RUSLANDOfficiële naam         : Russische Federatie
Hoofdstad               : Moskou
Munteenheid           : Russische Roebel
Taal                          : Russisch
Inwoneraantal        : 142.000
Visum nodig           : JA


inleiding


Rusland is het grootste land ter wereld; het heeft verschillende tijdzones, klimaten en zoveel landschappen en een tal van bevolkingsgroepen binnen z’n gebied. Het is dan ook bijna onmogelijk om in een alinea alles aan bod te laten komen.

 

De geschiedenis van Rusland, de Sovjet Unie en het GOS is ook van een zodanige uitgestrekte aard dat het bijna onmogelijk is een korte samenvatting te maken.

 

Iedereen kent tsaar Ivan de Verschrikkelijke, Peter de Grote en Catherina de Grote die het grote Russische rijk tot een wereldrijk maakten.

Rusland's uitgebreidheid: 

Natuurlijk is de poging tot onderwerping d.m.v. de Franse aanval o.l.v. Napoleon in 1812 wereldberoemd en ook de teloorgang van “Le Gran Armee”. De Russische Revolutie, de daaruit ontstane burgeroorlog tussen de Roden en de Witten en het ontstaan van de Sovjet Unie.

 

Het Russische imperium werd gevormd door een reeks aan deelstaten en deelrepublieken die deels blij waren met de Duitse aanval in 1941 – operatie Barbarossa – die in een grote nederlaag voor de Duitsers uitliep.

 

Rusland zou Oost Europa opslokken en zou als supermacht de Koude Oorlog aangaan met de Verenigde Staten. De eerste man in de ruimte, de wapenwedloop, de gedeporteerden die bij de miljoenen in de gulag ten onder gingen, de bijna-kernoorlog m.b.t. Cuba, oorlogen in Korea, Vietnam en het steunen van communistische opstanden overal in de wereld. In 1979 zou Rusland op z’n beurt z’n Vietnam krijgen in Afghanistan.

 

De Koude Oorlog: 

In de jaren 80 werd duidelijk dat Rusland de wapenwedloop niet meer kon bijbenen en de economie van de kolos denderde als een kaartenhuis in elkaar. President Gorbatsjov zou “glasnost” en “perestroika” prediken, de Sovjet Unie en het Warchaupact viel uitelkaar, landen in Centraal Azië, Oost Europa en in de Kaukasus werden onafhankelijk. Na jaren van achteruitgang was daar opeens een oud KGB agent die Rusland als land weer op de kaart zette – hij durfde het tegen het machtige Amerika op te nemen – hij ondernam actie toen problemen ontstonden in de Oekraïne en hij de Krim bezette. 

 

Ook nu wordt beweerd dat hij de Russische separatisten in Oost Oekraïne zou bijstaan met manschappen (huurlingen) en wapens. 

 

De steppen, de toendra, de taiga, de bergen van de Kaukasus en van de Oeral, de zee van Azov en het Baikal meer. Rusland heeft een schat aan natuurlijke schoonheid – de poolvlaktes in het noorden, de uitgestrekte wouden en de bijna jungle nabij Vladivostok.

 

Minderheden: 

In die natuur leven beesten zoals de Siberische tijger, de bruine beer, de wolf en niet te vergeten de elk , de ijsbeer en de lynx. Het land is verdeeld in talloze deelrepublieken en heeft net zoveel verschillende bevolkingsgroepen – de Tartaren, de Mongolen, de tientallen verschillende etnische minderheden in de Kaukasus (met al de problemen onderling) en de mensen die in het Europese en Aziatische deel van het Rijk wonen.

 

Met allemaal hun eigen cultuur, geschiedenis, achtergronden, religie, taal, culinaire gewoontes en uiterlijkheden. Qua bezienswaardigheden heeft Rusland ook een diversiteit die weinig landen hebben; natuurlijk zijn daar de grote steden zoals St. Petersburg en Moskou.

 

Maar ook de gouden Ring rond de hoofdstad, de oude steden Novgorod en Smolensk en de houten kerken in het noorden van Europees Rusland zijn zeker de moeite waard. Oorlog geïnteresseerden kunnen hun hart ophalen in dit land qua musea en restanten van bunkers en loopgraven maar ook cultuurliefhebbers die van architectuur, kunst, theater en muziek houden zullen niets te kort komen.

 

Reis-uitdagingen

Het land is als Westerling niet makkelijk om in te reizen; er zijn weinig tot geen mensen die een andere taal dan Russisch spreken, er is een grondig gebrek aan informatiebureaus (zowel in de stad als in trein- en busstations) en er zijn weinig hostels. Er is ook nog veel bureaucratie en je moet wel even door de Rus heen prikken bij wijze van spreken voordat je deze begrijpt en kunt waarderen.

 

Z’n bevolking en het land zelf is er een van ups-and-downs; soms ben je overweldigd door de vriendelijkheid, dan weer sta je paf door botheid. Je hebt een flink portie zelfvertrouwen, energie en geduld nodig om dit land en z’n mensen te leren kennen maar je zult er geen spijt van krijgen.


Grootste toeristische trekpleisters naast bovengenoemde is het Kremlin in hoofdstad Moskou, de stad van Peter de Grote - St. Petersburg, de prachtige houten kerken van Kizhi, de stad van Stalin - het huidige Volgograd en het Europees aandoende Kaliningrad (voormalige Duitse Konigsberg). Tenslotte een reis met de machtige Trans Mongolië Express van Moskou via Ulan Bator in Mongolië naar Peking (China). rusland uitgelicht:informatie over rusland: