Officiële naam : Koninkrijk Thailand
Hoofdstad : Bangkok
Munteenheid : Baht (B)
Taal : Thai
Inwoneraantal : 65.000.000
Visum nodig : Nee
Als je aan Thailand denkt komen al snel de beelden van prachtige zandstranden van de “bounty” eilanden (Andaman met bijvoorbeeld Ralay, Ko Phi Phi en Phuket) in het zuiden naar voren, alsmede gouden tempels en boeddhisten gehuld in oranje gewaden.
Misschien de heerlijke Thaise keuken (die je zelf ook kunt proberen), de gele en roodhemden die lijnrecht tegenover elkaar staan of de seksindustrie. Thailand heeft nog zoveel meer te bieden.
Geschiedenis:
Voor Thailand (Siam) z’n huidige vorm zou krijgen en een Koninkrijk werd was hier de (Cambodjaanse) Khmer beschaving al ingetreden. Tot op de dag van vandaag is het leven, cultuur, religie beïnvloed door deze lang voor Ayutthaya en Sukothai Koningsteden zouden worden.
Na overheersing door de Birmezen in de 18e eeuw namen de Thai het heft in handen en zou de “Rama” dynastie z’n intrede doen.
De hoofdstad werd verplaatst naar het huidige Bangkok. Het enige land in Zuidoost-Azië wat nooit gekoloniseerd is door een buitenlandse mogendheid dat is wat je direct hoort als je in Thailand komt. Thailand zou decennia lang balanceren tussen onafhankelijkheid en kolonisatie voor vele jaren en werd “zwaar” verwesterd om erger te voorkomen.
In de jaren dertig werd er zware druk gelegd op de Thaise regering – Japan, de nieuwe Aziatische leider enerzijds en de Koloniserende Geallieerden anderzijds.
Vrije doorgang
Toen Europa onder de voet werd gelopen door de Duitse nazi’s t.t.v. WW2 en de Engelsen er alleen voor kwamen te staan koos de Thaise leider (die toch al enige sympathie had voor het Fascisme) eieren voor z’n geld. Thailand zou delen van Cambodja, Maleisië en Birma krijgen op voorwaarde dat Japan z’n leger door het land zou mogen marcheren.
Het resultaat is bekend – er werd een spoorlijn aangelegd tussen Birma en Thailand (de beruchte dodenspoorlijn) en de brug over de rivier de Kwai werd gebouwd. Duizenden krijgsgevangenen o.a. uit Engeland, Australië en Nederland werden ingezet voor dit brute werk in de jungle. Na de oorlog volgde net als ervoor (militaire) coup na coup. In het nieuwe millennium kwam de miljonair “Takshin” aan de macht en werd al snel een populair gezicht over de hele wereld.
Maar na enig fortuin werd hij ook beticht van een groot corruptieschandaal en moest aftreden. Vanaf die tijd nemen de geelhemden (de mensen van het platteland) en de roodhemden (stadsmensen met een educatie) het tegen elkaar op. Sinds 2014 is er wederom een generaal aan de macht die vrije verkiezingen heeft aangekondigd.
De kans dat het nu wel goed gaat is nihil.
Het land van vrije mensen:
Thailand heeft het eigenlijk allemaal qua landschap; het schiereiland is omringd door zee met prachtige stranden, er is jungle met een aantal zeer interessante nationale parken, bergen, kolkende rivieren en laagvlaktes met vele rijstvelden.
Dieren als de tijger, olifant en panter leven nog in de beveiligde delen van Thailand. Naast de natuur leven er ook verschillende bevolkingsgroepen in Thailand; naast de Thai wonen er vooral in het noorden de bergstammen. De bekendste zijn natuurlijk de langnekken of het Giraffevolk met hun gouden ringen om hun nek.
Het klimaat is tropisch en gaat gepaard met veel zon maar ook vochtig en soms heel veel regen (in de moessontijd).
Het overwegende Boeddhistische Thailand heeft een overvloed aan prachtige tempels waar het Koninklijke Paleis in Bangkok het bekendste van is maar over het hele land kun je gouden pieken en “chedi’s” zien. Als je ‘ns iets heel anders wil zien dan kun je naar een “Muay Thai” wedstrijd gaan in Bangkok – echt Thais boksen of toch een boottochtje maken over de Floating Market.
Waarschijnlijk de enige keer dat je een opium pijp kan roken is tijdens een trekking in de “gouden driekhoek” van Thailand, in het noorden. Ook kun je dan een olifantentocht maken en een of meer dorpjes bezoeken van de bergstammen. Een kook- of duikcursus op een tropisch eiland of een “home-stay” in de niet toeristische gebieden – in Thailand alles is mogelijk.
EUROPA:
Albanië * België * Bosnië-Herzegovina * Bulgarije * Denemarken * Duitsland * Engeland * Estland * Finland * Frankrijk * Griekenland * Hongarije * (Noord) Ierland * Italië * Kosovo * Kroatië * Letland * Litouwen * Luxemburg * Macedonië * Malta * Montenegro * NEDERLAND * Oekraïne * Oostenrijk * Polen * Portugal * Roemenië * Rusland * Schotland * Servië * Slovenië * Slowakije * Spanje * Tsjechië * Turkije * Zweden
NOORD EN CENTRAAL-AMERIKA:
Chili * Costa Rica * Cuba * Guatemala * Mexico * Nicaragua * Panama * Verenigde Staten
ZUID-AMERIKA:
Argentinië * Bolivia * Brazilië * Colombia * Ecuador * Peru
AFRIKA:
Botswana * Burkina Faso * Egypte * Ethiopië * Ghana * Kenia * Mali * Marokko * Namibië * Oeganda * Senegal * Tanzania * Tunesië * Zuid-Afrika
MIDDEN-OOSTEN:
Iran * Israël * Jordanië * V.A.E.
AZIE:
Armenië * Cambodja * China * Filipijnen * Georgië * India * Indonesië * Japan * Kirgizië * Laos * Maleisië * Mongolië * Myanmar * Nepal * Oezbekistan * Singapore * Sri Lanka * Thailand * Vietnam
OCEANIE:
Voor meer reisfoto's kijk op www.instagram.com/cheapskatetravel.nl:
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)