SRI LANKAOfficiële naam  : Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka

Hoofdstad         : Sri Jayewardenapura Kotte

Munteenheid    : Sri Lankaanse roepie (LKR)

Taal                   : Engels, Singalees en Tamil

Inwoneraantal  : 22.000.000

Visum nodig     : JA


inleiding


Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie en cultuur van de oudheid.

 

Tegenwoordig is het een multi-religieus land, waar bijna een derde van de bevolking andere religies dan het boeddhisme aanhangt, met name het hindoeïsme, christendom en islam.

 

De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking, met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland.

 

Andere gemeenschappen omvatten de islamitische Moren en Maleisiërs en de Burghers. 

 

Landschap en de keuken

De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed en historie, maken het een wereldberoemde toeristische bestemming. De prijzen zijn zeer betaalbaar, het eten perfect, de bevolking vriendelijk en behulpzaam en de diversiteit en toegankelijkheid van het eiland zijn enorm. De afstanden zijn redelijk klein.   

 

Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken werden delen van Sri Lanka in het begin van de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland, alvorens het gehele land in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk kwam.

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Sri Lanka als een belangrijke basis voor de geallieerde troepen in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk.

 

Nationalisme en burgeroorlog: 

Aan het begin van de 20e eeuw ontstond een nationalistische politieke beweging, met als doel het verkrijgen van politieke onafhankelijkheid, die uiteindelijk in 1948 door de Britten werd verleend na vreedzame onderhandelingen. In Sri Lanka woedde vanaf de jaren '80 van de 20e eeuw een burgeroorlog tussen de Tamiltijgers en de regering. 

 

Deze burgeroorlog werd beëindigd na een kort offensief van het Sri Lankaanse leger, waarbij de rebellen op 17 mei 2009 hun nederlaag officieel toegaven, waarbij een einde kwam aan 25 jaar burgeroorlog, hoewel de gevechten nog niet opgehouden zijn. Sinds aan het einde van het eerste decennium van deze eeuw de vrede is hersteld, herstelt het land zich van de gevolgen van de burgeroorlog en maakt er reclame voor, dat het een aantrekkelijk land is voor toeristen.

 

Dat is nog nodig ook want ondanks de grote export aan tropische producten en bijvoorbeeld thee leeft volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties in Sri Lanka 22,7% van de bevolking onder de armoedegrens.


Grootste bezienswaardigheden komen als volgt in Sri Lanka afhankelijk waar je in geïnteresseerd bent; (Nederlandse) koloniale gebouwen kun je bekijken in de prachtig gelegen vestingstad Galle. Ben je meer geïnteresseerd in archeologische sites dan kun je beter naar Polonnaruwa en/of naar Anuradhapura gaan. Kandy heeft een prachtig meer (met varanen) en bevat een tand van Boedha waar heel pelgrims op af komen. 

 

Sri Lanka heeft heerlijke goudgele zandstranden zoals in Mirissa en Unawatuna. Met een beetje geluk kun je nog "authentieke" paalvissers treffen. Sigirya is een hele grote rots met prachtige vergezichten maar ook tekeningen uit de oudheid. Je kunt thee-plantages bezoeken nabij Haputale en/of wilde dieren spotten (luipaard) in Yala natuurpark. Tenslotte kun je met pelgrims 's nachts meelopen naar de top van A'dams Peak; een unieke ervaring. sri lanka uitgelicht:


INformatie over sri lanka: