Officiële naam : Republiek Oeganda
Hoofdstad : Kampala
Munteenheid : Oegandese shilling (UGS)
Taal : Engels, Swahili en Luganda
Inwoneraantal : 39.000.000
Visum nodig : JA (bij aankomst)
De gewelddadige geschiedenis:
Nadat de kolonie onafhankelijk is geworden van Engeland na WW2 wordt het voor Afrika’s begrippen, minilandje geteisterd door militaire coups en overnames. Idi Amin leidt het Oeganda in de jaren 70 naar de rand van de afgrond. Kony doet het nog ‘ns dunnetjes over met z’n verzetsleger van de Heer in de jaren 80 en 90. Vooral in het noorden van Oeganda is de rebellengroepering actief. Deze groep wil een staat stichten op basis van de Tien geboden uit de Bijbel. Om zijn leger aan te vullen ontvoert Kony kinderen die vervolgens als kindsoldaten of seks-slavinnen gebruikt worden. De rebellengroep is al ruim twee decennia actief en heeft naar schatting 20.000 kinderen ontvoerd. Het Oegandese leger heeft ogenschijnlijk het zogenaamde verzetsleger het land uitgejaagd – voornamelijk Congo – maar blijft op z’n hoede voor z’n terugkomst.
Al sinds 2005 is tegen hem een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof. In 2012 werd door de organisatie “Invisible Children Inc” een actie opgezet om Kony en zijn daden grotere bekendheid te geven in de Westerse wereld, in een poging zijn arrestatie te bevorderen. Onderdeel van de campagne is een korte documentaire die begin maart 2012 op YouTube geplaatst werd. Binnen een maand werd de documentaire 100 miljoen keer bekeken. Inmiddels is er een deel 2 van Kony 2012 op YouTube verschenen dat in vier dagen meer dan een miljoen keer is bekeken. Niet alleen in het land zelf kan het gevaarlijk zijn, ook net buiten de landsgrenzen is het regelmatig onrustig. Dit heeft alles te maken met stammentwisten die lak hebben aan gemaakte grenzen. Burgeroorlogen in Rwanda en Congo zijn soms grensoverschrijdend.
AIDS:
Een ander groot probleem in Oeganda is HIV/ AIDS. Het geschatte aantal mensen met HIV in Oeganda is dat meer dan 1,5 miljoen van de 22 miljoen mensen die woonachtig zijn in het land HIV besmet zijn. Er zijn zo’n 64.000 mensen overleden als gevolg van de ziekte en er zijn in 2013 meer dan 140.000 gevallen van AIDS bijgekomen. Een andere belangrijke indicator is het percentage mensen tussen de 15 en 49 jaar oud met HIV. In 2009 was dat 7,4 procent. Dit betekent dat gemiddeld per 15 mensen een persoon HIV besmet is in Oeganda in de leeftijdsgroep tussen 15 en 49 jaar oud. Op 26 januari 2011 werd de activist voor homorechten David Kato vermoord in zijn huis in Mukono. Hij procedeerde samen met de organisatie Sexual Minorities Uganda (SMUG) onder andere met succes tegen de tabloid Rolling Stone dat namen en foto's van homo's en lesbiennes had gepubliceerd met de oproep hen te doden. Hij streed ook tegen de wet tegen homoseksualiteit, die bepaalde dat op bepaalde homoseksuele handelingen de doodstraf stond. President Yoweri Museveni, die verklaard had dat homoseksualiteit een Westers kwaad was, heeft uiteindelijk toegegeven aan de druk en de wet tegengehouden. Er staat in Oeganda echter thans nog altijd 14 jaar gevangenisstraf op homoseksuele handelingen. Ook vinden er in Oeganda regelmatig moorden op homo's plaats bekend als iron bar killings, die ook in de tijd van dictator Idi Amin plaatsvonden.
Reisland:
Oeganda heeft al met al door de decennia heen een imago opgebouwd voor conservatief, agressief en onbetrouwbaar. Een slechte voedingsbodem om voor bedrijven te investeren en voor toeristen om naartoe te gaan. Dus ondanks het feit dat het tegenwoordig relatief rustig en veilig in Oeganda is ondervind het land en z’n bewoners nog steeds de gevolgen van z’n inktzwarte verleden. Ondanks alle problemen en het slechte imago van het land is het een van Afrika’s mooiste landen. Het is niet voor niets dat Winston Churchill Oeganda bestempelde als de “parel van het continent”. Binnenkort kun je informatie terugvinden op de site m.b.t. bezienswaardigheden, reisverhalen maar ook geschiedenis en achtergrondinformatie. Een van de verhalen is die van een tour naar het in het zuidwestelijke gelegen “Bwindi” nationaal park waar de laatst overgebleven (berg)gorilla’s ter wereld in de natuur leven.
Afrika
Botswana
Burkina Faso
Egypte
Ethiopië
Ghana
Kenia
Mali
Marokko
Namibië
Oeganda
Senegal
Tanzania
Tunesië
Zuid-Afrika
Azië en Oceanië
Armenië
Australië
Cambodja
China
Filipijnen
Georgië
India
Indonesië
Iran
Israël
Japan
Jordanië
Kirgizië
Laos
Maleisië
Mongolië
Myanmar
Nepal
Nieuw-Zeeland
Oezbekistan
Singapore
Sri Lanka
Thailand
Verenigde Arabische Emiraten (VAE)
Vietnam
Europa
Albanië
België
Bosnië-Herzegovina
Bulgarije
Denemarken
Duitsland
Engeland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Italië
Kosovo
Kroatië
Letland
Litouwen
Luxemburg
Macedonië
Malta
Montenegro
'Nederland
(Noord) Ierland
Oekraïne
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Schotland
Servië
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Turkije
Zweden
Amerika
Argentinië
Bolivia
Brazilië
Chili
Colombia
Costa Rica
Cuba
Ecuador
Guatemala
Mexico
Nicaragua
Panama
Peru
Verenigde Staten
BZW’s / Sights
Archeologie
Historie
(Hoofd) steden
Highlights nr 1
Onbekende "gems"
Strand
Natuurparken (RV)
Historisch (RV)
Algemeen (AIG)
Wereldoorlog 2 (AIG)
Personen (AIG)
Overig
Tours
Blogs
Contact
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)