlijk de sauna ingaan. Lapland is het woonadres van de kerstman in Finland waar rendieren, wolven, beren en lynxen vrij rondlopen in bergen met sneeuw.

 

Hier is ook het noorderlicht te zien, terwijl in het zuiden de middernachtzon te zien is. 

 

Donkere tijden

Zaken waar we liever niet aan denken is het feit dat er in Finland veel mensen zijn die zelfmoord plegen en hier een aantal verschrikkelijke zelfmoordacties zijn geweest de afgelopen jaren, vooral op scholen.

 

Wellicht dat de korte zomers en de lange winters hier de oorzaak van zijn. Daar mag de koffie, de meest bedronken drank in Finland niets aan doen.

 

De Finnen zullen wij misschien als nederig, verlegen en af en toe als wat “kortaf”, maar ik heb ze meegemaakt als verschrikkelijk vriendelijk en uitnodigend.

 

Nadat ik de Baltische Staten heb bezocht heb ik een bezoek gebracht aan Zuid-Finland; vanuit de hoofdstad Helsinki ben ik noordoost gereisd naar de provincie Karelië met het nietige Hattuvaara waar je nog overblijfselen van de oorlog met Rusland kan zien. Deze provincie ligt nu grotendeels in Rusland, wat nog steeds zeer gevoelig ligt bij de Finnen.

 

Oorlogsgeschiedenis

Tijdens WWII is hier verschrikkelijk gevochten. In Mikelli kun je het grootste oorlogsmuseum van het land bezoeken alsmede het hoofdkwartier van de Finse opperbevelhebber Mannerheim. Daarvandaan ben ik via de grote steden Kuopio met de grootste hout-sauna ter wereld en Tampere naar Turku gelift (Finland is vrij prijzig al moeten we niet overdrijven) om daar de ferry te nemen naar Stockholm. Vanzelfsprekend heb ik een aantal bezoekjes gebracht aan prachtige nationale parken waar er genoeg van zijn in Finland, alsmede een aantal historische hoogtepunten als het kasteel van Savonlinna. 

 

Finland is zo duur of goedkoop als Nederland waarbij sommige producten iets goedkoper zijn en andere duurder (alcohol bijvoorbeeld). Iets wat je niet mag missen; zoals de houten architectuur in bijvoorbeeld Rauma en Porvoo. 


>>> BLOG: "Lapland in de winter"

Is een trip naar Lapland betaalbaar?

Zoveel vragen en onduidelijkheden poppen op als je denkt aan (winter)reis naar Lapland. Welke activiteiten wil je doen, waar verblijf je, hoe kom je daar en moet je toch georganiseerd reizen? En is het wel betaalbaar?         Lees verder >> 

 

Finland (Lapland) | Voorbereiding | Blog
finland uitgelicht:


informatie over finland: