BLOG: Galapagos (Ecuador)

Een unieke 5-daagse trip op een boot door de archipel galapagos

April 2023


inleiding


HOME / Blogs

De Galapagos eilanden staat op menig bucket-list en niet onterecht. Een unieke eilandengroep die niet voor niets dienst deed als basis voor Darwin's evolutie- theorie.

 

Bekend vanwege de aanwezigheid van grote aantallen wilde dieren zoals reuzenschildpadden, orka's en reuze-hagedissen.

 

Maar wat is eigenlijk de beste manier om de Galapagos te ontdekken? Is het prijzig? Hoeveel dagen moet je gaan? Is het te combineren met een andere vakantie? Waar slaap je? Wat moet ik meenemen en wat is er eigenlijk te zien en te beleven?

 

Ik besloot een blog te schrijven om de belangrijkste vragen te beantwoorden!


Met de rubberboot op zoek naar "wildlife"
Met de rubberboot op zoek naar "wildlife"

waar ligt het?


De Galapagos eilanden behoren tot Ecuador in Zuid-Amerika en liggen op zo'n 1000 km van de kust midden in de Grote Oceaan. De eilandengroep is uitgeroepen tot Nationaal Park en bestaat uit 13 grotere en 115 kleine eilandjes. 

 

Het is een van de meest populaire toeristische attracties van Zuid-Amerika samen met Machu Picchu in Peru. 

 

Hoe kom je daar?

Ik heb weleens van mensen gehoord dat ze met een boot (vrachtschip) vanaf het vaste land van Ecuador naar de Galapagos voeren.

 

Desalniettemin neemt het gros van de bezoekers aan de eilandengroep het vliegtuig. Danwel vanuit de hoofdstad van Ecuador, Quito of van de tweede stad van het land; Guayaquil.


vantevoren regelen?


Tsja, wat moet je nu van tevoren regelen en wat nu juist niet? Dit ligt ten eerste ook aan de persoon die je bent. Wil je alles van tevoren regelen, al in Nederland of houd je van iets meer avontuur en reis je eerst af naar Ecuador. Ook ligt het eraan of een trip naar de Galapagos onderdeel is van een (wereld)reis of dat je alleen naar het Zuid-Amerikaanse land reist. 

 

Ikzelf ben altijd voorstander, indien mogelijk, van het regelen van zo'n trip in het land waar de bestemming ligt. Zo kun je direct, face-to-face dingen regelen mocht er iets verkeerd gaan en meestal is de prijs een stuk lager.

 

All-in of toch losse onderdelen

Ook in Ecuador moet je beslissingen nemen hoe je een tour naar de eilandengroep gaat regelen. Je kunt bijvoorbeeld alles regelen bij een reisbureau of onderdelen van de trip. Dit heeft alles te maken wat je plannen zijn als je eenmaal op de eilanden bent aangekomen. Van deze mogelijkheid heb ik zelf gebruik gemaakt.

 

Ik heb een vliegticket (retour) tezamen met een cruise geboekt. Op de eilandengroep zelf heb ik nog een hostel bijgeboekt voor een dag of 2 om op eigen gelegenheid nog wat dingen te zien en doen.

 

Alleen een cruise

Maar je kunt ook alleen een vliegticket boeken en dan zelf je cruise op de eilandengroep regelen of helemaal geen cruise boeken maar dagtrips vanuit de hoofdstad op de eilanden. Ik vond de prijs van m'n combi-ticket zo aantrekkelijk dat ik geen gok wilde wagen om op de eilanden geconfronteerd te worden met een hoge prijs of een gebrek aan mogelijkheden.


>>> Lees alles over DARWIN, z'n evolutietheorie en z'n reis met de Beagle


Tijdens het duiken en snorkelen kom je o.a. de haai tegen
Tijdens het duiken en snorkelen kom je o.a. de haai tegen

een boot huren


Zoals hierboven beschreven kun je vanuit Puerto Ayora dagtrips maken met een boot of op hetzelfde eiland blijven. Ik ga ervanuit dat je in “the long run” net zoveel geld kwijt bent, je elke keer hetzelfde stukje eilandengroep ziet en wellicht spijt krijgt omdat je niet “alles” gezien hebt. Je mag ervan uitgaan dat je niet elk jaar naar de Galapagos afreisd. Maar nogmaals – dat is heel persoonlijk.

 

Dan rijst de vraag welke boot je wilt/ kunt nemen en hoelang je wilt gaan?

 

Naar mijn weten zijn er meer dan 60 tot 80 boten die de eilandengroep aandoen dus keuze genoeg. De boten varieren van eenvoudig (lees: relatief goedkoop) tot zeer luxueus.

 

Je hebt grote boten voor grotere groepen en boten waar geen slaapvertrekken bij zitten. De ene boot gaat een week terwijl de andere 3 dagen vaart. Veel te veel mogelijkheden om dit in detail te verwoorden. En wederom – zeer persoonlijk.

 

Natuurlijk kan ik niet in een ieders portemonnee kijken. Laat ik vertellen waar ik op gelet heb; ten eerste de prijs. Ik wilde een middelgrote groep inclusief eten en drinken en ik vond vier nachten (5 dagen) op de boot meer dan voldoende om een beeld te krijgen wat je hier kunt zien en doen.

 

Vergeet niet dat je heen en terug moet vliegen en dat dat al twee dagen in beslag neemt.


>>> Lees ook m'n blog over het regelen van een WINTERVAKANTIE in Lapland. 


activiteiten op de eilandengroep


Wat ga je nu eigenlijk allemaal doen als je eenmaal zo'n cruise hebt geboekt? Natuurlijk zie je al heel veel vanaf de boot. Zo heb ik orca's gespot maar ook zeeleeuwen, pinquins en hagedissen. Er is ook vaak een speedboot om dichter op de dieren te komen. Deze worden ook gebruikt om je naar een spot te brengen waarvan je vanaf springt om te duiken, zwemmen of snorkelen. 

 

Deze worden ook gebruikt om je naar een spot te brengen waarvan je vanaf springt om te duiken, zwemmen of snorkelen. Ook is er vaak een mogelijkheid om te kajakken (dit kun je ook vaak “los” regelen vanaf je hostel bijvoorbeeld).

 

Je maakt hikes door het vulkanische landschap en kun je fietsen. Vergeet niet het Charles Darwin Research Station te bezoeken.

 

Voor details over de prijzen die ik heb betaald, de gekozen cruise (en boot), het hostel (overnachting op de eilanden zelf), de dieren die er voorkomen, de geschiedenis en het duistere verhaal over de eilanden wil ik je graag verwijzen naar de bezienswaardigheid “Galapagos” en de zogenaamde “TOUR”.


>>> Lees alles over het zogenaamde MYSTERIE van de Galapagos


We zijn zelfs een stuk achter twee orka's ("killer whales") aangegaan.
We zijn zelfs een stuk achter twee orka's ("killer whales") aangegaan.

zie ook:


Hoe ziet een tour eruit op de Galapagos?
Hoe ziet een tour eruit op de Galapagos?

> TOUR "Galapagos" >>>

Mijn eigen 5 daagse trip inclusief boot
Mijn eigen 5 daagse trip inclusief boot

> RV "Galapagos" >>>

Een maand rondreis in dit ZA land
Een maand rondreis in dit ZA land

> Meer ECUADOR >>>