FILIPIJNEN



Officiële naam         : Republiek der Filipijnen

Hoofdstad               : Manila

Munteenheid           : Filipijnse peso (PHP)

Taal                          : Filipijns en Engels

Inwoneraantal        : 100.000.000 

Visum nodig           : NEE


INLEIDING


De Filipijnen zijn een vreemde eend in de bijt als je deze vergelijkt met andere landen in Zuidoost-Azië. De Spanjaarden brachten het Katholicisme naar het land, de Amerikanen zetten een politieke stelsel op dat grotendeels nog wordt gehandhaafd.

 

Kilometers zee scheidden de buurlanden met de Filipijnse archipel zowel geografisch als cultureel. Een mentaliteit van “het komt wel goed”, vele restaurantketens die ons onbekend zijn, transportmiddelen als de “jeepney” en “trycycle” en een pasgeboren embryo als snack tussendoor.

 

Maar ook eindeloze zandstranden, prachtige rijst-terrassen, vele duikmogelijkheden en een geschiedenis gevuld met tragedie en overheersing. Dit zijn de Filipijnen. 


Geschiedenis en actualiteit 

Mensen op de Filipijnen (veelal origineel afkomstig uit Maleisië) woonden voor de komst van de Spanjaarden in de 15e eeuw geïsoleerd en van een verenigd land was geen sprake.

 

De Spanjaarden zouden 350 jaar hun stempel op het land drukken en naast wat woorden in de Filipijnse spreektaal is het geloof het enige grote tastbare bewijs dat zij hier zijn geweest.

 

De Verenigde Staten zouden na de Spaans-Amerikaanse oorlog en een korte burgeroorlog het land zo’n 45 jaar beïnvloeden; scholen, (zieken)huizen en infrastructuur werd opgezet en het land zou (op papier) onafhankelijk worden toen de Japanners binnenvielen.

 

Manila werd platgegooid en de Filipijnen werden een van de grootste (in ieder geval Aziatische) slagvelden van WWII evenals de grootste zeeslag ooit werd hier beslecht. De archipel werd onafhankelijk verklaard en zou onder Marcos een dictatuur worden. Vandaag de dag bukt het land nog altijd onder grote economische problemen waaronder corruptie, milieuproblemen, mensensmokkel, prostitutie en bevolkingsgroei.

 

Ook de eeuwenoude vetes met etnische minderheden (vooral met moslim groeperingen op het eiland Mindanao) duiken met regelmaat de kop op. 


Toeristische bestemming

De Filipijnen is een waar walhalla voor duikers – een land dat bestaat uit duizenden eilanden, groot en klein met vele riffen vol natuur. Daarnaast staat de eilanden archipel bekend om z’n duiken naar (oorlogs)wrakken.

 

Tientallen vooral Japanse schepen liggen op de zeebodem te wachten om van naderbij bekeken te worden. Naast duiken, heeft het land duizenden zandstranden ideaal voor zonnebaden en andere zomerse (strand)activiteiten.

 

Een bestemming als “Borocay” staat bekend om z’n uitgaansleven en strandvakantie bij lokale maar ook buitenlandse vakantiegangers. Misschien wel het mooiste paradijs op aarde is het duizelingwekkende “Bacuit Archipelo” aan de noordzijde van het langwerpige eiland “Palawan”.

 

Een bestemming die gemakkelijk kan wedijveren met “Halong Bay” in Vietnam of “Phuket” in Thailand is dit eveneens een archipel met tientallen eilandjes met hoge Karst kliffen, verborgen lagunes, azuurkleurig water en parelwitte zandstrandjes met wuivende palmbomen. 

 

De Filipijnse rots

In het noorden een heel ander Filipijnen; ten eerste kun je bijvoorbeeld in de gigantische grote metropool Manila het oude Spaanse fort bekijken waaruit de archipel eeuwenlang bestuurd werd door de Spanjaarden.

 

Op een dagtrip kun je het eiland “Corrigidor” aandoen wat zo’n 50 km uit de kust ligt in de Baai van de hoofdstad.

 

Talloze overblijfselen van de slag uit WWII tussen de Amerikanen en Japanners kun je hier bezoeken op eigen houtje of in een tour.

 

Batterijen, ruïnes van een bioscoop, ziekenhuis, kazernes en natuurlijk de bekende “Malinta” tunnel waaruit o.a. Amerikaans generaal MacArthur” z’n laatste poging deed het land te redden. Verder naar het noorden ligt het oude koloniale stadje “Vigan”.

 

Het achtste wereldwonder

Deze staat bekend als best geconserveerde van de Filipijnen; een mix van Mexicaanse, Spaanse en Chinese architectuur verenigd in de huizen in het oude centrum. Tenslotte mag je op het noordelijke eiland de rijstterrassen niet overslaan.

 

Dit achtste wereldwonder is wonderschoon en staat inmiddels op de lijst van UNESCO. In de 10de eeuw met de handen gebouwd door de “Ifuago” mensen is dit een zeer technisch hoogstaand geheel gebaseerd op een irrigatiesysteem voor honderden rijstterrassen. Een theater van stenen terrassen dat eigenlijk niet goed omschreven kan worden. Je moet het zien.  

 

Gezien de diversiteit van wat het land te bieden heeft is het niet zo verwonderlijk ondanks z’n geïsoleerde ligging dat de Filipijnen een steeds gewilder reisbestemming wordt bij Westerse toeristen. 



filipijnen uitgelicht:







informatie over Filipijnen: