Officiële naam : Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka
Hoofdstad : Sri Jayewardenapura Kotte
Munteenheid : Sri Lankaanse roepie (LKR)
Taal : Engels, Singalees en Tamil
Inwoneraantal : 22.000.000
Visum nodig : JA
Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid. Tegenwoordig is het een multi-religieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de islamitische Moren en Maleisiërs en de Burghers.
De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed en historie, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming. De prijzen zijn zeer betaalbaar, het eten perfect, de bevolking vriendelijk en behulpzaam en de diversiteit en toegankelijkheid van het eiland zijn enorm. De afstanden zijn redelijk klein.
Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken werden delen van Sri Lanka in het begin van de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland, alvorens het gehele land in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk kwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Sri Lanka als een belangrijke basis voor de geallieerde troepen in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk. Aan het begin van de 20e eeuw ontstond een nationalistische politieke beweging, met als doel het verkrijgen van politieke onafhankelijkheid, die uiteindelijk in 1948 door de Britten werd verleend na vreedzame onderhandelingen. In Sri Lanka woedde vanaf de jaren '80 van de 20e eeuw een burgeroorlog tussen de Tamiltijgers en de regering. Deze burgeroorlog werd beëindigd na een kort offensief van het Sri Lankaanse leger, waarbij de rebellen op 17 mei 2009 hun nederlaag officieel toegaven, waarbij een einde kwam aan 25 jaar burgeroorlog, hoewel de gevechten nog niet opgehouden zijn. Sinds aan het einde van het eerste decennium van deze eeuw de vrede is hersteld, herstelt het land zich van de gevolgen van de burgeroorlog en maakt er reclame voor, dat het een aantrekkelijk land is voor toeristen. Dat is nog nodig ook want ondanks de grote export aan tropische producten en bijvoorbeeld thee leeft volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties in Sri Lanka 22,7% van de bevolking onder de armoedegrens.
De veiligheidssituatie op Sri Lanka is verbeterd. Daarom is het reisadvies dat de Nederlandse overheid geeft aan Nederlanders die naar het land willen veranderd van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (let op veiligheidsrisico’s), heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Na de aanslagen bleef het onrustig in het land en was er volgens de autoriteiten kans op meer aanslagen. Ook kwam er geweld tussen verschillende religieuze groepen voor.
Bron: www.nu.nl (Juni 2019)
Afrika
Egypte
Ethiopië
Ghana
Mali
Marokko
Oeganda
Zuid-Afrika
Azië en Oceanië
Australië
Cambodja
China
Georgië
India
Indonesië
Nepal
Oezbekistan
Singapore
Sri Lanka
Thailand
Vietnam
Europa
Albanië
Frankrijk
Griekenland
(Noord) Ierland
Letland
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Slovenië
Tsjechië
Turkije
Amerika
Bolivia
Brazilië
Colombia
Guatemala
Nicaragua
Peru
BZW’s / Sights
Archeologie
Historie
(Hoofd) steden
Highlights nr 1
Onbekende "gems"
Strand
Natuurparken (RV)
Historisch (RV)
Algemeen (AIG)
Wereldoorlog 2 (AIG)
Personen (AIG)
Overig
Tours
Blogs
Contact
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)