PERUOfficiële naam       : Republiek Peru 

Hoofdstad              : Lima

Munteenheid          : Sol (PEN)

Taal                         : Spaans 

Inwoneraantal        : 30.000.000 

Visum nodig           : NEE


inleiding


We kennen Peru allemaal als het land waar eeuwenoude indianen ruïnes worden gevonden maar niet als economisch groeiland.

 

Toch moderniseert en groeit dit Zuid Amerikaanse land harder en sneller dan z’n buurlanden. Waar nog niet zo lang geleden gammele kippenbussen afgedankt door de Verenigde Staten rondreden rijden nu moderne bussen waar je in kunt slapen.

 

Vierbaans snelwegen worden geopend waar jaren geleden alleen smalle wegen met kuilen en gaten waren en bruggen worden gelegd waar eerder omgereden diende te worden. Peru is big business. Niet alles is veranderd; nog steeds gaan duizenden mensen de straat op om te demonstreren voor hogere lonen, betere werkomstandigheden en corrupte leiders.

 

Verschillende klassen

Er blijft een gapend gat tussen de mensen in de stad en het platteland, tussen de Spaanse afstammelingen enerzijds en die van de oorspronkelijke bewoners enerzijds en rijk en arm. Boeren worden gestraft bij het oogsten van de traditionele coca gewassen die door de hele (Westerse) wereld worden gezien als het ultieme kwaad aangezien er cocaïne van gemaakt wordt.

 

Bewoners van kleine nog nooit vermelde gehuchten klagen over de stank van gedumpt afval of de vervuiling van het milieu veroorzaakt door lozing van mijnafval. Het kappen van het tropisch regenwoud blijft ook een punt van kritiek wereldwijd. Peruvianen zijn over het algemeen nuchter en blijven rustig; deze inmiddels dagelijkse beslommeringen nemen zij voor lief en kijken liever naar de toekomst.   

 

Peru heeft inmiddels (net als Bolivia) ervaring met een leider afkomstig uit het arme milieu. Alejandro Toledo zou het land herenigen, rechten opeisen van de oorspronkelijke bewoners in de vorm van gelijk loon, recht doen aan de discriminatie in het land en tegoeddoening aan het onrecht wat de indianen is aangedaan.

 

Inmiddels hebben de bewoners van Peru moeten vaststellen dat geen leider zaligmakend is; en dat geld ook voor de harde Fujimori die nu z’n dochter op het politieke toneel heeft geëtaleerd. 

 

Het lichtende pad 

Het land kamt met een heuse guerrillabeweging “het lichtend pad”, er worden overvallen gepleegd op nietsvermoedende toeristen die het beroemde Inka-pad wandelen, mensen worden bedreigd in nachtbussen, taxi’s worden bekogeld met stenen, kidnappings vinden plaats in taxi’s en toch blijft Peru ondanks alles een van Zuid-Amerika veiligste landen. Het reizen in Peru wordt gemakkelijker maar ook prijziger vooral de top-excursies naar Machu Picchu en Titicaca meer maar is populairder dan ooit. 

 

Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld ook doen aan paragliding, rafting en sandboarding. Verantwoordelijk toerisme staat op de kaart; Peru heeft z’n eerste eco-hotels geopend en de overheid heeft geld gestoken in het milieuaspect en maakt momenteel werk aan de gigantische afvalhoop.

 

Tenslotte wordt er werk gemaakt van het beschermen van het nationale erfgoed wat belangrijk is ook omdat er nog steeds in de jungle, bergen en in de woestijn nog regelmatig nieuwe archeologische ontdekkingen worden gedaan van eeuwenoude culturen.peru  uitgelicht:informatie over peru: