BLOG: Langs de Donau (I)

TALLOZE BELANGRIJKE STEDEN EN DORPEN LIGGEN DE MACHTIGE RIVIER

Februari 2023


inleiding


HOME / Blogs

Iedereen kent meestal wel een stad of plaats die langs de Donau rivier ligt. De ene-langste rivier van Europa gaat door of langs 8 landen en doet meer hoofdsteden aan dan enig andere rivier wereldwijd. De Donau ontspringt in een klein dorp in het Duitse Zwarte Woud en kronkelt heel Centraal Europa door tot deze uitmond via de Donau Delta in de Zwarte Zee. De rivier is bijna 3000 km lang. Het is de enige Europese rivier die oostwaarts stroomt. 

 

De Donau is een regenrivier, wat betekent dat de rivier gevoed wordt door grond- en regenwater. Al vanouds is de rivier belangrijk als verkeersader en handelsroute tussen Midden-Europa en het Zwarte Zeegebied.

 

Geen wonder dus, dat meer dan duizend jaar geleden rijke steden en belangrijke handelscentra langs de oevers van de Donau ontstonden. Het is dan ook niet voor niets dat de rivier wel wordt aangeduid als de 'Koningin van Europa'.

 

Maar het economische belang van de rivier is nog steeds van belang. In 1992 werd de Donau via het Rijn-Main-Donaukanaal met de Main en de Rijn verbonden. Hierdoor kwam een kortere vaarroute tussen de Noordzee en de Zwarte Zee tot stand. De belangrijkste economische activiteiten zijn scheepvaart, visserij en toerisme.

 

Twee interessante plaatsen die de Donau rivier aandoet zijn het Hongaarse Vac en de hoofdstad van Slowakije; Bratislava


Zicht op "Vac" vanaf de Donau-rivier


vac


Het is ongeveer 45 minuten treinen voordat je vanuit Boedapest in het kleine overzichtelijke Vac aankomt. De stad werd door de Romeinen gesticht en werd in de Middeleeuwen een belangrijke bisschopszetel; het bisschoppelijk paleis kun je nog steeds bezoeken en staat in het hart van de oude barokke binnenstad. Je wandelt in 10 minuten vanaf het treinstation naar het historische centrum wat je niet kunt missen.

 

Vooral in de zomer is het een drukte van jewelste met buitenlandse toeristen maar ook Hongaren uit Boedapest weten dit leuke stadje te vinden. 

 

Bezienswaardigheden

Het centrum bestaat uit 2 grote pleinen die aan elkaar zitten. Hieraan staan de prachtige typische felgekleurde  Hongaarse huizen. Een imposante kathedraal, een Domkerk en een triomfboog ooit opgericht door Marie Theresa. Je kunt zeggen dat het Marcius plein een lands mooiste barokke pleinen is. Alle huizen aan het plein staan op de monumentenlijst.

 

Misschien een beetje luguber maar neem zeker even een kijkje in de krochten van de tentoonstelling Memento Mori onder de kerk. Achter een dichtgemetselde muur vonden ze in 1994 een ossuarium met niet minder dan 250 doodskisten met lichamen op natuurlijke wijze gemummificeerd. Je mag geen foto’s nemen maar dit aangezicht blijft de hele vakantie op je lenzen branden. 

 

Een middag in de stad is meer dan voldoende; eindig je dag in het zonnetje op een terras langs de Donau en vergeet niet even naar de brug over de Gombas-beek te wandelen en de schitterende stenen brug te bekijken in barokstijl.


Het prachtige centrale plein van "Vac"


Het statige stadhuis van "Bratislava"


bratislava


In het hart van Europa ligt de hoofdstad van Slowakije; Bratislava. Tussen grootmachten Wenen en Boedapest in, met een half miljoen inwoners een van de kleintjes. De stad ligt aan beide zijden van de Donau en is de Slowaakse stad waar alles begint en eindigt in het land. Een studentenstad die de stad levendig houden met terrasjes, musea, restaurants en een actief uitgaansleven.

 

Stukje geschiedenis

Op deze zeer strategische plek stichtten de Kelten de stad en de Romeinen zouden hun “limes” (noord-grens-verdediging) hier aanleggen. De Duitse immigranten zouden de stad Pressburg dopen.

 

In 1945 verschenen de Sovjetsoldaten en het inmiddels hernoemde Bratislava kwam in het nu communistische Tsjecho-Slowakije te liggen. In 1993 verwierf Bratislava voor de derde keer de status van hoofdstad, ditmaal van de nieuwe republiek Slowakije.

 

Bezienswaardigheden historische stad

In het kleine historische centrum is nagenoeg voldoende te zien om je een paar dagen bezig te houden. Symbool van de stad is de op de berg gelegen Hrad met talloze musea en een prachtig uitzicht. Het mooiste straatje moet Kapitulska zijn vlakbij de oude stadsmuur.

 

Ook is er de Martins-dom waarin eeuwenlang de koningen van Hongarije en Oostenrijk gekroond zijn aangezien Boedapest door de Ottomanen ingenomen was. Er staat nog een oude wachttoren overeind (Michael toren) en als je van communistische architectuur houdt kun je een kijkje nemen aan de andere zijde van de rivier. Tenslotte is er een prachtig stadhuis en een redelijk groot voetgangersgebied waar je heerlijk kunt winkelen.

 


>>> Lees ook m'n blog over unieke DINERPLEKKEN


Buiten het centrum

Ook daarbuiten kun je bijvoorbeeld het kasteel van Devin bekijken; gebouwd op oude Romeinse funderingen werd deze helaas door Napoleon’s troepen vernietigd. Wat overbleef is een ruine met een uniek panorama over de kronkelende Donau rivier.

 

Indien geïnteresseerd kun je een kijkje nemen bij de oude WW2 verdediging van de stad en/of stukken origineel “ijzeren gordijn” die het Oosten en Westen scheidde tijdens de Koude Oorlog.

 

Bratislava is gemakkelijk te bereiken vanuit verschillende hoeken en gaten in Centraal Europa. Wenen ligt op minder dan 2 uur bussen van de hoofdstad van Slowakije. En natuurlijk kan de stad dienen als een kickstart in het niet-vaak bezochte Slowakije met z’n prachtige natuur en interessante dorpen en steden. 


Zicht op de Donau rivier en "Devin" kasteel