POLENOfficiële naam        : Republiek Polen

Hoofdstad               : Warchau

Munteenheid           : Zloty

Taal                          : Pools

Inwoneraantal        : 38.500.000

Visum nodig           : NEE


INLEIDING


Talloze malen is Polen bezet geweest door buitenlandse veroveraars en is zelfs een aantal keren geheel van de wereldmap verdwenen.

 

Maar het land Polen is ook van de grootmachten van Europa geweest en was er mede verantwoordelijk voor dat de Ottomanen niet verder dan Wenen konden oprukken in het continent.

 

In elke hoek van het land een andere geschiedenis – zo was het westen van het land geheel verduitst en werd pas na WWII weer “teruggegeven” aan Polen door alle Duitsers te verdrijven. De oostzijde werd juist ingekort en de Polen in het huidige Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne werden naar Polen overgeheveld. Niet zo verwonderlijk dus dat het land een van de meest homogene bevolkingsgroepen is ter wereld.

 

In het noorden waren de beruchte Teutoonse ridders een beduchte macht in de Middeleeuwen en tot op de dag van vandaag kun je hun erfenis zien in o.a. hun hoofdkwartier in Malbork. Een gigantische burcht die tot de verbeelding doet spreken. 

 

Danzig en de Volkenbond

De stad Danzig heeft gedurende een grote periode van z’n geschiedenis een autonome plek ingenomen – eerst een rijke Hanzestad waarin vele Vlaamse architecten werden ingehuurd om de stad op te leuken.

 

Zelfs als je er nu loopt (terwijl de stad bijna in z’n geheel opnieuw is opgetrokken nadat het in WWII vernietigd was) zou je bijna kunnen zeggen dat je in een Nederlandse of Vlaamse stad rondloopt.

 

Na WWI werd het een stad onder de vlag van de Volkenbond waarin de Polen de haven mochten gebruiken. Het zou voor de Duitsers, of beter gezegd voor de Geallieerden een breekpunt worden waaruit de Tweede Wereldoorlog zou ontspruiten. Het was hier dat de eerste kogels werden afgevuurd voor een oorlog die voor Polen bijzonder zwaar zou worden maar uiteindelijk rust zou brengen.

 

Kampen en het hoofdkwartier

Van hun Joodse bevolking die groots was bleef weinig over en ook de Polen werden vooral als werkslaaf ingezet en/of verdreven van hun plek om plaats te maken voor Volksduitsers uit Oost-Europa. Het district wat tot “Generaal-Gouvernement” werd omgedoopt zouden miljoenen vergast worden in de vernietigingskampen opgezet door de nazi’s. Namen als Sobibor, Treblinka, Belzec en Auschwitz fronsen je wenkbrauwen. De getto's van Lodz, Warchau en Lublin zouden wereldgeschiedenis schrijven.

 

Maar ook de beruchte Wolfsschnanze het hoofdkwartier van nazi leider “Adolf Hitler” zou in het toenmalige Pruisen (nu noordoost Polen) gebouwd worden. Dit complex is een grote toeristische trekpleister in het gebied wat vooral bekend staat om z’n grote aantal meren waar vele toeristen met een boot komen varen, waterskiën of zeilen. 

 

Met de grens met Wit-Rusland ligt het Bialowieza nationaal park – een oerbos waar Europese bizons zijn uitgezet.

De hoofdstad Warchau

In het midden van het land ligt de hoofdstad Warchau – een stad met wederom een zeer interessante en indrukwekkende geschiedenis. In WWII zo goed als in z’n geheel vernietigd door talloze opstanden en bombardementen.

 

De Joodse opstand in 1943, de Poolse opstand in 1944 toen de Russen op een paar kilometer stopten en de daarop vernietigende slag van de Duitsers als represaille.

 

De stad is in al z’n pracht en praal in oude stijl herbouwd en staat vreemd (en toch weer niet) op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zamosc in het zuidoosten van het land is bijna een Italiaanse stadje met een prachtig groot plein en als je geïnteresseerd bent kun je in Lublin het best bewaarde concentratiekamp Madajnek bezoeken.

 

Andere bezienswaardigheden

De Hoge Tatra’s spreken tot de verbeelding in het zuiden van Polen – hoge pieken, meren, bruine beren en de stad Zakopane die ervoor zorgt dat je als toerist niets te kort komt. Maar Zuid Polen heeft meer bergen en heuvels waar je in mindere drukte kunt hiken, paardrijden en fietsen.

 

Tenslotte is er het zuidwesten met de oude Duitse stad Breslau die na WWII weer werd omgedoopt tot Wroclaw. Ook hier is de binnenstad totaal nagebouwd en is zeker de moeite waard om te bezoeken – de Polen zullen er alles aan doen om je verblijf ook te optimaliseren met hun beleefdheid en vriendelijkheid ook al kunnen ze soms stug en onafhankelijk overkomen. Aan de andere kant zullen ze graag contact maken om wat van je te leren.

 

Polen is een land wat een gigantische stap voorwaarts heeft gemaakt maar nog steeds een goed betaalbaar land is wat zo goed als compleet is en voor een ieder wat te bieden heeft.polen uitgelicht:


informatie over polen: