NEPAL


Kathmandu-monnik-tempel-spelen-fluit-Boeddha-Boudhanath-Tibet

Officiële naam        : Federale Democratische Republiek Nepal

Hoofdstad               : Kathmandu

Munteenheid           : Nepalese Roepie (NPR)

Taal                          : Nepalees

Inwoneraantal         : 30.000.000

Visum nodig           : JA


inleiding


Annapurna-circuit-Himalaya-hike-trail-wandelen-Nepal-traditionele-bevolking

Nepal wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. Veel mensen in de steden en op het platteland zijn extreem arm, meer dan de helft van de bevolking leeft beneden de armoedegrens.

 

Landbouw is de belangrijkste sector van de economie, het verschaft werk aan bijna 80% van de bevolking. De industrie verwerkt voornamelijk landbouwproducten zoals jute, suikerriet, tabak en graan.

 

De productie van textiel en tapijten kent een snelle groei. Het toerisme vormt ook een belangrijke bron van inkomsten voor het land.

 

De toeristen worden voornamelijk getrokken door de relatieve ongereptheid van het land en de Himalaya. Omdat het land zo afhankelijk is van het toerisme heeft de politieke situatie directe invloed op de welvaart van het land. De maoïsten, aanhangers van de communistische leer van de Chinese ex-leider Mao Zedong, legden in 2006 na een jarenlange oorlog de wapens neer. De strijd, gericht op afschaffing van de monarchie en oprichting van een socialistische heilstaat, eiste meer dan 13.000 levens.

 

Het Nepalese Koningshuis: 

In Nepal is al geruime tijd algemeen overeenstemming over de afschaffing van koningshuis, maar de partijen verschilden van mening over de wijze waarop de monarchie moet worden beëindigd. Gyanendra kwam op de troon in juni 2001 na een ongekend bloedig drama in het paleis. De toenmalige kroonprins Dipendra schoot, naar verluidt onder invloed van drank en drugs, zijn ouders - koning Birendra en koningin Aishwarya - en zeven andere ‘royals’ dood. Vervolgens pleegde hij zelfmoord. Wat er nu precies gaande was is nooit duidelijk geworden. 

 

De kroonprins zou een ruzie hebben gehad met zijn ouders over zijn partnerkeuze. Gyanendra was de enige overgebleven troonopvolger. Het aantreden van de huidige koning na het drama zette de verhoudingen in Nepal op scherp. Veel Nepalezen verloren hun vertrouwen in het vorstenhuis en dat speelde de maoïsten in de kaart.

 

Het Koninkrijk Nepal is inmiddels veranderd in een federale Republiek waarbij de koning officieel geen politieke zeggenschap heeft. Lees hier meer geschiedenis van het relatief kleine Nepal.  

Annapurna-circuit-Himalaya-hike-trail-wandelen-dorpjes-hostel

Politiek instabiel

Ondanks deze grote verandering blijft de politieke situatie instabiel en zijn er nog steeds demonstraties en rellen van groepen Nepali die meer zelfstandigheid willen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Madeshis in Terai en de Limbus in het oosten.

 

Als Westerling zijn het vooral de “afgesloten” regio’s waar je niet mag komen en de vele wegblokkades. In de Terai en Kathmandu komen soms kleinschalige aanslagen voor.

 

Achter de aanslagen zitten kleine splintergroeperingen van Hindu-extremisten en activisten in de Terai. Ook van de kant van de maoïsten kan terroristisch geweld voorkomen ook al is dat zeer verminderd sinds het Koninkrijk is afgeschaft.

 

De grote aardbeving: 

Op 25 april 2015 vond in Nepal een zware aardbeving plaats. Het epicentrum van de beving lag bij de plaats Gorkha, tussen Kathmandu en Pokhara. Een andere krachtige aardbeving, gevolgd door een aantal sterke naschokken, vond plaats op 12 mei 2015. Er blijft risico op naschokken bestaan en een verhoogd risico op verdere aardverschuivingen en lawines. Het risico op aardverschuivingen tijdens de moesson is hoger dan gebruikelijk. Dit komt door de schade van de recente aardbevingen.

 

Gevolg is dat sommige gebieden ontoegankelijk zijn geraakt vanwege o.a. grote schade aan infrastructuur. Nepal wordt veelvuldig geraakt door aardbevingen, aardschokken, landverschuivingen, overstromingen en ander natuurgeweld. Ook worden mensen vaak aangevallen door wilde dieren als tijgers, luipaarden en olifanten op zoek naar nieuw leefgebied.

 

Tenslotte komt het geregeld voor dat mensen (waaronder vaak toeristen) omkomen of gewond raken doordat hun transportmiddel het ravijn inrijdt of andere brokken maakt.


De grootste bezienswaardigheden van Nepal zijn o.a. de Annapurna trekking; een hike die ongeveer 10 a 14 dagen in beslag neemt en je door een deel van de machtige Himalaya meeneemt naar prachtige natuur. Maar Nepal heeft ook jungle - in het natuurpark Chitwan kun je o.a. tijgers en neushoorns spotten.

 

Ook kun je een indrukwekkende raft-trip maken over de Botosi rivier. Nepalese architectuur kun je terugvinden in steden zoals Kathmandu, Bhaktapur, Pokhara en Patan


Patan-Nepal-Durbar-plein-square-tempels

nepal uitgelicht:






Annapurna-circuit-Himalaya-hike-trail-wandelen-Nepal-sneeuw-top

informatie over nepal: