COLOMBIAOfficiële naam            : Republiek Colombia 

Hoofdstad                   : Bogota 

Munteenheid              : Colombiaanse peso (COP) 

Taal                              : Spaans 

Inwoneraantal            : 46.000.000 

Visum nodig               : NEE


inleiding


Er bestaat een bekend “grapje” over Colombia; een engel praat met God die hem vraagt Colombia twee kusten te geven.

 

Daarna vraagt God aan de engel het land drie bergketens te geven.

 

Tenslotte wordt de engel gevraagd Colombia de Amazone te geven waarop de engel vraagt of dit niet een beetje teveel van het goede is voor een land.

 

God antwoord dat hij vergeten is te vermelden dat hij als tegenhanger het land een paar zeer slechte politici geeft. Ironisch gezien is dit “grapje” nog steeds van kracht en heeft Colombia nog steeds te maken met veel corruptie ondanks dat het barst van de economische mogelijkheden.   

 

Colombia is het eerste land van Zuid Amerika komend uit Midden Amerika en is gelegen aan de Pacifische en Caribische kust.

 

Terwijl aan de Caribische kust de witte zandstranden uitermate geschikt zijn voor een zon en strandvakantie kun je aan de Pacifische kust goed surfen en proberen walvissen te spotten.

 

Koloniaal verleden

Cartagena is misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van het land met z’n prachtige koloniale oude stad vol fel gekleurde façades en het grootste gebouwde Spaanse koloniale fort ooit.

 

De Caribische kust herbergt ook een nationaal park met oude antieke ruïnes van de uitgeroeide inheemse bewoners. Het binnenland van Colombia bestaat grotendeels uit bergen en dalen en het is hier waar de meeste mensen wonen. 

 

De erfenis van Pablo

Naast de grote steden als Bogota, Medellín en Cali zijn hier veel plantages (koffie en bananen bijvoorbeeld) en kun je prachtige (kleine) koloniale steden bezoeken als Barichara, Cartagena en Villa de Leyva die in geen eeuwen veranderd zijn.

 

Het huis van wijlen drugsbaron Pablo Escobar, een mythische vallei gehuld in de mist met de hoogste palmbomen ter wereld en thermische baden met zicht op een 70 meter hoge waterval zijn enkele mogelijkheden.

 

Ondanks het feit dat het zuiden en zuidwesten van het land nog steeds “off-limit” zijn gezien de aanwezigheid van de FARC zijn er voldoende verschillende mogelijkheden; in het zuiden zijn bijvoorbeeld de twee belangrijkste archeologische sites van Colombia – hier kun je ondergrondse tombes bezoeken en grote stenen uitgehakte figuren (sommige wel 7 meter hoog) bewonderen gelegen in prachtige natuur.Inwoners: 

Omdat Colombia zo’n mix is van verschillende mensen, culturen en gebieden kun je hier van alles eten en drinken. Bekend zijn de heerlijke vruchtensappen, de arepa’s en “empanadas”, maar probeer ook ‘ns de verse vis gevangen aan de kust of de “ahmodjbana” kaasbroodjes.

 

Een opmerkelijk feit is dat gezien de verscheidenheid aan rassen dat in Colombia het woord “discriminatie” eigenlijk niet bestaat.

 

Aangezien de Spanjaarden mixten met de inheemse bevolking en er aanzienlijke hoeveelheden aan slaven het land zijn binnengehaald die ook weer mixten met de lokale bevolking en de blanken is het een ratjetoe aan verschillende mensen en achtergronden.

 

Wel is er een verschil tussen de mensen aan de kusten en in het binnenland en de mensen in de stad en op het platteland.

 

Ondanks dit alles is het nog steeds mogelijk indianenstammen in traditionele kleding te bewonderen – in het plaatsje Silvia kun je op dinsdagmorgen op de markt talloze Guanbiano indianen treffen die hun goederen aanbieden. Maar je kunt ook een “religieuze” mes volgen in een magisch gelegen kerk vlakbij de grens met Ecuador.   

 

Spaans 

Misschien omdat de bevolking nog niet zo gewend is aan toeristen is het een feest om hier te reizen; Engels is nog niet echt doorgedrongen, dus is het wel feit dat je wat Spaans moet leren, maar de mensen zijn hier behulpzaam en extreem vriendelijk. “Hasslen” en opdringerige mensen ben ik haast niet tegengekomen.

 

Je kunt op markten, in hostels en in het openbaar vervoer afdingen en het is een makkelijk en goedkoop land om in te reizen. Daarnaast is de infrastructuur en het openbaar verover prima geregeld.

 

Vooral in het Caribische gebied moet je een beetje op je portemonnee letten en is alles een beetje minder maar over het algemeen is het veilig en de politie aanwezigheid is gigantisch ook al ben ik geen een keer gevraagd m’n paspoort te laten zien. Ook al is het merendeel van de bevolking katholiek en is religie misschien belangrijker dan ik heb gezien maar het valt niet op.

 

Maar dat geld ook voor het fanatisme voor voetbal – ik heb nog nooit zo weinig voetbalshirts en sjaaltjes gezien als hier in Colombia.

 

Diversiteit:

Ondanks het feit dat ik de Amazone niet (kon) bezoeken is Colombia misschien wel het meest diverse land wat ik ooit bezocht hebt. Legio verschillende mogelijkheden heeft dit land en voor ieder wat wils. Je kunt naast alle genoemde dingen zelfs extreme sporten als rafting en paragliding in het land.

 

Een aanrader voor een ieder die geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en natuur en allang niet meer het drugsland waar de kans op gekidnapt worden groter is dan het winnen van de loterij. Tenslotte ligt het op de draaideur van Latijns en Zuid Amerika en kan dus makkelijk in een langere reis worden meegenomen naast het feit dat er niet een hoog- en laagseizoen is om in te reizen.Colombia uitgelicht:


informatie over colombia: