BLOG: "Sporen van de Vietnamoorlog"

communistische inspanningen

Januari 2024


Met een kano langs de voormalige hutjes van de Vietcong generaals.
Met een kano langs de voormalige hutjes van de Vietcong generaals.

inleiding vietnamoorlog


Een van de meest besproken en memorabele oorlogen is de zogenaamde Vietnamoorlog of zoals de Vietnamezen het noemen; de tweede Indochina oorlog (de eerste is die tussen de Fransen en de Noord-Vietnamezen). Nadat de Fransen waren vertrokken werden de V.S. steeds verder het conflict ingetrokken; in 1965 landen de eerste Amerikaanse grondtroepen in Vietnam

 

Communistische prenten
Communistische prenten

Tijdens de oorlog stonden het Noord-Vietnamese leger en het leger van de Vietnamese Republiek lijnrecht tegenover elkaar. Het Noorden werd gesteund door communistisch China en Rusland, de anticommunistische VS stonden het Zuiden bij. In 1975 zouden de laatste Amerikaanse troepen de regio verlaten.

 

Door het land verspreid zijn veel overblijfselen van deze recente oorlog te vinden en te bezoeken, variërend van musea en gedenktekens tot aan tunnelcomplexen en militaire bases.

 

In deze blog wil ik de aandacht vestigen op de communistische sporen in het land van zowel de befaamde Ho Chi Minh” trail een café dat dienst deed als hoofdkwartier van de Vietcong en tenslotte een geheime VC-basis in de Mekong Delta. 


>>> Lees ook: hoe ontstond de Vietnamoorlog


Ho chi minh trail


De trail bestond uit vele paden.
De trail bestond uit vele paden.

De Ho Chi Minh Trail was een route die van Noord naar Zuid Vietnam liep met als doel oorlogsmateriaal en troepen te vervoeren buiten het zicht van de vijand om.

 

Deze dichtbegroeide route liep door grote delen van Laos en Cambodja wat ook een reden is waarom er tijdens de oorlog zoveel bommen op deze landen zijn gegooid.

 

Tegenwoordig bestaan grote delen van de route nog steeds uit dichtbegroeide zandweggetjes wat de route populair maakt bij motorrijders die graag buiten de gebaande paden treden maar je kunt ook zelf delen van de route bezoeken zonder met een route mee te gaan. 

 

Noord-Vietnam: 

Tijdens onze tour naar de DMZ-zone in Vietnam reden wij een stukje verder dan Khe Sanh naar waar bijna de grens met Laos. De brug die je nu ziet is pas in 2001 herbouwd. Er staat hier een monument dat dit het startpunt was van de Ho Chi Minh trail.

 

Deze zeer strategische gelegen brug is de kruising tussen de “Highway 9” die de Amerikaanse kampen volgt op de “McNamara” linie en de haaks daarop staande “Highway 15” die een van de grootste wegen van de in fameuze Ho Chi Minh Trail zijn geweest.

 

Inwoners van het plateau.
Inwoners van het plateau.

Laos en Cambodja

Meer naar het zuiden kun je in het zuiden van Laos een scooter/brommer huren en over het Bolaven Plateau rijden. Ik heb mij laten vertellen dat dit tijdens de oorlog een bebost gebied was waar talloze paden liepen van de trail.

 

Nu is het vooral een gebied dat bestaat uit talloze (koffie)plantages waardoor het veel meer “open” is en het moeilijk is je een indruk te geven hoe het toen hier geweest moet zijn. 

 

Als je de grens met Cambodja overschrijdt kom je bij de grens met Vietnam terecht in de provincie die Ratanakiri heet. Dit is een bosrijk gebied waar vooral de rood-oranje klei opvalt die zo kenmerkend is uit de films over de Vietnamoorlog.

 

Je kunt in Ban Lung een tour boeken waarbij je meerdere nachten overnacht in een hangmat midden in de jungle en op zoek gaat naar sporen van de oorlog.   


>>> Lees over m'n TOUR naar de DMZ 


In een noedelsoep-shop vergaderden de communistische elite m.b.t. aanslagen.
In een noedelsoep-shop vergaderden de communistische elite m.b.t. aanslagen.

noedelsoep in saigon


In district 3 in Ho Chi Minh City, het toenmalige Saigon, is een verborgen hoofdkwartier van de Vietcong gesitueerd. Terwijl op de begane grond een eetgelegenheid was gelegen kwamen op de 1e etage toenmalige leden van de communistische partij bij elkaar.

 

Terwijl Amerikaanse soldaten hier in het café noedelsoep zaten te slurpen werd boven door de Vietcong plannen beraamd voor het zogenaamde “TET” offensief. De Cu Chi tunnels werden zwaar bevoorraad door de Noord-Vietnamezen met mensen en goederen. Nog steeds kun je hier eten en na je maaltijd naar het kleine museum. 


>>> Lees ook m'n blog over "OORLOGSPAD BERLIJN


Het Bolaven-plateau in Laos is nu voornamelijk bekend vanwege de koffieplantages.
Het Bolaven-plateau in Laos is nu voornamelijk bekend vanwege de koffieplantages.

mekong delta


In het zuiden van Vietnam ligt de gigantische grote Mekong-Delta die in de oorlog een totaal andere benadering nodig had. Het wemelt hier van de waterwegen, breed en smal en tal van rijstvelden. De Vietcong had hier een grote aanhang en werd al snel in de oorlog duidelijk dat er een behoorlijke dreiging kwam uit dit gebied wat op schootafstand ligt van Saigon. 

 

Rung Tram

Midden in de delta ligt Rung Tram, een plek waar in de Vietnamoorlog ongeveer tien hoge generaals van de guerrillabeweging “Vietcong” zich schuilhielden voor de Amerikanen die op twee kilometer afstand een militaire basis hadden.

 

De Amerikanen vonden het wel een vreemd stuk bos, gooiden er af en toe wat bommen op maar hebben nooit kunnen weten dat onder hun neus plannen werden gemaakt om Saigon aan te vallen tijdens het TET offensief. Het kleine stukje bos bevat een labyrint van smalle waterweggetjes en het stikt hier van de vliegen en muggen.

 

Een tocht met een kano 

Je kunt nu een tochtje maken in een klein ondiep bootje waarin een Vietnamese in legeruniform je langs een aantal replica rieten hutten peddelt. Op sommige plekken kun je houten plankjes zien liggen wat een wandelpad is geweest; middenstukken van bruggetjes lagen ernaast om alleen te gebruiken als ze nodig waren – anders waren ze wellicht vanuit de lucht te zien.

 

Natuurlijk zijn er veel meer sporen van de Vietnamoorlog te vinden in Zuidoost-Azië; zowel in Vietnam zelf maar ook in Cambodja en Laos. In bovenstaande blog zijn overblijfselen vanuit communistisch oogpunt aan bod gekomen; in komende blogs zullen ook de Franse en Amerikaanse sporen aan de beurt komen.   


>>> Lees ook over de befaamde Vallei der Kruiken (Plain of Jars) nabij Phonsovan


De Mekong delta is een zeer waterrijk-gebied wat een andere aanpak vroeg.
De Mekong delta is een zeer waterrijk-gebied wat een andere aanpak vroeg.

zie ook:


VIETNAM

> Inleiding

VIETNAM

> 2e Chin-Indo oorlog (Vietnamoorlog)